Μια προσωπική εκτίμηση για το παρελθόν και την πορεία του Μετώπου... | Δημήτρης Μενδρινός

Μια προσωπική εκτίμηση για το παρελθόν και την πορεία του Μετώπου...

Θήρα, 03 Ιουνίου 2014

Καλημέρα σε όλους από τη Σαντορίνη,

παρακολουθώ εδώ και τρεις ημέρες τους διαλόγους που γίνονται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (facebookblogs), μεταξύ φίλων και μελών του ΕΠΑΜ, σχετικά με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και το φαινομενικά χαμηλό ποσοστό του 0,86%. Στους διαλόγους αυτούς συμμετέχουν εμβόλιμα και ανώνυμοι φίλοι(;) που αναγκάζουν συναγωνιστές να απαντούν, να ξαναπαντούν, να διαφωνούν, να μαλώνουν δίχως, όμως, να βγαίνουν συμπεράσματα και η σύγχυση να γίνεται μεγαλύτερη. Φτάσαμε σε σημείο συναγωνιστές να διαφωνούν με τον χειρότερο δυνατόν τρόπο, γεγονός που εξυπηρετεί το καθεστώς αφού διασπάτε, εκ των έσω, ένα Μέτωπο που παλεύει για την Ενότητα του λαού μας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε ακόμα και μέσα στις γραμμές του Μετώπου.

Θα ξεκινήσω τις σκέψεις μου από το περασμένο καλοκαίρι, όταν μου έγινε η τιμή από τον πυρήνα μου, να τον εκπροσωπήσω στο Β’ Συνέδριο του ΕΠΑΜ. Η εμπειρία του συνεδρίου ήταν βοηθητική για τον τρόπο της οργάνωσης αφού  το «στήσιμο» του συνεδρίου ήταν άψογο και ο επαγγελματισμός των μελών μας εξαιρετικός. Ωστόσο, εμφανίστηκαν, κατά την άποψή μου, μερικές αδυναμίες μας, που τις συνοψίζω σε τρία στοιχεία:

α) δεν ήμασταν έτοιμοι να αποχωριστούμε την ιδέα του «καθοδηγητή» η οποία είχε αποτυπωθεί στο πρόσωπου του Δημήτρη Καζάκη. Η πλειοψηφία των συνέδρων φάνηκε ότι ζητούσε έναν μπροστάρη, έναν αρχηγό, κάτι που μου έμοιαζε αντίθετο με το σύνθημα «αν ψάχνεις για σωτήρα κοίτα τον καθρέφτη σου». Προς τιμή του, ωστόσο, ο συναγωνιστής Καζάκης δεν εκμεταλεύτηκε τον ρόλο αυτό που του είχαν αποδώσει και δεν αυτοπροσδιορίστηκε αρχηγός αλλά λειτουργούσε ως πυροσβέστης ώστε να περάσει το συνέδριο με τις λιγότερες απώλειες.

β) αρκετοί πυρήνες, μέσω των συνέδρων τους, είχαν έρθει στο συνέδριο απροετοίμαστοι. Δίχως προτάσεις, δίχως προηγούμενες ζυμώσεις στους πυρήνες τους. Φάνηκε ότι αρκετοί σύνεδροι εκπροσωπούσαν  τον εαυτό τους και όχι τα μέλη των πυρήνων τους. Εντύπωση μου είχε κάνει ότι δεν είχαν διαβάσει τόσο τις προτάσεις για αλλαγές καταστατικού και τις πολιτικές θέσεις που είχαν κυκλοφορήσει, έστω και καθυστερημένα, στο διαδίκτυο, όσο και την ίδια την ιδρυτική διακήρυξη του Μετώπου. Μου έγινε σαφές ότι αν και έχουμε ως πρόταγμα να φτιάξει ο λαός πρωτογενώς νέο Σύνταγμα, ωστόσο δεν ήμασταν έτοιμοι, τότε, να μπούμε σε αυτή την διαδικασία εμείς οι ίδιοι, δηλαδή να συζητήσουμε το κατασταστικό του ΕΠΑΜ.

γ) παρατήρησα ότι υπήρχε μια ανωριμότητα πολιτικής σκέψης από αρκετούς συναγωνιστές αν και ο Δημήτρης Καζάκης είχε συνεισφέρει αρκετά μέχρι τότε στον τομέα αυτό. Το ίδιο παρατήρησα και σε εμένα προσωπικά. Αυτό βέβαια εξηγείτε με το ότι είμαστε και εμείς ένα κομμάτι μιας κοινωνίας που ζει υπό σύγχυση και φόβο και είναι αναπόφευκτο να μας επηρεάσει. Ωστόσο, οφείλουμε να ξεπερνάμε γρήγορα τα εμπόδια, να διαμορφώνουμε πολιτική, να προσανατολίζουμε το λαό μας και να τον οργανώνουμε. Είχαμε πολύ δουλειά να κάνουμε, κυρίως, εσωτερικά με εμάς τους ίδιους ώστε να φτάσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Να σημειώσω ότι τα παραπάνω τα παρατήρησα, λειτουργώντας σε έναν ολιγομελή αλλά ευέλικτο πυρήνα – το ΕΠΑΜ Θήρας αριθμούσε τότε 9 μέλη – που είχε ελάχιστη επαφή με τα κεντρικά όργανα (ΠΓ και ΟΓ) και η πρώτη μου γνωριμία με αρκετούς συναγωνιστές έγινε στο συνέδριο (Μάιος-Ιούνιος του 2013) ενώ ήμουν μέλος του Μετώπου από τον Φεβρουάριο του 2012.

Να πάω τώρα στο τι πιστεύω ότι έγινε στο μεσοδιάστημα μέχρι τις Ευρωκλογές. Η οργάνωση του Μετώπου βελτιώθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό, όμως, οφείλεται, κατά την άποψή μου, κυρίως στην δουλειά των πυρήνων και όχι κάποιο κεντρικό συντονισμό. Να υπενθυμίσω, στο σημείο αυτό, τις προτάσεις του πυρήνα Θήρας στο Β’ Συνέδριο (http://epamhellas.gr/προτάσεις-αλλαγής-καταστατικού/πρόταση-για-το-καταστατικό-πυρήνας-θήρας):

Ενημέρωση και αναζήτηση δράσεων

Α) Τακτική ενημέρωση των δράσεων των πυρήνων μέσω κοινής πλατφόρμας στο Διαδίκτυο (όχι μέσω του forum). Προτείνουμε ένα διαδραστικό χάρτη της Ελλάδας ή ένα περιβάλλον σε στυλ ημερολογίου όπου θα παρουσιάζονται καθημερινά οι δράσεις των πυρήνων. Την ενημέρωση των δράσεων θα την έχουν οι πυρήνες. Η επιτροπή επικοινωνίας και διαδικτύου να έχει υποστηρικτικό ρόλο.

Β) Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων όπου θα υπάρχουν: α) όλες οι αφίσες των εκδηλώσεων του μετώπου β) Όλο το φωτογραφικό υλικό των εκδηλώσεων και δράσεων γ) όλες οι ανακοινώσεις-δελτία τύπου-επιστολές των πυρήνων, της ΠΓ, του ΟΓ και των άλλων οργάνων του μετώπου. Να υπάρχει φόρμα αναζήτησης ώστε ο καθένας να μπορεί να βρίσκει ότι χρειάζεται ανάλογα με το περιεχόμενο και τη κατηγορία. Την ενημέρωση της βάσης να την έχει το κάθε όργανο ξεχωριστά στο κομμάτι που το αφορά. Η επιτροπή επικοινωνίας και διαδικτύου να έχει υποστηρικτικό ρόλο.

Πιστεύαμε ότι μέσα από ανάλογες προτάσεις θα βελτιωνόταν επικοινωνιακά το Μέτωπο και θα μπορούσε να γίνει ευρύτερα γνωστό στον λαό μας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε κάτι παρόμοιο αν και πολλοί πυρήνες βελτιώνονταν βδομάδα-βδομάδα. Εκδόθηκαν περιοδικά, κόμικ, βίντεο, έγιναν εκδηλώσεις και ομιλίες στις οποίες αναδείχθηκαν αρκετά μέλη του Μετώπου, έγιναν δράσεις στις γειτονιές (βλ. ντουντούκες), μοιράστηκε υλικό (π.χ. φυλλάδια). Για όποιον, όμως, που δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν δύσκολο να αντιληφθεί την δουλειά που κατέβαλαν τα μέλη και οι φίλοι του ΕΠΑΜ. Δεν παρουσιάστηκαν κεντρικά με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσει αίσθηση, να δει ο κόσμος την δυναμική του Μετώπου και την ταυτόχρονη παρουσία του σε πολλές περιοχές της χώρας. Επίσης, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί ο συντονισμός των πυρήνων σε δράσεις και σε ανταλλαγή υλικού.  Η πολιτική σκέψη μας ωρίμαζε, κυρίως μέσα από τις εκπομπές, τα άρθρα και τις ομιλίες του Δ. Καζάκη, και φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι αν και δεν χτυπάγαμε ως γροθιά, ωστόσο αρκετοί από εμάς ήμασταν έτοιμοι να το κάνουμε. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα σχεδόν ταυτόχρονα Δελτία Τύπου που αφορούσαν τις Δημοτικές εκλογές, από δύο(2) πυρήνες που δεν είχαν προηγούμενη επαφή μέχρι τότε, τους πυρήνες Καλαμάτας και Θήρας.

Σε κεντρικό επίπεδο, η Διεθνής Συνάντηση και η κεντρική εκδήλωση της παρουσίασης των 100 πρώτων ημερών μιας κυβέρνησης Παλλαϊκού Μετώπου, αν και οργανωτικά φάνηκαν άψογες ωστόσο εκτιμώ ότι δεν λειτούργησαν όσο θα έπρεπε επικοινωνιακά στον κόσμο που δεν τις παρακολούθησε από κοντά. Δεν έχουν φτιαχτεί, ακόμα, σποτάκια που να εντυπωσιάζουν ενώ η ποιότητα των βίντεο που έχουν ανέβει στο youtube  είναι κατώτερη του μετρίου.

Κατά την προεκλογική περίοδο, αποτυπώθηκε το τι είμαστε ικανοί να κάνουμε. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλώντας σε πλατείες, σε κανάλια, σε ραδιόφωνα και όπου τους δίνονταν η ευκαιρία απέδειξαν ότι πολλά μέλη του ΕΠΑΜ έχουν ωριμάσει στην πολιτική σκέψη και έκφραση. Οι γνώσεις των ΕΠΑΜιτών και των ΕΠΑΜιτισών γύρω από τα προτάγματα και τις θέσεις του Μετώπου έκαναν την διαφορά στις λιγοστές τηλεμαχίες με άλλους υποψηφίους. Δημιουργήθηκε μια ομάδα κρούσης που χτύπαγε ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα και δημιουργούσε αίσθηση. Οι πυρήνες, οργάνωσαν ομιλίες, προεκλογικά περίπτερα, μίλαγαν με τους πολίτες. Όλα όμως γίνονταν σε τοπικό επίπεδο. Η δυναμική αυτή δεν έγινε αντιληπτή στον κόσμο. Δεν χρησιμοποιήθηκαν επαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξουν το τι κάνουμε. Παράλληλα, θεωρώ ότι η παρακάτω ανακοίνωση της ΚΕΕΔ στις 09/04 λειτούργησε ανασταλτικά:

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Σας ενημερώνουμε ότι ο σχεδιασμός όλου του προεκλογικού υλικού που θα χρειαστούν τα κεντρικά του ΕΠΑΜ και οι πυρήνες για την καμπάνια των ευρωεκλογών θα γίνει κεντρικά από την μεγάλη ομάδα επικοινωνίας που λειτουργεί στο πλαίσιο της Κ.Ε.Ε.Δ. με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές επικοινωνιακής πολιτικής που δόθηκαν από το Ε.Σ.Σ.

Η ομάδα στην οποία συμμετέχουν επαγγελματίες επικοινωνιολόγοι, γραφίστες, ειδικοί του διαδικτύου, κλπ. θα σχεδιάσει και θα επιμεληθεί για την προεκλογική εκστρατεία όλα τα αναγκαία έντυπα, αφίσες, βίντεο, συνθήματα (για πανό, για αυτοκόλλητα, κλπ.), λογότυπο ευρωεκλογών, φυλλάδια υποψηφίων ευρωβουλευτών, ψηφοδέλτιο, κλπ. Η παραγωγή ορισμένου από αυτό το υλικό θα παραχθεί κεντρικά και άλλο κομμάτι του θα αναληφθεί από τους πυρήνες ή τους υποψήφιους.

Να θυμίσουμε, ότι το ψηφοδέλτιο είναι ΕΝΑ για όλη την επικράτεια και ότι το προωθούμε σε όλες τις περιφέρεις της χώρας.

Η οριστικοποίηση του υλικού θα γίνει τις επόμενες ημέρες, έγκαιρα, και θα σας αποσταλεί με περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες, επομένως δεν χρειάζεται οι πυρήνες να ασχοληθούν με σχεδιασμό επιμέρους προεκλογικού υλικού.

Κεντρική Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών (Κ.Ε.Ε.Δ.)

9 Απριλίου 2014

Προσωπικά κατάλαβα, εκ των υστέρων, ότι δεν υπήρχε κάποια «μεγάλη ομάδα επικοινωνίας», ότι δεν φτιάχτηκαν έγκαιρα βίντεο και προεκλογικό υλικό (εκτός αν θεωρείται υλικό το φυλλάδιο που μας στάλθηκε). Επίσης, ο συγκεντρωτισμός που παρατηρήθηκε καθησύχασε και απέτρεψε πυρήνες να φτιάξουν υλικό και να το επικοινωνήσουν με τον κόσμο. Θεωρώ το κεντρικό τηλεοπτικό σποτ κατώτερο των περιστάσεων αν και το ηχητικό «Σκέψου….» φάνηκε ελπιδοφόρο.

Πάμε τώρα στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Θεωρώ ότι ως Μέτωπο δεν είναι αυτοσκοπός μας οι εκλογές αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μας δείξουν την πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα διαφέρει πάρα πολύ από ότι και εμείς ως μέλη του ΕΠΑΜ πιστεύαμε και από όσα μετέφερε ο Δημήτρης Καζάκης στις ομιλίες, στις συνεντεύξεις και στις εκπομπές του. Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι σε συζητήσεις εσωτερικές στον πυρήνα Θήρας, υποστήριζα ότι σε δύο ενδεχόμενα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στο ΕΠΑΜ: α) αν πάρει πολύ χαμηλά ποσοστά γιατί θα απογοητευτούν πολλοί συναγωνιστές εξαιτίας της μεγάλης σημασίας που έχει δοθεί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, β) αν πάρει υψηλά ποσοστά γιατί θα πλησιάσουν κάθε πυρήνα οι τοπικοί κομματάρχες που θα θελήσουν να εισχωρήσουν στο ΕΠΑΜ  και να το διαβρώσουν εκ των έσω. Θεωρούσα ότι ένα ποσοστό γύρω στο 2-3% θα ήταν καλό, έστω και αν δεν εκλέγαμε ευρωβουλευτή. Και ήρθε το 0,86%. Και λοιπόν; Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν; Κατά την άποψή μου όχι και πολλά. Ο πυρήνας Θήρας, στον οποίο είμαι μέλος, ανέφερε (http://epamthiras.blogspot.gr/2014/05/25-2014.html), μεταξύ άλλων, ότι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών απέδειξαν ότι «ο λαός μας δεν έχει ξεπεράσει ακόμα αγκυλώσεις και συνήθειες δεκαετιών. Η κομματοκρατία βαστά ακόμα, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο,  αν και έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα. Οι Έλληνες δεν έχουν συνειδητοποιήσει, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το καθήκον τους να γίνουν ενεργοί πολίτες και να ενημερωθούν για τον κίνδυνο που διατρέχει η Πατρίδα. Να γίνουν οργανωμένος λαός, να γίνουν πολίτες-οπλίτες.». Αυτό για εμένα είναι το μόνο συμπέρασμα: ότι έχουμε πολύ δουλειά ακόμα να κάνουμε. Δεν είμαστε κόμμα για να αποτυπώσουμε εκλογικά μια δυναμική και να πάρουμε την εξουσία. Στη μετάβαση που προτείνουμε χρειαζόμαστε έναν λαό οργανωμένο, έναν λαό στα «κάγκελα». Και πρέπει να γίνει πολύ δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή. Το εκλογικό σώμα λειτουργεί με το συναίσθημα. Καμία παράταξη δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την εκλογική της επιρροή. Οι τάσεις διαμορφώνονται από τα κεντρικά ΜΜΕ και τους κομματικούς μηχανισμούς. Σε αυτό το σύστημα πρέπει να παρέμβουμε πιο δυναμικά.

Διαβάζω για προτάσεις πολλών για συμμαχίες σε κεντρικό επίπεδο με άλλα μικρότερα κόμματα. Τέτοιες συμμαχίες θα είχαν νόημα αν στόχευες σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, που επίσης φανέρωσαν οι Ευρωεκλογές είναι ότι η ανατροπή είναι πλέον αδύνατο να επέλθει μετά από εκλογές. Το σύστημα είναι καλά προετοιμασμένο, έχει εφεδρείες και ελέγχει σχεδόν όλες τις πλευρές. Η ανατροπή, αν τελικά έρθει, θα γίνει από τα κάτω με την οργάνωση σε πρωτογενές επίπεδο του λαού μας. Να θυμίσω στο σημείο αυτό την απόφαση του Β’ Συνεδρίου για τις συμμαχίες:

α) Να βρίσκεται στους δρόμους, δηλαδή μέσα στην κοινωνία και να μάχεται έμπρακτα ενάντια στο καθεστώς, χωρίς να δεσμεύεται από κομματικές ισορροπίες ή άλλους υπολογισμούς και σκοπιμότητες, αλλά να συμβάλει στην μαζική κινητοποίηση του λαού και στην αφύπνισή του. (β) Να θέτει ξεκάθαρα θέμα ανατροπής του υπάρχοντος καθεστώτος, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει οτιδήποτε θετικό για τον λαό από την στιγμή που έχει αλλάξει δραστικά το σύνολο της συνταγματικής τάξης της χώρας υπό καθεστώς πλήρους θεσμοθετημένης ανομίας, ή σωστότερα υπό καθεστώς ανελαστικών "διεθνών δεσμεύσεων" υπέρ των δανειστών και της ευρωζώνης. (γ) Να αγωνίζεται για την κατάκτηση της δημοκρατίας, που σήμερα δεν μπορεί να διεκδικηθεί διαφορετικά παρά μόνο με την επιβολή Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης για την σύνταξη και ψήφιση νέου Συντάγματος πρωτογενώς από τον ίδιο τον λαό.

Όλα τα υπόλοιπα τα συζητάμε. Δεν αρκεί λοιπόν να μιλά κάποιος για διαγραφή του χρέους, ούτε για εθνικό νόμισμα. Το εθνικό νόμισμα ξεκομμένο από την μονομερή καταγγελία και διαγραφή του χρέους, ξεκομμένο από την ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος "διεθνών δεσμεύσεων" και εκποίησης της χώρας, ξεκομμένο από την διεκδίκηση της δημοκρατίας εδώ και τώρα, δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Μέσα στα πλαίσια αυτά κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούμε όλοι, κινήματα, δυνάμεις και πρωτοβουλίες ώστε να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας. Ανοιχτά και δημόσια. Εκεί θα δούμε ποιος θα προσέλθει ώστε να δούμε τέλος πάντων ποιος είναι ποιος. Πάντως το ΕΠΑΜ θα παραμείνει ανοιχτό σε συνεργασίες στη βάση των αρχών που αναφέραμε. Κι ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

 Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για συμμαχίες σε κεντρικό επίπεδο με το αριστερό ρεύμα του Σύριζα, με το Σχέδιο-Β, με την Δραχμή κτλ. Ας αποκτήσουν, όλοι αυτοί, οργάνωση σε τοπικό επίπεδο και τότε θα χτυπάμε μαζί. Αλλιώς, θα μετατραπούμε σε κόμμα που κάποιοι ορέγονται καρέκλες και οφίτσια.

Όσο αφορά το αν υπάρχουν ατομικές ευθύνες για το αποτέλεσμα των εκλογών, προσωπικά δεν το γνωρίζω. Πιστεύω, όμως, ότι οι συναγωνιστές που γνωρίζουν αν κάποιοι λειτούργησαν ανασταλτικά, οφείλουν να το πουν. Το καταστατικό του ΕΠΑΜ περιέχει την ανακλητότητα. Ας την κάνουμε πράξη. Βιώνουμε έναν πόλεμο. Σίγουρα, κανείς μας δεν περισσεύει. Ωστόσο, δεν ήμαστε όλοι κατάλληλοι για όλες τις θέσεις της μάχης. Θα πρέπει να τρέχουμε να αγωνιζόμαστε εκεί που αποδίδουμε καλύτερα. Και αυτό ας μας το υποδεικνύουν οι ίδιοι οι συναγωνιστές μας. Συναισθηματισμοί, εγωισμοί και μικρότητες δεν χωράνε σε ένα Μέτωπο που μάχεται για την Λευτεριά της Πατρίδας του.

Κλείνοντας θα καταθέσω μερικές ιδέες που επεξεργάζομαι εδώ και 2-3 ημέρες και ίσως βοηθήσουν το Μέτωπο στο επικοινωνιακό κομμάτι:

Α) Αλλαγή στο κεντρικό facebook του ΕΠΑΜ αφού έχει παρατηρηθεί ότι κυρίως αναπαραγάγει ειδήσεις. Δεν δημοσιοποιεί όλα τα άρθρα συναγωνιστών, όλα τα δελτία τύπου των πυρήνων (σε αυτό έχω ως μέλος του ΕΠΑΜ Θήρας προσωπική εμπειρία αφού από τα 42 δελτία τύπου που έχουμε βγάλει, ελάχιστα έχουν βγει στο facebook του ΕΠΑΜ) και όλα τα βίντεο του Μετώπου.

Β) Δείτε πάλι τις δύο(2) προτάσεις του ΕΠΑΜ Θήρας στο Β’ Συνέδριο, αυτή με τον διαδραστικό χάρτη εκδηλώσεων και δράσεων και αυτή με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Γ) Είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση της κεντρικής ομάδας επικοινωνίας. Μπορεί να πλαισιωθεί και από συναγωνιστές εκτός Αττικής. Η παρούσα ομάδα επικοινωνίας (δεν γνωρίζω από πόσα άτομα αποτελείται) έκανε αρκετή δουλειά ομαδοποιώντας τα βίντεο που έρχονταν από όλους τους πυρήνες αλλά μέχρι εκεί. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο για τον οποιοδήποτε να μπει στο κανάλι του ΕΠΑΜ στο youtube και να αρχίσει να ψάχνει. Η πληροφορία που υπάρχει είναι τεράστια.

Χρειάζονται:

·        να συγκεντρωθούν τα βίντεο με τις θέσεις του ΕΠΑΜ (κυρίως όπως έχουν εκφραστεί στις ομιλίες του Δημ. Καζάκη) και να μονταριστούν κατάλληλα ώστε να γίνουν «ελκυστικά» στους πολίτες.

·        να προμηθευτούμε, αν δεν έχουμε ήδη, δύο(2) κάμερες High Definition ώστε να βιντεοσκοπηθεί, σε χώρο με το κατάλληλο background, ο Δημήτρης Καζάκης να αναλύει τα πέντε(5) προτάγματα του ΕΠΑΜ. Τα βίντεο αυτά θα μονταριστούν και θα χρησιμοποιηθούν από όλους τους πυρήνες.

·        να διαφημιστεί, με ελκυστικά βίντεο, η Διεθνής Συνάντηση των Αθηνών και τα 25 πρώτα μέτρα μιας κυβέρνησης Παλλαϊκού Μετώπου.

Δ) Είναι αναγκαία η μορφοποίηση της κεντρικής σελίδας του Μετώπου. Χρειάζεται να γίνει πιο ελκυστική και να συγκεντρώνει όλο το υλικό που δημιουργούν οι πυρήνες. Χρειάζεται απλότητα και ευκολία στην αναζήτηση πληροφορίας.

Ε) Όσοι πυρήνες έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα τοπικά ραδιόφωνα για την αναπαραγωγή ραδιοφωνικών σποτ. Τα σποτ αυτά καλό θα ήταν να δημιουργούνται κάπου κεντρικά ώστε τα συνθήματα να είναι τα ίδια.

Στ) Να φτιαχτούν κεντρικά συνθήματα προπαγανδιστικού περιεχομένου π.χ. «Σκέψου τη ζωή σου χωρίς Χρέος! (ΕΠΑΜ)» τα οποία να αποστέλλονται με SMS από κάθε πυρήνα σε όλα τα κινητά τηλέφωνα που γνωρίζει. Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να στείλουν μαζικά SMS με χαμηλό κόστος. Μπορούμε παράλληλα, μέσω του τρόπου αυτού, να ενημερώνουμε τον κόσμο με ειδήσεις π.χ. «Στον νόμο ……. ψηφίστηκε αυτό…. (ΕΠΑΜ)». Προτείνω η αποστολή να γίνει εβδομαδιαία και το κόστος να το αναλάβουν οι πυρήνες, τουλάχιστον όσοι μπορούν.

Ζ) Ο συναγωνιστής Λάμπρος Κατσαρός από την Σύρο, υλοποίησε, έστω και ερασιτεχνικά, ένα πεντάλεπτο δελτίο ειδήσεων. Συμφωνώ με την ιδέα του αυτή, δηλαδή να φτιάχνεται δύο(2) φορές την εβδομάδα ένα πεντάλεπτο δελτίο πραγματικής πληροφόρησης και να παρουσιάζεται στην κεντρική σελίδα του ΕΠΑΜ.

Η) Οι συναγωνιστές του ΕΠΑΜ Πάτρας έχουν δημιουργήσει δύο(2) ταινίες-ντοκιμαντέρ, το «ΟΥΣΤ: Η κραυγή της Ελλάδας» και το «ΟΥΣΤ Καθάρματα», τις οποίες τις θεωρώ εξαιρετικές τόσο προς το περιεχόμενό τους όσο και προς την δόμηση τους. Ωστόσο, οι ταινίες αυτές δεν τις έχουμε εκμεταλλευτεί και διαφημίσει αρκετά. Διανύουμε το καλοκαίρι και η οργάνωση προβολών σε πλατείες των δύο(2) ταινιών από όσους πυρήνες μπορούν, θα βοηθήσει στην Αφύπνιση του λαού μας.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Δημήτρης Μενδρινός

(μέλος του ΕΠΑΜ Θήρας)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ