ΕΠΑΜ και ΣΥΡΙΖΑ ( του Σπύρου Κουρούμαλη)

Υπάρχει ένα ερώτημα που τίθεται από φίλους, μέλη του ΕΠΑΜ και άλλους .Τι θα κάνει το ΕΠΑΜ στις ερχόμενες εκλογές , με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές (0,86%) , υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταφέρει να συγκροτηθεί ένα αξιόπιστο μέτωπο, το οποίο θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο πίεσης προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Καλούμαστε να δώσουμε απάντηση σε μία αντίφαση.

Από τη μία είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να έρθει σε ρήξη με βασικές δομές του συστήματος .Άρα είναι αναπόφευκτο να αποτύχει, αν λάβουμε υπ όψιν μας και αναλύσουμε τη σημερινή κατάσταση που ζούμε. Αυτά που λέμε δηλ. στις αναλύσεις μας καθημερινά.    

Από την άλλη όμως υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού που λέει το εξής. Να φύγουν αυτοί (συγκυβέρνηση) και να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ κάπως να πάρουμε ανάσα. Να το δοκιμάσουμε που ξέρεις κάτι μπορεί να κάνει. Γίνεται δηλαδή ένα εμπόριο ελπίδας το οποίο δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις αντικειμενικά. Τι θα πρέπει να κάνεις λοιπόν σε αυτή τη περίπτωση.

Η πρόταση είναι να καταστρώσεις τη τακτική σου όχι με βάση το σήμερα, αλλά με βάση το αύριο , όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση (τουλάχιστον ως προς το βασικό κορμό) . Δηλαδή οργανώνεσαι για τότε που θα αρχίζει να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο και θα βολοδέρνει ως κυβέρνηση, με το κόσμο να απογοητεύεται και εσύ θα πρέπει να είσαι εκεί.

Ας δούμε τι σημαίνει να είσαι εκεί.

Πρώτα -πρώτα θα πρέπει να καταφέρεις να επικοινωνήσεις και να αναλύσεις τις θέσεις σου, σε όλο αυτό τον κόσμο που σήμερα ελπίζει στο ΣΥΡΙΖΑ. Για να το καταφέρεις αυτό πρέπει να είσαι δίπλα του και όχι απέναντι του. Πρέπει να οικοδομήσεις μια σχέση μαζί του μόνιμη, ξεκινώντας από σήμερα ώστε να τον έχεις μαζί σου όταν αύριο θα πρέπει να βγεις εσύ μπροστά όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Πως γίνεται αυτό; Καλείς το ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με ένα όρο. Τον ψηφίζεις αλλά διατηρείς και διακηρύσσεις τις θέσεις σου στο ακέραιο. Επίσης του ξεκαθαρίζεις ότι δεν είναι πρωτεύον μέλημά σου οι βουλευτικές έδρες. Εννοείται ότι εάν το ΕΠΑΜ έβγαζε σε κάποια περιοχή έδρα φυσικά και θα κατέβαινε. Εκεί όμως που δεν βγάζεις έδρα δεν δίνεις μέρος των ψήφων σου , λόγω του εκλογικού συστήματος , στη συγκυβέρνηση κόντρα σε αυτό τον κόσμο που λέγαμε πιο πάνω.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχτεί έχεις κερδίσει διότι κατάφερες να μεταφέρεις τη ζύμωση σου στον πολύ κόσμο, την ώρα που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του έχει ανοίξει τη όρεξη . Εάν το απορρίψει τότε κερδίζεις ακόμη περισσότερο, γιατί τον καταγγέλλεις και αποδεικνύεις ότι ,ουσιαστικά προτιμά τις στενές σχέσεις με τον αντίπαλο από τις πλατειές μάζες. Εξακολουθείς φυσικά να καλείς τον κόσμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το ΕΠΑΜ κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις αναλύει τις θέσεις του και καλεί τον κόσμο συντεταγμένα να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ,για να φύγουν πρώτα αυτοί , που θέλουμε όλοι και στη πορεία θα αποδειχτεί ποιός έχει δίκιο με το ΣΥΡΙΖΑ. Εξηγείς τις θέσεις σου σε απλή γλώσσα και όσο περνάει ο χρόνος ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ,τόσο θα αποδεικνύεται ότι έχεις δίκιο και ο κόσμος θα έρχεται προς το μέρος σου.

Θα ήταν ολέθριο λάθος, σκέτη λεηλασία ,πραγματικό ξεπούλημα . να προτείνει το ΕΠΑΜ ψήφο κατά συνείδηση, δηλαδή ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κανένα πολιτικό σκεφτικό.

Όλο το προηγούμενο σημαίνει ότι έχεις στρατηγικό στόχο , όπως το αναφέραμε και επιλέγεις το τακτικό σου στόχο έτσι ώστε να υποτάσσεται στο στρατηγικό. Εάν δεν έχεις στρατηγικό στόχο απολυτοποιείς το τακτικό δηλαδή υποτάσσεις τη στρατηγική στη τακτική.  

                                                                                                 ΚΟΥΡΟΥΜΑΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

                                                                                           ΠΥΡΗΝΑΣ ΚΙΑΤΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ                      

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ