Πρόταση για τη λειτουργία του Μετώπου από τον πυρήνα Κηφισιάς

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες

Η αίσθηση που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς τελευταία μέσα στο ΕΠΑΜ είναι ότι «ή στραβά είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε». Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε μια τραγική κατάσταση και, ενώ εμείς πρέπει να δράσουμε γρήγορα κι αποτελεσματικά ενάντια στην κατοχή, δείχνουμε να έχουμε χάσει τον βηματισμό μας. Το χειρότερο είναι ότι όσοι επιχειρούν να επισημάνουν αυτά τα προβλήματα και να ασκήσουν κριτική μέσα στους πυρήνες αντιμετωπίζονται από τα όργανα ως κακόβουλοι, διασπαστές ή ακόμα κι «εχθροί του ΕΠΑΜ»... Αυτό επιτείνει την απογοήτευση και την αίσθηση ασφυξίας μέσα στα μέλη μας που πίστεψαν σε ένα μεγάλο ελπιδοφόρο ΜΕΤΩΠΟ και βλέπουν την παρουσία μας να συρρικνώνεται συνεχώς και τους πυρήνες να φυλλορροούν.

Όμως, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά είναι κοινός τόπος και δεν έχει νόημα να εθελοτυφλούμε. Αυτό τον σκοπό έχει η παρέμβασή μας: να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση μιας υπέρβασης της σημερινής κατάστασης μέσα από την ενότητα της βάσης και την αναζωογόνηση των πυρήνων.

Πιστεύουμε ότι το έλλειμμα δημοκρατίας στην πολιτική ζωή της χώρας που οδήγησε στην σημερινή κατάντια είναι αντανάκλαση του ελλείμματος εσωκομματικής δημοκρατίας σε όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτός είναι κι ο λόγος που η πλειοψηφία του λαού αποφεύγει να στρατευθεί στην πολιτική ή την εγκαταλείπει αμέσως μόλις αντιληφθεί γραφειοκρατικές και πολιτικάντικες συμπεριφορές. Τα ζήσαμε κι ανάμεσά μας με τις τόσες αποχωρήσεις μελών.

Γι αυτό τον λόγο, τα φαινόμενα των κατηγοριών και ύβρεων προς «εχθρούς» και «φίλους» κάθε άλλο παρά ενισχύουν την μετωπική μας φυσιογνωμία, αλλά αφήνουν την εντύπωση ότι κι εμείς είμαστε «μια από τα ίδια» και ότι όσα λέμε για υπέρβαση των παλιών συμπεριφορών είναι μόνο στα λόγια.

Φρονούμε, λοιπόν, ότι στους πυρήνες του ΕΠΑΜ και στο ΕΣΣ, εν όψει της συνέλευσής του στις 21/09, θα πρέπει να εξετασθούν οι εξής προτάσεις:

1. Να καταργηθεί η θέση του «Γ.Γ. του ΕΠΑΜ», η οποία μάλιστα δεν προβλέπεται καταστατικά. Η σωστή διατύπωση είναι Γραμματέας της ΠΓ και αφορά μόνο το συγκεκριμένο όργανο. Όμως, έτσι παρεξηγείται εύκολα και ταυτίζεται δημοσίως ο συν. Δημ. Καζάκης με το ΕΠΑΜ, δίνοντας την εικόνα ενός προσωποπαγούς μικρού κομματικού σχηματισμού, κάτι που δρα απωθητικά στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, κι ο ίδιος ο συναγωνιστής δεν θα χρειάζεται να «αυτολογοκρίνεται» και θα μπορεί να επιδοθεί απερίσκεπτος στο διαφωτιστικό του έργο ως οικονομικός αναλυτής.

2. Οι συντονιστές της ΠΓ και του ΟΓ να μην είναι μόνιμοι και να ισχύει και γι’ αυτούς η εκ περιτροπής θητεία, όπως στους πυρήνες και τους τομείς. Η επίσημη θέση του ΕΠΑΜ προς τα έξω μπορεί να εκφράζεται από έναν εκάστοτε Εκπρόσωπο Τύπου και από τις ανακοινώσεις της ΠΓ μετά από διαβούλευση.

3. Να οργανωθεί καλύτερα ο οριζόντιος συντονισμός μεταξύ των πυρήνων στην βάση του μετώπου και να απευθυνθούν οι πυρήνες, μέσα από λαϊκές επιτροπές, σε παλιούς συναγωνιστές και στις άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Να ξεφύγουμε από την αλαζονική λογική «εμείς είμαστε το μέτωπο» και να βρούμε την συγκολλητική ουσία που θα γιγαντώσει το πραγματικό Μέτωπο.

Θεωρώντας ότι συμβάλλουμε στην επικαιροποίηση των προταγμάτων μας με τα οποία όλοι είμαστε σύμφωνοι και στην επαναδραστηριοποίηση των πυρήνων που είναι η δύναμη του ΕΠΑΜ, καταθέτουμε αυτές τις προτάσεις. Άλλωστε εκκρεμεί και η υπόθεση του Καταστατικού από το προηγούμενο Συνέδριο και για όλα αυτά πρέπει να αποφασίσουν οι πυρήνες.

 

Συναγωνιστικά

Πυρήνας Κηφισιάς Ερυθραίας & Βορειότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ