Διάλογος ή μονόλογος; | Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Του Γιώργου Θ. Κανελλάκη (*)
Διάλογος: μία εκ των καταστάσεων του λόγου κατά την οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του καθεστωτικού μονόλογου.

Κρίνοντας συναγωνιστές από τον τίτλο της ενότητας : “Προσυνεδριακός Διάλογος (3ο Συνέδριο)” θεώρησα ως πλήρως αυτονόητο πως θα υπήρχαν πεδία κάτω από την αναφορά ενός εκάστου εκ όσων καταθέτουν την άποψή τους, την θέση τους, τις αγωνίες τους. Εν τω προκειμένω όμως καθίσταται παντελώς αδύνατη η απάντηση – διαβούλευση μεταξύ των ενόντων ΑΦΟΥ εκ του στησίματος (layout) της σελίδας στο site epamhellas.gr τέτοια δυνατότητα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ.

Διάλογος και διαφάνεια

Γιατί άραγε ; Μήπως δεν είναι εκ των θεμελιωδών θέσεών μας η Δημοκρατία, σύμφωνα με την οποία ο ειλικρινής ΔΙΑΛΟΓΟΣ (: λες, προτάσσω, αντιλέγει, διαφωνεί, συμφωνούμε κ.ο.κ.) είναι ο θεμέλιος λίθος της. Άλλως με τον μονόλογο και το πνίξιμο του διαλόγου μοιραία καταργούμε την Δημοκρατία.
Γιατί Συναγωνιστές ; Γιατί μονόλογος ; Έχουμε κάτι να φοβηθούμε ; Έχουμε κάτι να κρύψουμε ; Για ποιο λόγο δεν λειτουργεί ο παρόν χώρος ως ένα κλασσικό forum συζήτησης έτσι ώστε ΟΝΤΩΣ να δημιουργήσουμε ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ; Έτσι ώστε να φέρουμε αποτέλεσμα για τις ώρες του Συνεδρίου ; Για ποιο λόγο δεν μπορούμε να απαντήσουμε, καταθέσουμε απόψεις για το μέτωπο ή κόμμα, του Όθωνα Κουμαρέλα και ειδικά για την παράγραφό του που περιγράφει την άποψή του για τις συμμαχίες ; Ή ακόμη και για τα αναφερόμενα στον υπότιτλο “Εκλογές, ή Ανατροπή;” θυμίζοντάς του πως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κινήματος συζητώντας και διαβουλευόμενη, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ.
Και αυτό καλά θα είναι να το θυμούνται καλά όλοι όσοι ξεχνούν πως στο ΕΠΑΜ τίθεται θέμα, συζητιέται, ψηφίζεται και  εφαρμόζεται από τα κεντρικά όργανα !
Διαφάνεια συναγωνιστές και αγώνας. Αυτό είναι το αρχικό μήνυμα του Ε.Πα.Μ. Αυτό και μόνο αυτό !

Προτείνοντας και ελπίζοντας να τεθεί θέμα σε ψήφιση στους πυρήνες αν θέλουν ή όχι έναν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ και γόνιμο διάλογο (forum) συνεχίζω με ορισμένες παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις.

Έχοντας περάσει ένας μήνας και κάποιες μέρες από την εκλογική αναμέτρηση σεβαστοί συναγωνιστές και έχοντας έχοντας το αποτέλεσμα που είχαμε (ομολογώ πως προσωπικά το μετάφρασα ως έλλειμμα τρόπου να μεταφέρουμε στην Κοινωνία τα Προτάγματα μας), αντιμετωπίζουμε την κατάσταση κατά την οποία, πέραν των εισηγήσεων κάποιων κεντρικών οργάνων, πραγματική αυτοκριτική δεν είδαμε ακόμη. Κριτική που θα τεθεί για διαβούλευση στους πυρήνες. Στις γειτονιές. Δηλαδή, στην πραγματική δύναμη του Ε.Πα.Μ. Στον κόσμο !
Πρέπει να όργανα να θυμηθούν ότι δυνάμει και του Καταστατικού η δύναμη είναι η Βάση (ο κόσμος) η οποία δίνει εντολές (κατόπιν σύσσωμων δια πλειοψηφίας ψηφισμάτων) στα Όργανα.

Επίσης, δεν είδαμε μια από κοινού αγαπητοί Συναγωνιστές δήλωση των υποψηφίων μας Ευρωβουλευτών προς τους 50.000 Πολίτες που μας πίστεψαν, που συμπορεύτηκαν μαζί μας και που περιμένουν να δουν μια κατάθεση άποψης από ένα “σώμα” που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος, εκείνες τις ημέρες.
Δεν είδαμε απάντηση στα πρακτικά των πυρήνων του 3Ν για τα θέματα της ΚΕΕΔ και για το προεκλογικό υλικό και την ομάδα επικοινωνίας κ.λπ.

 

Αντ΄ αυτού είδαμε αναρτήσεις σε μέσα μαζικής κοινωνικής δικτύωσης όπου ορισμένοι (ευτυχώς ελάχιστοι) έβγαζαν από χολή μέχρι και αγωνίες με οξείες αναφορές. Επ΄ αυτού επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ εκτεταμένα όταν και εφόσον ανοίξει πραγματικός διάλογος όπου όποιος επιθυμεί θα ρωτά ή θα αντιτίθεται σε κάτι που αναφέρεται. Είδαμε και εισπράξαμε ακόμη και “τάσεις” δημιουργίας “μαγαζιών” μέσα στο Μέτωπο. Μαγαζιά που θα μπορούσα να δεχθώ ακόμη και την αγωνία τους για το ότι 1 μήνα μετά τις εκλογές δεν είχαμε προχωρήσει στο αυτονόητο. Στον γόνιμο διάλογο και στην αυτοκριτική.

Ξέρετε πολύ καλά συναγωνιστές των κεντρικών οργάνων πως έχετε λάβει αρκετές επιστολές – πρακτικά από πυρήνες με απορίες ή και αναφορές σε θέματα που θα πρέπει να διορθωθούν ή και να αλλάξουν. Τι φταίει λοιπόν και δεν έχουν εμφανιστεί ΑΚΟΜΗ αυτά τα πρακτικά – επιστολές ; Σε ποια συρτάρια βρίσκονται ; Έτσι θα πάμε σε Συνέδριο ; Έχοντας άλυτες απορίες ή και διορθώσεις επί σφαλμάτων που εστίασαν συναγωνιστές που έφαγαν τους δρόμους με το κουτάλι ; Θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο διακινδυνεύοντας να δυναμιτιστεί  το παν εκείνων των ωρών από καλόβουλους ή ακόμη και κακόβουλους ;
Ποιος φοβάται κύριοι τον ανοικτό διάλογο ; Ποιος καταρρακώνει το ηθικό συναγωνιστών ; Μήπως οι ίδιοι ή παραπλήσιοι εκείνων που ελάχιστες ώρες προ της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης διέρρεαν μυστικοπαθώς πως “πάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 1,5% ;” (παρακαλώ η απάντηση πως αυτό το ποσοστό αποτελούσε το ελαχίστως επιθυμητό, να μη μου απαντηθεί, καθώς θα ανταπαντήσω ....)

Μέτωπο ή κόμμα (ένα πλαστό δίλημμα)
Πρώτα από όλα να θυμίσω πως μέσα αυτού του Μετώπου οι όποιοι συναγωνιστές εμφανίζονται ως μέλος του τάδε ή του δείνα Οργάνου και να θυμίσω πως ο τουπές ποτέ δεν έκανε καλό σε κανέναν. Ούτε στους ίδιους -καθώς κάθε πράγμα τρίμερο και πολύ σαράντα- μα ούτε και στους αγωνιστές καθώς σκέπτονται πως δεν θα πάρουμε ....
Επανερχόμενος στο ... δίλημμα “μέτωπο ή κόμμα” που έχει τεθεί από ελάχιστους φίλους μα και εχθρούς θα τονίσω πως οι καιροί των διλημμάτων του στυλ “καραμανλής ή τανκς” ή και του “σταθερότητα ή χάος” πέρασαν ανεπιστρεπτί. Και ειδικά στο μυαλό και στην ψυχή του κάθε Επαμίτη, αυτά αποτελούν λόγια του αέρα και προβοκατόρικες εξυπνάδες όσων ευελπιστούν διασπώντας και θέτοντας ανύπαρκτα διχαστικά πως θα πετύχουν την διάλυση του Ε.Πα.Μ. και όσων πρεσβεύει αυτό στις ψυχές φίλων ή ακόμη και εχθρών.

Συνεργασίες και δράσεις
Αναφορικά με το θέμα των συνεργασιών συναγωνιστές, ποιοι είναι εκείνοι που έχουν τον τελευταίο λόγο για τις όποιες συνεργασίες ; Αυτονόητη είναι η Καταστατική απάντηση ; Οι πυρήνες ; Τον είχαν τον τελευταίο λόγο αυτό ; Κι αν ναι, τότε ποιος είναι ο λόγος της de – facto άρνησής μας να καθίσουμε σε ένα κοινό τραπέζι με όσους επιθυμούν συνεργασίες ; Και δεν αναφέρομαι μόνο στις γνωστές αυτές των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, αν καθίσαμε, τότε καλά θα ήταν να ξέρει και η βάση το τι διημείφθη και πού και πότε έγινε αυτή η όποια συνάντηση.

Στο επίπεδο των δράσεων αγαπητοί συναγωνιστές είμαστε σίγουροι πως η τακτική μας να συμμετέχουμε χωρίς διακριτικά και χωρίς διακριτά μπλοκ σε διάφορες δράσεις πως είναι ο ενδεδειγμένος ; Μήπως σε τελική ανάλυση θα ήταν καλύτερα να κάνουμε παντού γνωστό -επί παραδείγματι- πως τα διόδια στην Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου θα ανοίξουν (οι μπάρες) από μέλη και φίλους του Ε.Πα.Μ. ;
Ποιος είναι ο λόγος που δεν προτάσσουμε πως κάνουμε ενέργειες (η νομική ομάδα μας) για τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. ;
Για ποιο λόγο δεν επικοινωνούμε για τις δράσεις αλληλεγγύης που κάνουν όλοι οι πυρήνες ;
Για ποιο λόγο πρέπει να πηγαίνουμε συντεταγμένα στις πορείες και να διαλυόμαστε ... “ησύχως” ;
Για ποιο λόγο δεν είμαστε ΣΥΝΕΧΩΣ σε κτίρια όπως αυτά των (φερομένων) ως υπουργείων ;
Το πρόσφατο παράδειγμα προς μίμηση των καθαριστριών του υπουργείου ... οικονομικών κάνει σαφές πως η δύναμη δεν έχει σημασία απέναντι στο θρασύδειλο καθεστώς, αλλά η θέληση.
Και ο Επαμίτης έχει θέληση και πάθος !
Ας δούμε τι γίνεται έντονα στο Ηράκλειο και στις κατασχέσεις συναγωνιστές.

Φοβόμαστε να συγκρουσθούμε με το κατεστημένο ; Να συλληφθούμε ; Να μας ψεκάσουν με χημικά ; Μάλλον αγαπητοί συναγωνιστές των κεντρικών οργάνων καλά θα ήταν να ακούστε τι λέει ο κόσμος στις γειτονιές. Στις γειτονιές. ΠΑΜΕ με παρελάσεις επίδειξης δύναμης δεν είμαστε και δεν θέλουμε να γίνουμε ! Δεκανίκι και άλλοθι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΟΣ. Επίσης να θυμήσω πως ότι έγινε σε αυτά τα Χώματα της Πατρίδας μας έγινε από λίγους αριθμητικά και όχι από την συντριπτική πλειοψηφία. Εκείνη, η πλειοψηφία ακολούθησε βλέποντας θέληση, όραμα και ανυποχώρητους και αποφασισμένους Έλληνες. Και όχι από αναρτήσεις για δράσεις ....

Επερχόμενα
Συναγωνιστές μέσα στους επόμενους ελάχιστους μήνες έρχονται συντριπτικές καταστάσεις για ιατρούς, νομικούς, σχολεία, παιδεία, για τον αιγιαλό, τις συντάξεις, τις πρώην ΔΕΚΟ που τις ξεπουλάνε σε ημέτερους. Και εμείς είμαστε στο στάδιο των εσωτερικών αναζητήσων με ένα συνέδριο που θα έλθει στα τέλη του Σεπτέβρη του 2014 ; Και αν κύριοι προκυρηχθούν εκλογές τι θα κάνουμε ; Ποιος ειναι αυτός ή αυτό το όργανο που θα αναλάβει να πάρει την ευθύνη να προχωρήσουμε ή όχι σε εκλογές αδιακρίτως της άποψης της Βάσης ; Αφού, αν πάμε σε εκλογές, θα μας βρουν ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΣ ! Και αυτό το τονίζω εκτός και αν έχουμε άλλης μορφής δράση (όπως είδα κάπου σχετική αναφορά) και δεν την γνωρίζουμε  ... Που και αυτό δεν το πιστεύει κανείς μας ...

Δεν πάνε πολλές μέρες που έμαθα πως ετοιμάζετε κάποιας μορφής συλλογικότητα από Έλληνες που έχουν υποστεί δεινά από το κατοχικό χουντικό καθεστώς. Όποιας μορφής δεινά. Και σε αυτή την δράση έχει δεχθεί και μάλιστα πρότεινε ο ίδιος ο Νομικός να αναλάβει συλλογική Νομική δραστηριότητα. Και αυτό το “έμαθα” τυχαία. Και γιατί ; Απλά. Διότι είναι καλοκαίρι και η αγρανάπαυση δεν επιτρέπει πολλά πολλά να γεννούν και να ανακοινωθούν. Μα, συναγωνιστές είμαστε σε πόλεμο ! Έχουμε το δικαίωμα να ολιγωρούμε ; Αν και εφόσον είναι οικονομικό το θέμα μας και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σύντομα σε Συνέδριο (ναι γνωρίζω για τον 1 1/2 μήνα του προσυνεδριακού) θα τονίσω πως, ΕΠΡΕΠΕ την πρώτη επόμενη μέρα των εκλογών να ξεκινήσει ο διάλογος (και όχι ο μονόλογος επαναλαμβάνω) και να προχωρήσουμε στα τέλη Ιουλίου σε Συνέδριο ! Τόλμη Κύριοι. Τόλμη. Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία !

Άλλως θα φτάσουν τα σύνορά μας στην Λάρισα και εμείς θα ... συζητάμε ...
Θα φτάσουν οι του Λεκανοπεδίου της Αττικής να πληρώνουν για να δουν με κυάλια την θάλασσα και εμείς θα συζητάμε ...
Θα ... φτάσουν την Ελληνική μας Σημαία και την Επικράτεια σε κατάντια και θα ντρεπόμαστε έναντι της κάθε επερχόμενης γενεάς.

Ας μη ξεχνάμε όλοι μας

Τελειώνοντας τονίζω κάτι για κάθε συναγωνιστή. Με δεδομένο πως μέχρι εδώ έφεραν την Χώρα ΜΑΣ άτομα που είχαν πτυχία και περγαμηνές, ας αποφασίσει ο καθένας (!) να συμμετάσχει ενεργά στις διεργασίες αδιακρίτως του επιπέδου του μόρφωσης. Θέληση και επιθυμία για Λευτεριά να υπάρχει και όλα τα άλλα βρίσκονται και έρχονται !
Η Πατρίδα όμως χάνεται αυτήν την στιγμή που εμείς συζητάμε με ορθογραφημένα κείμενα και με ατάκες και γνωμικά από το internet …
Την ίδια ώρα που στα blogs μας αναμασάμε το τι είπε ο “πιτσιρίκος” και ο “Βατικιώτης” και ο “Δελαστίκ”, οι ... άλλοι ξεπουλάνε τα πάντα λες και τα έφεραν από το σπίτι τους, συναγωνιστές !

ΟΧΙ ! Πρέπει τα μέλη της Π.Γ. και των Οργάνων, ή/και τα μέλη και οι φίλοι του Ε.Πα.Μ. να παράγουν Πολιτική και όχι να αναπαράγουν και να αναμασούν.
Χωρίς να απαξιώνω τον κόπο και την δράση κανενός, επιθυμώντας ΜΟΝΟ το καλό της Χώρα ΜΑΣ και εμπιστευόμενος τα προτάγματα που μας οδήγησαν στο Ε.Πα.Μ.
Αλήθεια, χωρίς να ψάξει κανείς στο google, ποιος ηγείται σε πολιτικούς σχηματισμούς όπως οι πειρατές και οι κυνηγοί ; Τους γνωρίζει κανείς ; Και αυτό το τονίζω καθώς επιθυμώ να γίνει αντιληπτό τοις πάσι πως δεν έχει σημασία το “όνομα” μα ο σκοπός και η επικοινωνιακή πολιτική. Αντικείμενα στα οποία κάναμε (εκ του αποτελέσματος) λάθη. Και ίσως ουκ ολίγα. Δεν θα τα ξανακάνουμε !

 

Ένας από όλους

 

(*) Μέλος του πυρήνα Ν. Φιλαδέλφειας – Μεταμόρφωσης.
Επίσης, απολυμένος τραπεζικός υπάλληλος με αγωγές σε βάρος μου εκ ποσού 1.700.000 ευρώ. Όχι για αλητείες, αλλά διότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο είμαι blogger και διότι μπήκα και είδα τα προσωπικά δεδομένα του δ/ντή λογιστηρίου της τράπεζας.
Τέλος, Συντονιστής Βορειοδυτικού Τομέα και Συντονιστής του Πυρήνα Φιλαδέλφειας – Μεταμόρφωσης μέχρι το βράδυ της 26-6-2014. Αλήθεια, γιατί άραγε η (ξαφνική κατά κάποιους) αποχώρηση μου ; ... Αλλά, τι λέω ; Ποιος και γιατί να ρωτήσει ; Είναι καλοκαίρι ...

Υ.Γ. Αν συναγωνιστές δεν έχετε λύση για Fm αναμετάδοση του ραδιοφωνικού σταθμού του Ε.Πα.Μ. “που ετοιμάζεται πυρετωδώς” από ότι μου είπαν, έχω απάντηση, αρκεί να μιλήσω όπου πρέπει και όχι σε μεσάζοντες που θα προωθήσουν την λύση μου σε φίλους ... και που στο τέλος θα κολλήσει ! Έστω κι αν πρέπει να αποδεχθώ ως ... θέσφατο την ΑΕΠΙ γεγονός που σας θυμίζω πως είναι ΑΠΛΑ μια Ανώνυμη Εταιρεία ...
Η Πατρίδα θέλει Λιοντάρια και όχι ύαινες ! Θυμηθείτε οι των κεντρικών οργάνων πόσες εγγραφές κάναμε την Πρωτομαγιά στο κιόσκι μας που το στήσαμε σε χώρο που δεν μας είχε παραχωρηθεί, έχοντας την ένταση πολύ πάνω από τα 70 db που επιτρεπόταν και αναρτώντας αεροπανό, την ώρα που δεν επιτρεπόταν.
Ο κόσμος κύριοι θέλει μαχητικότητα και όχι φοβικά σύνδρομα και γονυκλισίες. Για τέτοια έχει τους ... κοινοβουλευτικούς ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ