Ο Δ. Καζάκης στο Radio1d.gr — 26 Μαρτίου 2014

kazakis-radio1d

«Προς το συμφέρον των τραπεζών ο Κώδικας Δεοντολογίας»

Για προσπάθεια ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων με βάση τα συμφέροντα των τραπεζών κι όχι των δανειοληπτών κάνει λόγο ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του radio1d.gr.

«Σκοπός είναι να ρυθμιστούν με όρους τραπεζών ώστε να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, όπως κάνουν χιλιάδες έλληνες πολίτες» δηλώνει ο κ. Καζάκης.

Εφιστά την προσοχή των πολιτών σχετικά με τις προσκλήσεις των τραπεζών για «ρύθμιση» του δανείου. «Σε καμία περίπτωση δεν προχωράμε σε ρύθμιση με την τράπεζα. Ειδικά τώρα που αλλάζουν χέρια τα δάνεια, όπως γίνεται με τη Eurobank» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Υπάρχουν πολλές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους δανειολήπτες για τέτοιες πρακτικές. Όλα είναι μαχητά». Τονίζει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να εμπλέκονται με τις τράπεζες, διότι θα βρεθούν να αποδέχονται πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να καταπέσουν στο δικαστήριο.

Όπως αναφέρει οι δανειολήπτες, όπως οι έμποροι που δεν μπορούν να προστατευθούν από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μπορούν να προσφύγουν με βάσει το δάνειο τους και την επιχείρηση τους. «Αυτό που πρέπει να αποφύγει είναι να βάλει επιπλέον προσημειώσεις στο ακίνητο του. Το δάνειο του θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί με βάση το φάκελο του δανείου του. Υπενθυμίζει οτι η αρχή του ελληνικού δικαίου είναι το: «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Ο κ. Καζάκης τονίζει ότι η τρόικα φροντίζει ώστε οι τράπεζες θα γίνουν πιο ληστρικές. «Ήδη στο χαρτί που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα υπάρχει η υποχρέωση να υποστηρίζει και να ενισχύει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε.

Προέβλεψε ότι μετά τις Ευρωεκλογές, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέα ενίσχυση των κεφαλαιακών τους αναγκών και μάλιστα με χρήματα του ΤΧΣ, δηλαδή με κρατικό χρήμα. Σχολιάζοντας την ικανοποίηση για την έκδοση μετοχών Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Καζάκης αναρωτήθηκε γιατί δεν επιστρέφουν τα χρήματα που έλαβαν από το ελληνικό Δημόσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ