Τροποποίηση του άρθρου 40 του Καταστατικού - Σ. Μπρισίμη – Π. Ν. Ηρακλείου

Αγαπητοί συναγωνιστές

 Με βάση την αρχή του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, σύμφωνα με την οποία όλοι οι ενεργοί και έντιμοι πολίτες μιας χώρας έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ελεύθερα και όσες φορές το επιθυμούν στην εκλογική διαδικασία, θεωρώ ότι ακόμη περισσότερο αυτό, πρέπει να συμβαίνει μέσα σε μια πολιτική οργάνωση, ειδικότερα σε μια οργάνωση με οριζόντια δομή όπως είναι το ΕΠΑΜ που μας βοηθάει πιο εύκολα να γνωριστούμε μεταξύ μας και να έχουμε γνώση ποιες είναι οι ικανότητες ή οι ελλείψεις μας. 

Στο άρθρο 40 του Καταστατικού του ΕΠΑΜ  προβλέπεται ότι «μέλος του ΕΠΑΜ  δεν μπορεί για περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες να είναι μέλος των κεντρικών οργάνων εκτός κι αν αλλιώς αποφασίσει το συνέδριο.»

 

Και ερωτώ γιατί πρέπει  ντε και καλά  κάθε δύο έτη να αλλάζουν οπωσδήποτε τα πρόσωπα ( εκτός κι αν αποφασίσει αλλιώς το συνέδριο ) και να μην είναι ελεύθερη η συμμετοχή;  Τι φοβόμαστε; Στο καταστατικό μας άλλωστε  προβλέπεται η ανακλητότητα  οποιαδήποτε στιγμή,  για εκλεγμένα  μέλη που δεν θα σταθούν  στο ύψος των περιστάσεων, ή θα δημιουργήσουν σοβαρό  πολιτικό πρόβλημα στο μέτωπο. Άρα προς τι αυτός ο περιορισμός;

 

Πιστεύω ότι από το άρθρο 40 του καταστατικού πρέπει να αφαιρεθεί η πρόταση που δεν επιτρέπει σε ένα μέλος να είναι στα κεντρικά όργανα πέραν των δύο ετών. Κατά την ταπεινή μου άποψη όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ισάξια στις αρχαιρεσίες όσες φορές το επιθυμούν και ειδικότερα δε, τα μέλη που έχουν επιδείξει ιδιαίτερο έργο και αγωνιστικό ζήλο.

 

Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά μας, από την στιγμή που όλοι κρίνονται για την δουλειά τους και μέσα από τον διάλογο που υπάρχει κάθε χρόνο στο συνέδριο, αλλά  φυσικά και από την ψηφοφορία που ακολουθεί.

 

Κάποιοι θεωρούν ότι με τον περιορισμό των οργάνων στις δύο θητείες  σπάμε τις δομές και δίνεται η ευκαιρία να εκπαιδευτούν και άλλοι στα όργανα, να αναλάβουν και άλλοι ευθύνες, για να μην βγαίνουν όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι όπως επικαλούνται. Με συγχωρείτε που θα διαφωνήσω αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι όποιος δουλεύει περισσότερο, όποιος δίνει αυτό το κάτι παραπάνω στο μέτωπο, αυτός ούτως ή άλλως θα ξεχωρίσει και δεν είναι σωστό να τον αποκλείσουμε από την εκλογική διαδικασία εάν ο ίδιος επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει μέσα από τα όργανα, μόνο και μόνο με το σκεπτικό να δοκιμαστούν κι άλλοι. Δεν είναι αρκετό αυτό από μόνο του σαν σκέψη για να θέτουμε τέτοιους κανόνες. Ας μην ξεχνάμε ότι σαν άνθρωποι μπορεί να είμαστε ίσοι στα δικαιώματα αλλά δεν είμαστε ίδιοι στις δεξιότητες, στα ταλέντα, στις γνώσεις και  στις αντοχές.

Οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Το κριτήριό μας στην εκλογή των εκπροσώπων μας δεν θα έρεπε να  είναι ντε και καλά να αλλάζουνε τα πρόσωπα, αλλά η δουλειά που μπορούν να προσφέρουν τα μέλη που θα εκλεγούν, για την επίτευξη των στόχων του μετώπου. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι οι υπόλοιποι δεν πρέπει να βοηθάμε και να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας αναλόγως των δυνατοτήτων μας σε αυτόν τον πολύ δύσκολο αγώνα.

 

Με βάση το σκεπτικό αυτό λοιπόν, θεωρώ ότι πρέπει να συζητηθεί στο συνέδριο κατά πόσο δημοκρατικό, αλλά και κατά πόσο εξυπηρετεί τους στόχους του μετώπου ιδιαίτερα μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία το μέτρο αυτό.

 

Οι εκλεγμένοι νόμιμοι εκπρόσωποί μας είναι εκείνοι που θα μας εκπροσωπούν ενώπιον των επίσημων θεσμών της χώρας (πολιτικούς φορείς, δικαστικές αρχές, τραπεζικά ιδρύματα και κάθε άλλη Αρχή στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό ) για αυτό εκτός από αντοχή πρέπει να διακρίνονται για την πολιτική τους σκέψη, στρατηγική και ανάλυση, για την διορατικότητα, την ευελιξία, την δράση και την αμεσότητα στην επαφή τους με τους πολίτες.

 

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η συμμετοχή στα όργανα  πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους χωρίς αποκλεισμούς και η ευχή μου το συνέδριο να εκλέγει  κάθε φορά τους καλύτερους. Αυτούς που με την ιδιαίτερη δουλειά τους θα οδηγήσουν το ΕΠΑΜ  άλλο ένα βήμα πιο κοντά στην δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Τις καλύτερες ευχές μου  για μεγαλύτερη   συσπείρωση του μετώπου και επιτυχή έκβαση των αγώνων μας

Μπρισίμη Σταυρούλα Πυρήνας Ν. Ηρακλείου

1 Σχόλια
  • Νικ Τσακας, Κολωνια

    επικροτω 100%

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ