Απολογισμός Επιτροπής Νομικής Αλληλεγγύης

ΠΡΟΣ

Το Σώμα του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ε.ΠΑ.Μ.

ΑΠΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

                                                                                          Αθήνα, 9/6/2015

 

Θέμα:  AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ έτους 2014-2015

             Α.  ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Εν όψει του Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ του Ε.ΠΑ.Μ, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Ε.Ν.Α) υποβάλλει παρακάτω, συνοπτικά, απολογισμό πεπραγμένων.

Η Επιτροπή Νομικής Αλληλεγγύης ( E.N.A.) συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο 2012 με σκοπό να καλυφθεί η ανάγκη νομικής υποστήριξης σε πρώτο επίπεδο, συμβουλευτικά, των συναγωνιστών και φίλων του ΕΠΑΜ που – όπως όλοι Έλληνες πολίτες – ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των προβλημάτων που έχουν προκύψει,  ως συνέπεια της πληθώρας των αντισυνταγματικών νόμων που επιβάλλονται. Στο εν λόγω πλαίσιο η ΕΝΑ απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων πολιτών σε σχέση με εμπλοκή τους από οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Οι δικηγόροι της ΕΝΑ συνεπικουρούνται επιτυχώς από την Γραμματεία Ε.Ν.Α, χωρίς τη σημαντική βοήθεια της οποίας θα δυσχεραινόταν αφάνταστα το έργο τους.

 

Η Επιτροπή Νομικής Αλληλεγγύης υποστηρίζεται από εθελοντές μαχόμενους  δικηγόρους, μέλη και φίλους του Ε.ΠΑ.Μ 

 

Β. ΕΡΓΟ της Ε.Ν.Α

  1. Συμμετοχή Δικηγόρων της Ε.Ν.Α σε πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων σε πυρήνες της Αττικής, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, τον ΟΑΕΕ-Κ.Ε.Α.Ο., και τις Τράπεζες (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, νόμος Κατσέλη, πλειστηριασμοί κλπ).
  2. Συμμετοχή και υποστήριξη της Ε.Ν.Α στη συλλογική Αγωγή του ΙΝΚΑ           Κρήτης κατά του ΟΑΕΕ, ΕΟΠΥΥ και πέντε  νοσοκομείων.

2.1. Συντάχθηκε και κατατέθηκε από τον Γιάννη Μυταλούλη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ο.Α.Ε.Ε και νοσοκομείων. Η ενέργεια έγινε στα πλαίσια της νομικής πρωτοβουλίας του ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, με την αρωγή  και του Συλλόγου ασφαλισμένων - ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Αττικής. Οι αιτούντες εκπροσωπήθηκαν στη δίκη αυτή, που έγινε τον Ιούλιο του 2014, από τους δικηγόρους της ΕΝΑ, Γ. Μυταλούλη και Ε. Χαραλάμπους.

 Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα!

2.2. Συντάχθηκε και κατατέθηκε από τον Γιάννη Μυταλούλη, στα πλαίσια της ίδιας παραπάνω πρωτοβουλίας, η συλλογική αγωγή για την κύρια υπόθεση πολιτών και συλλογικοτήτων κατά του ΟΑΕΕ και νοσοκομείων.

Η δικάσιμος της κύριας υπόθεσης αναβλήθηκε για δεύτερη φορά και προσδιορίστηκε για τoν Φεβρουάριο του 2016.

Η ΕΝΑ επεξεργάστηκε και ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ΕΠΑΜ λεπτομερείς οδηγίες για την αντιμετώπιση των ειδοποιητηρίων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του ΚΕΑΟ (Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).

 

  1. Εφορία

Οι δικηγόροι της ΕΝΑ συνέπραξαν για τη σύνταξη υποδειγμάτων δικογράφου προσφυγής και αίτησης αναστολής των πολιτών κατά των Πράξεων προσδιορισμού Φόρου ΕΝΦΙΑ, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια βοήθειας στους συμπολίτες μας που έγινε από πολιτικό χώρο μετά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Τονίστηκε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες έχουν πρωτίστως χαρακτήρα αντίστασης και ότι αποσκοπούν σε βομβαρδισμό του συστήματος με σωρεία προσφυγών, ώστε να καταστεί σαφές στους δικαστές ότι έχει καταλυθεί κάθε έννοια Κράτους Δικαίου στην πατρίδα μας. Με το ίδιο θέμα έγινε και εκπομπή στον διαδικτυακό σταθμό e-roi.gr.

 

-Συντάχθηκαν και αναρτήθηκαν επίσης:

-Αναλυτική ενημέρωση για  τον Ν. 4320/2015: “Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης…”

-Αναλυτική ενημέρωση για  τον Ν. 4321/2015 περί 100 δόσεων ..

 
  1. Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

 Τα μέλη της ΕΝΑ πρωτοστάτησαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας τον Δεκέμβριο 2014 κατά τη διάρκεια απεργίας του Συλλόγου τους ενόψει ψήφισης του Κ.Πολ.Δ., κάνοντας αισθητή την ύπαρξη του πολιτικού μας χώρου στους δικηγόρους. Προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα τα μέλη και οι φίλοι του ΕΠΑΜ για τους κινδύνους της προταθείσας αλλαγής του Κ.Πολ.Δ., αλλαγή που πλέον φαίνεται να επαναπροωθείται, μέλη της ΕΝΑ συμμετείχαν σε εκπομπή του διαδικτυακού σταθμού e-roi για το θέμα αυτό.

 

  1. Πλειστηριασμοί

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών υποστηρίζεται έμπρακτα από την Ε.Ν.Α με παρουσία δικηγόρων στα Ειρηνοδικεία, αλλά και με τη σύνταξη κειμένου που θέτει προ των ευθυνών τους όσους συμπράττουν ανενδοίαστα στην εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών. Η ανταπόκριση του κόσμου στην παρουσία δικηγόρων μεταξύ των αγωνιζόμενων πολιτών είναι εντυπωσιακή και ενδυναμώνει το ηθικό τους. Για τον λόγο αυτό η ΕΝΑ καταβάλει προσπάθειες και ανταποκρίνεται με την παρουσία νομικών της στα Ειρηνοδικεία. Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της ΕΝΑ βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας παροχής νομικής συνδρομής κάθε Τετάρτη, είτε μεταβαίνουν σε ειρηνοδικεία, είτε όχι.

Συντάχθηκαν και αναρτήθηκαν επίσης:

- Οδηγίες για τους πλειστηριασμούς προς ενημέρωση των συναγωνιστών για να αντιμετωπίσουν τις αυθαιρεσίες των συμβολαιογράφων. 
- Ενημερώσεις σχετικά με τον νόμο "Κατσέλη" και με σχετικές εκπομπές στο e-roi. gr, ενώ πρόσφατα υπήρξε ανάρτηση συνέντευξης μέλους της ΕΝΑ για το θέμα των πλειστηριασμών στην ιστοσελίδα "Το  Κουτί της Πανδώρας", η οποία ανέδειξε το ρόλο του Ε.ΠΑ.Μ. στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών.

 

Γ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όλα τα μέλη της ΕΝΑ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την κατά το δυνατόν αποτελεσματική νομική κάλυψη των συναγωνιστών και του Μετώπου. Δυστυχώς, όμως, αποτελεί πραγματικότητα η απόλυτη ένδεια στην οποία έχουν περιέλθει  φίλοι και συναγωνιστές και γενικά ο ελληνικός λαός, εξαιτίας της εντεινόμενης αναλγησίας του Κράτους και της εφαρμογής νόμων περί δέσμευσης κινητών και ακινήτων  μέσω ΟΑΕΕ, ΕΦΟΡΊΑΣ και Τραπεζών. Γεγονός επίσης είναι ότι προοιωνίζονται χειρότερες μέρες με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η αλλαγή του οποίου εμπίπτει στα προαπαιτούμενα των  δανειστών, όπως προκύπτει από το email ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ της 20ης Φεβρουαρίου 2015, για την επίτευξη της δήθεν “έντιμης” Συμφωνίας  δηλ. ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, αυτή τη φορά,  από  την “αριστερή “ Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα  αυξημένα κόστη προσφυγής στη Δικαιοσύνη καθιστούν εμπράκτως απαγορευτική την προσφυγή των αδικούμενων πολιτών στη Δικαιοσύνη, δηλαδή στο μοναδικό τους καταφύγιο. Τούτο,  θα οδηγήσει σε νέα, χειρότερα δεινά που για να τα αντιμετωπίσουμε, πρέπει να οργανωθούμε.

Σε κάθε περίπτωση οι δυνατότητες του ΕΠΑΜ να στηρίξει δικαστικούς αγώνες είναι περιορισμένες. Το κόστος δίκης στα υψηλόβαθμα Δικαστήρια ( Σ.Τ.Ε. κλπ )  είναι αρκετά υψηλό, αν δεν συμμετάσχουν ενεργά αρκετοί πολίτες. Παρόλα αυτά, οι όποιες  νομικές ενέργειες – εάν και εφόσον έχουν θετικό αποτέλεσμα- δίνουν μια πρόσκαιρη  ανάσα στους πολίτες, αφού το καθεστώς με κυκλωτικές νομοθετικές

 

παρεμβάσεις φροντίζει να ακυρώνει την όποια ανάσα προσφέρουν κάποιοι θαρραλέοι δικαστές.

Είναι, όμως, κοινός τόπος ότι τα πολιτικά προβλήματα αντιμετωπίζονται πρωτίστως πολιτικά. Αναμένουμε τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες θα συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που αναλογεί σε καθέναν από εμάς βάσει των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 120 του Συντάγματος και θα πράξουν ό,τι επιβάλλει η θεμελιώδης αυτή διάταξη:

 

Θα αντισταθούν με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να καταλύσει το Σύνταγμά μας με τη βία. 

 

 

 

                  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΝΟΜΙΚΗΣ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1 Σχόλια
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ