Διαλύουν και ξεπουλάνε κομμάτι-κομμάτι την άμυνα της χώρας

Του Δημήτρη Καζάκη

Από τις 31/7 ανεστάλη επ' αόριστο η λειτουργία της 126 Σμηναρχίας Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έδρευε στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συγκεκριμένη Σμηναρχία, με ζωή 64 χρόνων, είχε υπό τον επιχειρησιακό της έλεγχο το ΝΑ Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ήταν η σμηναρχία του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, που το 2006 έπεσε πάνω από την Κάρπαθο μετά από αερομαχία με τουρκικά αεροσκάφη. Ήταν η σμηναρχία που επιχειρησιακά κάλυπτε τα Ίμια. Ήταν η μόνη σμηναρχία από την έδρα της οποίας θα μπορούσε επιχειρησιακά να υπάρξει συνδρομή στην Κύπρο. Όπως κι επιχειρήθηκε με άδοξο τέλος, την εποχή του Αττίλα.

Βεβαίως, όταν αναστέλλεται η λειτουργία μιας μονάδας πρώτης γραμμής για την άμυνα της χώρας, το πρώτο πράγμα που οφείλει να αναρωτηθεί κανείς είναι ποιος καλύπτει επιχειρησιακά το κενό που αφήνει. Και το κενό είναι τεράστιο. Ολόκληρο το ΝΑ Αιγαίο. Σχεδόν 2 εβδομάδες μετά την επίσημη τελετή αναστολής της λειτουργίας, καμιά τέτοια μέριμνα δεν έχει υπάρξει. Με άλλα λόγια το ΝΑ Αιγαίο παραμένει χωρίς αεροπορική άμυνα.

Το γεγονός είναι από μόνο του πρωτοφανές για την εθνική άμυνα της χώρας. Αναστέλλεται η λειτουργία μιας τόσο σημαντικής Σμηναρχίας μάχης, χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση με τουλάχιστον αντίστοιχη επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα. Ίσως κάτι τέτοιο να είναι παγκόσμια πρώτη. Με εξαίρεση βέβαια τις χώρες που βρίσκονται υπό στρατιωτική κατοχή.

Στο Ηράκλειο Κρήτης παραμένει η έδρα της 11ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων (S-300PMU1 - TOR-M1) που θα υπάγεται στην 350 Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων με έδρα την Θεσσαλονίκη. Μπορεί να αντικαταστήσει επιχειρησιακά τη Σμηναρχία; Ούτε κατά διάνοια.

Επομένως το βασικό ερώτημα παραμένει. Το επιχειρησιακό κενό ποιος, ή πώς θα καλυφθεί; Ο Α/ΓΕΑ, άφησε να εννοηθεί ότι στους χώρους που μένουν ελεύθεροι θα μεταφερθεί κάτι άλλο, αλλά δεν θέλησε να είπε τι ακριβώς. Ούτε διευκρίνισε πώς θα καλυφθεί αεροπορικά η άμυνα του ΝΑ Αιγαίου.

Επίσης, δεν διευκρινίστηκε τι θα απογίνει το υλικό της Σμηναρχίας, δηλαδή τα αεροσκάφη F-16 που διέθετε όπως και τα υπόλοιπα μέσα. Θα ενισχύσουν τις υπόλοιπες μονάδες της αεροπορίας, ή θα πάνε προς πώληση, σύμφωνα με το νέο δόγμα που έχει υιοθετήσει τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όπως κι ο κ. Καμμένος κατ' απαίτηση των δανειστών;

Αλήθεια, μήπως αυτή η κίνηση έχει άμεση σχέση με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου περί επιπλέον διευκολύνσεων του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, προκειμένου να ενισχυθεί ο πόλεμος εναντίον της "τρομοκρατίας"; Μήπως τελικά η κυβέρνηση παραδίδει ολόκληρους τομείς της εθνικής άμυνας της χώρας απευθείας σε δυνάμεις του ΝΑΤΟ, στο όνομα των δημοσιονομικών προβλημάτων και κατ' απαίτηση των δανειστών;

Τι σχέση έχει αυτή η κίνηση με την πρόσφατη συμφωνία SOFA που υπέγραψε ο κ. Καμμένος με το Ισραήλ με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση προσωπικού και μέσων των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στην Ελληνική επικράτεια; Μήπως το ΝΑ Αιγαίο και η Κρήτη προορίζονται να παραδοθούν επιχειρησιακά στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ; Κι αν γίνει κάτι τέτοιο, πόσο στ' αλήθεια μπορούμε να μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή; Πώς μπορεί να υποστηριχθεί FIR στο ΝΑ Αιγαίο; Ή μήπως και αυτό προορίζεται για πώληση;

Όπως και να έχει, επιχειρησιακά από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας αυτή τη στιγμή το ΝΑ Αιγαίο είναι ουσιαστικά γυμνό. Ιδανική ευκαιρία για τον Ερντογκάν, αν θελήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ιδίως τώρα που αφενός η Τουρκία πλήττεται από μια εξαιρετικά βαθιά πολιτική κρίση και αφετέρου ο Ερντογκάν έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να εξάγει την κρίση του με πολεμικά μέσα. Κι επειδή η Συρία δεν ενδείκνυται για τις προθέσεις του, η Ελλάδα είναι ό,τι πρέπει.

Πάντως, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτός των άλλων μνημονιακών της δεσμεύσεων, φαίνεται να έχει αναλάβει την υποχρέωση να διαλύσει την εθνική άμυνα της χώρας και τις ένοπλες δυνάμεις. Άλλωστε είναι η ιδανική κυβέρνηση για κάτι τέτοιο. Ποια προηγούμενη θα το αποτολμούσε, χωρίς να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων;

Η Ελλάδα προορίζεται να χάσει την κρατική της υπόσταση και να μετατραπεί επίσημα σε περιφέρεια του ενιαίου Ευρωπαϊκού Ράιχ. Τι νόημα μπορεί να έχει γι αυτήν η εθνική άμυνα; Κανένα. Κι έτσι, απ' ό,τι φαίνεται, έχει αρχίσει το ξεπούλημα της. Πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν ο εθνικός εναέριος χώρος, τα χωρικά ύδατα και γενικά τα δικαιώματα σε έδαφος, αέρα και θάλασσα. Άλλωστε ο κ. Παυλόπουλος, ο φερόμενος ως ΠτΔ, δεν χάνει ευκαιρία να μας το λέει. Όλα αυτά δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

5 Σχόλια
 • Χρήστος

  Για τους ξύπνιους υπάρχει ένας και κοινός κόσμος, αλλά o κάθε κοιμισμένος καταφεύγει στον δικό του κόσμο. Ηράκλειτος.

  Ανθολογώντας από κείμενα της φωτισμένης αριστεράς.

  [(Πολιτικές ανακατατάξεις και νέο μνημόνιο μετά τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου). Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015. Στέφανος Τζουμάκας . Από την ιστοσελίδα ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

  Πλέον όμως, η «σκόνη έκατσε» και είναι αναγκαίο να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Είναι αναγκαίο να προσδιορίσουμε τις αλήθειες, τα ψέματα και τις αυταπάτες για την παρούσα πολιτική εξέλιξη...
  Ενώ το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας είναι η διάλυση της παραγωγικής της βάσης και η υποτίμηση που υπέστη στο σύνολο της η χώρα και ιδιαίτερα στην πραγματική Οικονομία. Αντί να απαιτήσει πόρους και ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ» για επανεκκίνηση της Οικονομίας, η Κυβέρνηση ενεπλάκη στη δημοσιονομική στρατηγική του Διευθυντηρίου της Ε.Ε. που έχει ως προτάγματα το έλλειμμα, το χρέος και το δανεισμό της χώρας, δηλαδή τη στρατηγική της λιτότητας. Όσον αφορά, δε στη διαπραγματευτική τακτική, η αποτυχία ήταν προφανής, εκκίνησε με παρωδίες και show, με κλεφτοπόλεμο απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις εκβιασμού, με απειλές χωρίς αντίκρισμα και το κυριότερο με όχι σαφή θέση ότι ο συμβιβασμός ήταν η επιδίωξη.
  Υποστηρίξαμε ως Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για λόγους αρχής καθότι η Ελλάδα αλλά και κάθε ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια ένωση, στα πλαίσια της οποίας υπόκειται σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα..
  Η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των πολιτών, η ανάκτηση των απολεσθέντων δημοκρατικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και εισοδηματικών απωλειών της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, απαιτεί μακροπρόθεσμη συλλογική προσπάθεια…
  Η διάσπαση της Ευρωζώνης με αποχώρηση της Ελλάδας, δεν είναι υπέρ της χώρας. Είναι μια μηχανιστική μεταφορά αγωνιστών της παραδοσιακής Αριστεράς από τη θεωρία του Λένιν περί του «αδύναμου κρίκου του ιμπεριαλισμού». Τα ερωτήματα που τίθενται, σε αυτό το επίπεδο είναι τεράστια: Είναι ιμπεριαλιστική δύναμη που προωθεί τα μονοπώλια η Ε.Ε.; Είμαστε σε περίοδο επαναστατική στην Ελλάδα και μπορούμε «εξ εφόδου» να δημιουργήσουμε ρήγμα στην Ε.Ε. μέσω του «αδύναμου κρίκου» της; Συνδέεται η ρήξη με την Ευρωζώνη με την προοδευτική έξοδο της χώρας από την κρίση;
  Όπως χρειαζόμαστε μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων με συνεργασίες και συμμαχίες για να οδηγήσουμε σε ήττα το Βερολίνο, για να απελευθερώσουμε την Ευρωζώνη από σφαίρα επιρροής του Βερολίνου και να ανακτήσουμε την ισοτιμία τόσο της χώρας μας όσο και κάθε άλλης χώρας στην Ε.Ε…
  … το κυρίαρχο είναι ότι η χώρα χρειάζεται πόρους και κεφάλαια για επενδύσεις και για αυτό η χώρα πρέπει να απαιτήσει αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη λόγω της άσκησης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων την τελευταία 5ετία.]

  Εδώ δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε.
  Το πρόβλημα των διαπραγματεύσεων ήταν ότι δεν τοποθετήθηκε σωστά το όλο θέμα.
  Αν δηλαδή στέλναμε τον Τζουμάκα, να εξηγούσε το πρόβλημα στην σωστή του βάση, θα παίρναμε (ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ» για επανεκκίνηση της Οικονομίας και αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη λόγω της άσκησης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων την τελευταία 5ετία.)

  Αφού τους δηλώναμε προκαταβολικά την (σαφή θέση ότι ο συμβιβασμός ήταν η επιδίωξη.)

  Βέβαια (καθότι η Ελλάδα αλλά και κάθε ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια ένωση, στα πλαίσια της οποίας υπόκειται σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα..)
  Τώρα εμείς πως συμμετάσχουμε είναι άξιο απορίας.

  (…η ανάκτηση των απολεσθέντων δημοκρατικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων…)
  Η απώλεια των δημοκρατικών δικαιωμάτων γίνεται μόνο με δύο τρόπους. Με πραξικόπημα ή με στρατιωτική κατοχή χώρας.
  Εκτός αν εννοεί τα ψήγματα δημοκρατίας πού κατέκτησαν οι μακροχρόνιοι και αιματηροί αγώνες του λαού μας ενάντια στην ξένη και ντόπια ολιγαρχία.

  Να τι λέγεται δημοκρατία. Οι πολίτες να αποφασίζουν για τις υποθέσεις της πόλης, αφού έχουν ενημερωθεί υπεύθυνα και οι ηγέτες να λογοδοτούν και να τιμωρούνται για τα λάθη τους. Τα δε φορολογικά βάρη μέσω της άμεσης φορολογίας στους έχοντες και οι πενέστεροι να είναι αφορολόγητοι.

  (Η διάσπαση της Ευρωζώνης με αποχώρηση της Ελλάδας, δεν είναι υπέρ της χώρας. Είναι μια μηχανιστική μεταφορά αγωνιστών της παραδοσιακής Αριστεράς από τη θεωρία του Λένιν περί του «αδύναμου κρίκου του ιμπεριαλισμού…)
  Έτσι (η Ελλάδα αλλά και κάθε ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια ένωση, στα πλαίσια της οποίας υπόκειται σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα…) θα συμπλήρωνα εδώ και με την ολική καταστροφή της και του πληθυσμού της. Αλλά για να φοβίσουμε και διασπάσουμε τον κόσμο βάζουμε και λίγη σάλτσα από Λένιν.

  (…με συνεργασίες και συμμαχίες για να οδηγήσουμε σε ήττα το Βερολίνο, για να απελευθερώσουμε την Ευρωζώνη από σφαίρα επιρροής του Βερολίνου…)
  Τα ίδια έλεγε και ο Τσίπρας.
  Συμπέρασμα. Η Ιστορία κοιλοπονά αλλά τίκτει προς το παρόν τερατογενέσεις.

  Κυβέρνηση Τσίπρα: Άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά-Γιάννης Μυλόπουλος. 11 Αυγ. 2015. tvxs.
  Σε αυτό το άρθρο μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε τον εκβιασμό γιατί έξω από το ευρώ ( …Το παγκοσμιοποιημένο σχέδιο της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της Ευρώπης, έτσι όπως έχει δομηθεί, δεν επιτρέπει διαφωνίες και διαφοροποιήσεις. οι αγορές δεν δείχνουν κανένα έλεος...
  Η Ελλάδα, ευτυχώς, έδειξε αντανακλαστικά επιβίωσης και επέλεξε, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, τη λιγότερο επώδυνη λύση, αποφεύγοντας τη μοναχική πορεία προς την αυτοκαταστροφή. Η εκβιαστική υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου, η οποία είναι βέβαιον ότι θα ολοκληρώσει την αποσύνθεση της οικονομίας και τη διάλυση της κοινωνίας της χώρας, δεν θα μας επιτρέψει να κρατηθούμε ζωντανοί, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αποδόμηση του νεοφιλελεύθερου τέρατος.
  Χρειάζεται λοιπόν άμεσα η επεξεργασία και υλοποίηση ενός προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας…)

  Ας διαβάσει την παρακάτω είδηση ο Κύριος Μυλόπουλος και ας αναλογιστεί τις τεράστιες δυνατότητες πού θα ανοιχθούν στην Ελλάδα (πχ. Κλήρινγκ κλπ ) αν ξεφύγει από το θανάσιμο εναγκαλισμό του ΕΥΡΩ και της ΕΟΚ.

  Τα αμερικάνικα κι ευρωπαϊκά ΜΜΕ έκαναν τα πάντα ώστε να εξαφανιστεί αυτή η...είδηση!

  Κι εκείνο που είναι πλέον φανερό, είναι πως στο "παιχνίδι" της απόκρυψης ειδήσεων έχουν μπει πολιτικά κόμματα και κινήματα που δήθεν εκφράζουν τη ρεαλιστική "αριστερά". Αφού έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος της "σοσιαλιστικής" διεθνούς στην υπηρεσία των τραπεζιτών, έχουν μπει μπροστά εξαγορασμένα κόμματα, δήθεν ανανεωτικής, ή ρεαλιστικής αριστεράς.

  Στις 14 και 15 Ιούνη, στην Σάντα Κρούζ της Σιέρας, στη Βολιβία, συγκεντρώθηκαν 133 ηγέτες κι αντιπρόσωποι χωρών (μεταξύ αυτών η Κίνα και η Ινδία), όπου αποφάσισαν τη δημιουργία μιας συμμαχίας εναντίον της Νέας Τάξης πραγμάτων, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σκιώδους παγκόσμιας κυβέρνησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως και του ρόλου του ΟΗΕ.

  Ενάντια σ' όλους αυτούς συντονίζουν τις δυνάμεις τους οι 133 χώρες, που επισήμως έχουν ονομαστεί: ‘Ομάδα των 77 και της Κίνας‘,ΑΝ και στην πραγματικότητα συμμετέχουν 113 χώρες.

  Μας συστήνει και την (επεξεργασία και υλοποίηση ενός προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας…)
  Αφού 15 χρόνια μέσα στο ΕΥΡΩ καταστρέφουμε κάθε παραγωγική δραστηριότητα, τώρα ήρθε η ώρα να την ξαναδημιουργήσουμε.

  Έτσι (θα μας επιτρέψει να κρατηθούμε ζωντανοί, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αποδόμηση του νεοφιλελεύθερου τέρατος.)

  Εμείς το μόνο πού έχουμε να του πούμε είναι: Πάσα επιστήμη χωριζομένη της αρετής, πανουργία ού σοφία φαίνεται.
  Κάθε επιστήμη, αν δεν συνοδεύεται από την Αρετή, είναι όμοια της πανουργίας και όχι της σοφίας.
  ~Πλάτων.

 • Στεργιος

  Σας παρακολουθώ από την αρχική σας εμφάνιση και τέτοια ανακρίβεια δεν την περίμενα σε άρθρο σας ,με κάνετε να αμφιβάλλω και για τα υπόλοιπα που έχω διαβάσει σε σας.Υπηρετώ στη ΠΑ καιέτσι ξέρω ότι η 126 ΣΜ έχει πάψει να έχει μαχητικα απο το 1999 , είχε Mirage και ποτέ F-16, η μονάδα του Ηλιάκη είναι η 115ΠΜ στα Χανιά , η οποία συνεχίζει να υφίσταται με 2 μοίρες f-16 και επιπλέον όλες οι μοίρες F-16 της ελλάδας πραγματοποιούν Readiness λίγο νοτιότερα του ηρακλείου στο καστέλλι. Συμπέρασμα:οι περισσότεροι ισχυρισμοί σας έιναι παντελώς άκυροι,τόσες πολλές μπαρούφες σε ένα άρθρο δεν τις περίμενα...Τα υπόλοιπα δεν τα γνωρίζω για να τα σχολιάσω , δυστυχώς ούτε τα άρθρα σας για οικονομικα. θέματα...

  • Πολυζωης

   Στεργιο,
   Ο Καζακης εγραψε
   Από τις 31/7 ανεστάλη επ” αόριστο η λειτουργία της 126 Σμηναρχίας Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έδρευε στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συγκεκριμένη Σμηναρχία, με ζωή 64 χρόνων, είχε υπό τον επιχειρησιακό της έλεγχο το ΝΑ Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

   Εσυ λες οτι η 115ΠΜ στα Χανιά , η οποία συνεχίζει να υφίσταται με 2 μοίρες f-16 και επιπλέον όλες οι μοίρες F-16 της ελλάδας πραγματοποιούν Readiness λίγο νοτιότερα του ηρακλείου στο καστέλλι.

   Πια μοιρα τοτε εχει υπό τον επιχειρησιακό της έλεγχο το ΝΑ Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα?

   • Στεργιος

    H 126 έχει πάψει να έχει επιχειρησιακό έργο εδώ και 10 και πλέον χρόνια , Ο Ηλιάκης όταν σκοτώθηκε υπηρετούσε στη 115ΠΜ στα Χανιά και όχι στην 126, τα Χανιά και το Καστέλι προστατεύουν το ΝΑ αιγαίο μαζί με τα Ρανταρ του ΝΑ αιγαίου(τουλάχιστον 4 στον αριθμό!).

 • Χρήστος Σ.

  Πάλι για τον Τσουμάκα.
  (Είναι η Οικονομία, όχι το νόμισμα, ηλίθιε!- 19 Αυγ. 2015)

  Η φασαρία γίνεται στην ουσία του άρθρου του Guardian πού λέει: Tα πραγματικά μαθήματα της Ιστορίας, τα οποία φαίνεται ότι το Πεκίνο αντιλαμβάνεται καλύτερα από την Αθήνα, είναι ότι οφείλει κανείς να προσαρμόζει το νόμισμά του στις ανάγκες της οικονομίας του...

  Εδώ διαφωνεί σφόδρα ο Τσουμάκας γιατί άλλο η Κίνα και άλλο η Ελλάδα.
  Η Κίνα είναι μία υπερδύναμη ενώ η Ελλάδα μία μικρή εισαγωγική χώρα.

  Μας λέει (η Ελλάδα έχει εισαγωγική οικονομία δυσανάλογη σε σχέση με τη Κίνα) και εμείς θα συμπληρώναμε όσο περισσότερο μένουμε μέσα στην ΕΟΚ τόσο περισσότερο εισαγωγική χώρα θα γινόμαστε.

  (Η Κίνα διαθέτει πλουτοπαραγωγικούς πόρους δυσανάλογους σε όγκο και δυνατότητες για παραγωγές και εξαγωγές.)
  Ενώ εμείς αυτούς τους πόρους που έχουμε, επειδή δεν είναι τόσοι πολλοί, τους έχουμε αφήσει να τους εκμεταλλεύονται άλλοι.

  Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει όμως ότι είναι λάθος πρώτου μεγέθους, η Ελλάδα επιστρέφοντας στο εθνικό νόμισμα να προωθήσει τις εξαγωγές με υποτιμήσεις.
  Αυτό έχει νόημα μόνο σε συναλλαγματικό πόλεμο. Η για να κερδίσουμε κάποιο αναγκαίο χρονικό διάστημα.
  Αντίθετα αυτά πού μετράνε είναι η καινοτομία,η παραγωγικότητα κλπ.

  Μεταξύ άλλων στο άρθρο του γράφει τα παρακάτω:
  Όπως για τη πρωτοφανή δήλωση των Κινέζων αξιωματούχων προς τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι με την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη δεν έχουν συμφέρον για να προωθήσουν οικονομικές συναλλαγές με την Ελλάδα.

  Από την Καθημερινή διαβάζουμε τον λόγο πού η Κίνα δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ΕΥΡΩ και την ΕΟΚ.

  Τι θέλουν από την Αθήνα το Πεκίνο και η Μόσχα.
  ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

  (Την ίδια ώρα, το Πεκίνο διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως επιθυμεί η Ευρωζώνη να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη και,

  προφανώς, η Ελλάδα μέλος της. Και αυτή η επισήμανση προσδιορίζει τους κανόνες εμπλοκής του Πεκίνου στη χώρα, αλλά και τη στάση του απέναντι στην τρέχουσα ελληνοευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, σημειώνουν ξένες διπλωματικές πηγές. Οι
  ίδιες πηγές σημειώνουν πως το Πεκίνο δεν επιθυμεί να διαταράξει σε καμιά περίπτωση τις σχέσεις του με την Ε.Ε. εμφανιζόμενο να παρεμβαίνει στην ελληνοευρωπαϊκή συζήτηση.
  Ο Πειραιάς μπορεί να είναι η πύλη των ασιατικών εισαγωγών στην Ευρώπη, αλλά για να ολοκληρωθεί ο νέος δρόμος του μεταξιού απαιτείται και η ανάπτυξη της βιομηχανίας Logistics και η βελτίωση των σιδηροδρομικών υποδομών.)

  Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ΕΟΚ, δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει το Πεκίνο την ίδια πολιτική γιατί δεν θα έχει κανένα νόημα.
  Ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί σε τόσο σοβαρά θέματα κύριε Τσουμάκα.

  Και καταλήγει (Τα πήλινα πόδια του στρατηγήματος της δραχμής δεν καλλωπίζονται με παρομοιώσεις και σενάρια ,τα αδιέξοδα δεν συμβάλλουν για μια επιτυχή προοδευτική έξοδο της χώρας από τη κρίση.)

  Η δουλοπρέπεια σε όλο το μεγαλείο της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ