Ψήφισμα του 4ου Συνεδρίου του Ε.ΠΑ.Μ.: Κάλεσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία

                                                                         ΨΗΦΙΣΜΑ

Το 4ο Συνέδριο του Ε.ΠΑ.Μ. ( Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου) με το παρόν ψήφισμα, δηλώνει ότι ακολουθεί τις επαναστατικές παραδόσεις του λαού μας, του οποίου τα κινήματα -από την εποχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας έως την Εθνική Αντίσταση- συνδύαζαν την απελευθέρωση, με την αναγνώριση της Ορθοδοξίας, ως επικρατούσας θρησκείας. Στα πλαίσια αυτά, αναγνωρίζει:

1) Την παρουσία και τον καθοριστικό διαχρονικό ρόλο της Ορθοδοξίας στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους,

2) Την καθοριστικής σημασίας συμμετοχή των ορθοδόξων Χριστιανών στους αγώνες του Ελληνικού λαού, για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία,

3) Την συμπαράσταση της Εκκλησίας στο χειμαζόμενο Ελληνικό λαό κατά το παρελθόν και ιδιαιτέρως σήμερα:

Καλεί την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας,  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία ως θεματοφύλακάς της και όχι σαν επιχειρηματίας ή για ιδιοτελείς σκοπούς. Οχι για να πληρωθεί το ανυπόστατο και παράνομο για τον λαό, χρέος προς τους τοκογλύφους της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., αλλά για βοηθηθεί και να ανακουφισθεί ο υπό κατοχήν ευρισκόμενος Ελληνικός Λαός.

Καλεί τον Ορθόδοξο κλήρο να αναλογισθεί το Παράδειγμα του Παπαφλέσσα, του Αθανασίου Διάκου, του παπά Ανυπόμονου, και πλήθους άλλων, να καθορίσει τη στάση του, και να παίξει τον ιστορικό του ρόλο σήμερα, με τη συμμετοχή του στους αγώνες του Ελληνικού λαού, για την απελευθέρωση της Πατρίδας από το νέο Ευρωπαϊκό Ράιχ.

Το ΕΠΑΜ θέλει να υπενθυμίσει προς όλους (λαό και κλήρο), ότι η Ορθοδοξία υπήρξε και παραμένει επικρατούσα θρησκεία, μόνο στον βαθμό που συνδέεται οργανικά με τους αγώνες του λαού για την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία.

Το Σώμα του 4ου Συνεδρίου του ΕΠΑΜ
Αθήνα 13 Ιουνίου 2015

6 Σχόλια
 • apurimac

  μπράβο ρε παιδιά,μόνο ενωτικό είναι αυτό το ψήφισμα,άντε να γίνουμε μια γροθιά να διαολο-στείλουμε τα σκατά!

 • Α. Ανδρεάτος

  Η εποχή των μνημονίων πέρασε ανεπιστρεπτί. Lets go for grexit. Όπως λέμε ''Έξοδος του Μεσσολογίου''.

 • Jonas_Salk

  Το Ε.ΠΑ.Μ. αναγνωρίζει τον διαχρονικό ρόλο της ορθοδοξίας και την συμπαράσταση της εκκλησίας στον Ελληνικό(sic) λαό...μάλιστα! Ευχαριστώ πολύ, δεν θα πάρω..

 • Παναγιώτης Λυμπερόπουλος

  Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,

  διαφωνώ ως προς το κάλεσμα που διατυπώνεται έτσι γενικά, προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Έτσι όπως είναι το κάλεσμα, είναι σαν να απευθύνεται προς την ηγεσία της Εκκλησίας. Εμείς δε θέλουμε ΑΥΤΟΥΣ τους δεσποτάδες. Το κάλεσμα θα έπρεπε να απευθύνεται πρωτίστως προς τον απλό κληρικό, αυτόν που στενάζει κάτω από τις λοβιτούρες και τα σκάνδαλα της ηγεσίας της, εξευτελίζει το θεσμό της σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής, και θα ήθελε να δει μια Εκκλησία πραγματικά δίπλα στο λαό, και όχι σαν οικοπεδοφάγα ή ομοφοβική, όπως την έχουν καταντήσει οι δεσποτάδες να είναι, ως συμμέτοχοι και συναυτουργοί της λεηλασίας της χώρας.

  Επίσης, θα έπρεπε να έχει γίνει πρόσκληση προς και προς τους λοιπούς πολίτες, οι οποίοι δεν τυγχάνουν του ορθόδοξου θρησκεύματος. Θα μπορούσε να περιλάβει και κάλεσμα και προς τους συμπατριώτες μας καθολικούς, τους συμπολίτες μας μέλη της Εβραϊκής κοινότητας που αηδιάζουν με τα καμώματα των σιωνιστών, αλλά και προς αυτά της μουσουλμανικής, που διαφωνούν με κάθε τρόπο με συμπατριώτες τους που προκρίνουν ως λύση το τζιχαντισμό και το θρησκευτικό φανατισμό σαν απάντηση στα προβλήματα των πατρίδων τους ανά τον κόσμο.
  Αυτά τα λέω γιατί νομίζω ότι κανένας διαφορετικός από εμάς δεν περισσεύει στον αγώνα που μας περιμένει μπροστά μας.

  Λυπάμαι που μου ήταν αδύνατο να παραβρεθώ στο συνέδριο για να καταθέσω τις απόψεις μου.

 • Γαρμπής Παναγιώτης

  Αγαπητοί συναγωνιστές διαφωνώ απόλυτα και κατηγορηματικά με το παρόν ψήφισμα.
  Θεωρώ ανήκουστο σε μία εθνικοαπελευθερωτική προσπάθεια του λαού μας προς εκδημοκρατισμό και λαϊκή εξουσία, να αναγνωρίζουμε θεματοφύλακες και επικρατούσες θρησκείες. Η αποτίναξη της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, και της εξουσίας της εκκλησίας θα έπρεπε να είναι από τις βασικές επιδιώξεις του κινήματός μας.
  Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και καμία πλειοψηφία δεν θα έπρεπε να μπορεί να το παραβιάσει, κάτι που θεωρώ ότι γίνεται κατάφωρα με την αναγνώριση "επικρατούσας" θρησκείας!
  Τι αλήθεια σημαίνει επικρατούσα;
  Είναι μια στατιστική εκτίμηση για την διάθεση του λαού;
  Είναι μία υποχρεωτική παραδοχή από τον κάθε πολίτη πως είναι χριστιανός ορθόδοξος;
  Είναι μία υποχρεωτική σύνδεση της Ελληνικής εθνικής συνείδησης με την ορθοδοξία;
  Πώς θα εξασφαλιστεί η επικράτηση της συγκεκριμένης θρησκείας; Με ειδικά προνόμια; Με σχολική κατήχηση; Με παραχάραξη της ιστορίας προς όφελος της ορθοδοξίας, όπως πολύ χαρακτηριστικά συμβαίνει στο παρών ψήφισμα;
  Συγκεκριμένα διαφωνώ ως προς τα τρία σημεία που αναγνωρίζει το ψήφισμα.
  για το 1) η διαχρονική παρουσία της ορθοδοξίας στην Ελληνική επικράτεια, από την στιγμή της επικράτησης ή πιο σωστά επιβολής της στο έθνος των Ελλήνων δεν έχει παίξει απαραίτητα θετικό ρόλο ή τέλος πάντων αυτό είναι θέμα μεγάλης ιστορικής μελέτης που ποτέ δεν θα γίνει πραγματικά όσο έχουμε "επικρατούσα" θρησκεία!
  2) Όλοι οι Έλληνες, καλώς ή κακώς θεωρούνταν χριστιανοί ορθόδοξοι, ιδιαίτερα στην εποχή της εθνικής απελευθέρωσης όπου η θρησκοληψία κυριαρχούσε στον κόσμο, και η επιστήμη αλλά και η δημοκρατία ήταν στα σπάργανα. Η επαναστάσεις όλων των λαών στηρίχτηκαν στις αρχές της προχριστιανικής Ελληνικής φιλοσοφίας και δημοκρατίας που αναγεννήθηκε στην Ευρώπη κατά τον διαφωτισμό, και όχι στην ορθοδοξία, και επέστρεψε σε εμάς έξωθεν! Η εκκλησία αφόρισε και καταδίκασε κάθε άποψη της αναγέννησης, αλλά και κάθε σκέψη των Ελλήνων για αντίσταση στον κατακτητή ή για Ελληνική εθνική υπόσταση καθ'όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, πράγμα που πιθανότατα συνετέλεσε στην μεγάλη διάρκεια της εν λόγο δουλείας.
  Τέλος δεν ήταν μόνο ορθόδοξοι που συμμετείχαν στην εθνική παλιγγενεσία, αλλά μουσουλμάνοι, άθεοι λόγιοι κλπ. Δεν βλέπω καμία αναφορά σε αυτούς!
  3)Σύμπραξη της εκκλησίας στον χειμαζόμενο λαό, με συσσίτια ελεημοσύνης και λοιπές ενέργειες, την στιγμή που κρατά ένα τεράστιο μέρος του εθνικού πλούτου, και Πετυχαίνει την μη φορολόγηση της τερατώδους περιουσίας και εισοδήματος της με συγχωρείτε αλλά δεν αναγνωρίζω!
  Η ορθοδοξία σαν θρησκεία, δεν έχει κανένα ρόλο στην όποια βοήθεια έχει δοθεί από οποιονδήποτε, και η Εκκλησία της Ελλάδος με το υστέρημα των Ελλήνων, κάνει τον καλό και ελεήμονα ενώ ο κλήρος πληρώνεται και αυτός από το υστέρημα του χειμαζόμενου Έλληνα.
  Και ερωτώ. Τι είδους νέο σύνταγμα θα φτιάξουμε;
  Εις το όνομα του τριαδικού θεού της ορθοδοξίας όπως το παλιό, ή εις το όνομα της ελεύθερης βούλησης του Ελληνικού λαού;
  Απορώ πως είναι δυνατόν ένα λαϊκό κίνημα βάσης να μην έχει σαν πρωταρχικό του πρόταγμα τον πλήρη διαχωρισμό της εκκλησίας με το κράτος!
  Η επανάσταση σύντροφοι θα γίνει μία φορά και πρέπει να είναι ολοκληρωτική αυτή την φορά. πρέπει να αποτινάξουμε και τους δεσποτάδες από τα κεφάλια μας, όχι όπως στην εθνική παλιγγενεσία που κατάφεραν να σφετεριστούν τους αγώνες των Ελλήνων για να διατηρήσουν τα προνόμια και την καλύτερη γη που κληρονόμησαν από την Οθωμανική αυτοκρατορία, την οποία υπηρέτησαν πολύ καλά κατά τα 400 χρόνια της σκλαβιάς!
  Ένα λαϊκό κίνημα οφείλει να δηλώσει καθαρά, πως δεν θα αναγνωρίζει τα έδικτα και τα φιρμάνια που χάρισαν την τερατώδη περιουσία της εκκλησίας, πως θα φορολογήσει τα έσοδα της, και πως θα πάψει να πληρώνει τον κλήρο ο πολίτης ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεών του!
  Θα επιβάλουμε δηλαδή στους πολίτες τι θρήσκευμα πρέπει να πιστεύουν για να θεωρούνται ελληνικής εθνικότητας; γιατί αυτό σημαίνει επικρατούσα θρησκεία. Την σύνδεση της Ελληνικότητας με την ορθοδοξία. Κάτι που θεωρώ είναι έωλο γιατί η Ελλάδα προϋπάρχει σαν έθνος του Χριστιανισμού χιλιάδες χρόνια, και τα λαμπρότερά της χρόνια σίγουρα ανήκουν σε αυτές τις περιόδους.
  προτείνω λοιπόν την αλλαγή αυτού του κειμένου σε κάτι που να δηλώνει καθαρά:
  1) Ότι η θρησκευτική ταυτότητα του ορθόδοξου χριστιανού είναι ευπρόσδεκτη και σεβαστή στο κίνημα,
  2) Ότι αναγνωρίζεται η χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία ως θεμελιώδης (λόγο δημοφιλίας και συμμετοχής στην νεοελληνική παράδοση) στον ΝΕΟελληνικό πολιτισμό, και όχι στον Ελληνικό διαχρονικά, αλλά ισάξια και ισότιμη με κάθε άλλη θρησκεία ή κοσμοαντίληψη που μπορεί να θεωρεί κάθε Έλληνας ότι τον εκφράζει!
  3) Ότι δεν αναγνωρίζει καμία εξουσία στην εκκλησία της Ελλάδος ΑΕ επάνω στον Ελληνικό λαό, και θα βρεθεί απέναντι της σε κάθε προσπάθεια διχασμού του λαού με βάση το θρήσκευμα ή την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων και προνομίων της.
  Εμένα σαν πολίτη αυτής της χώρας καθόλου δεν με εκφράζει ο χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία, και καθόλου δεν εκτιμώ την αναγνώρισή της ως "επικρατούσα".
  Παραδοσιακή ίσως να είναι, αν μιλάμε για την νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά την συμμετοχή μου σε ένα κίνημα που δεν σέβεται την αυτοδιάθεση μου, δεν μπορώ να την συνεχίσω.
  Σκεφτείτε σύντροφοι πόσοι άλλοι μπορεί να σκέφτονται το ίδιο. Σκεφτείτε πόσους αγωνιστές, μπορεί να έχει κοστίσει στο κίνημα αυτή η οσφυοκαμψία προς την εκκλησία.
  Ίσως για αυτό μας κατηγορούν για εθνικισμό από την αριστερά. Δεν ήταν καθόλου ανάγκη να πάμε να δηλώσουμε την αναγνώρισή μας της ορθοδοξίας ως επικρατούσας θρησκείας, και της αν όχι ανιστόρητης, τουλάχιστον αμφισβητήσιμης, συμμετοχής και προσφοράς της στην παλιγγενεσία και τους αγώνες του λαού μας.
  Η εικόνα των χρυσοντυμένων δεσποτάδων πιστεύω ότι είναι το ίδιο απωθητική στον λαό όπως και σε εμένα, και πρέπει να το δείξουμε ότι τον εκφράζουμε σε αυτό του το αίσθημα.
  αυτά τα λίγα είχα να πω, και θα χαιρόμουν αν λάμβανα μια πολιτισμένη απάντηση.

  φιλικά, αν και κάπως απογοητευμένος,

  ένας πρόσφατος φίλος του κινήματος.

pingbacks / trackbacks
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ