Το χειρότερο κοινοβούλιο από την εποχή του εμφυλίου

Του Δημήτρη Καζάκη

Τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα "αναβάθμισαν" το κοινοβούλιο από μνημονιακό σε ολοκληρωτικά κατοχικό. Κι ο λόγος είναι απλός. Δεν υπάρχει πλέον κανένα πολιτικο κόμμα στη σύνθεση της νέας Βουλής, που να θέτει - έστω και για το θεαθήναι - ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, πραξικοπηματικής κατάλυσης του Συντάγματος, ή έστω ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον ελληνικό λαό.

Όλα τα κόμματα της νέας Βουλής - μηδενός εξαιρουμένου - αποδέχονται την κατάλυση της κρατικής υπόστασης της Ελλάδας και την άσκηση κατοχής από τους Θεσμούς της ευρωζώνης. Ούτε που νοιάζονται για το αν τηρείται έστω και στο ελάχιστο η συνταγματική τάξη στη χώρα, αν υφίσταται έστω και στοιχειωδώς κράτος δικαίου για τους πολίτες. Το μόνο δίκαιο που αναγνωρίζουν, είναι το δίκαιο του δυνάστη, του ισχυρού, δηλαδή των επιτελείων της ευρωζώνης.

Σκεφτείτε κατάντια. Οι μόνες δυνάμεις που στο νέο κοινοβούλιο καλούνται να υπερασπιστούν τη συνταγματική έννομη τάξη από τη χούντα των μνημονίων, είναι η ΧΑ και το ΚΚΕ. Δηλαδή δυο κόμματα που δεν δίνουν την ελάχιστη σημασία στην κατοχύρωση συλλογικών και ατοιμικών δικαιωμάτων. Το μεν ένα, η ΧΑ, γιατί ποθεί την ολική επαναφορά του "εθνικιστικού κράτους", δηλαδή όπως ήταν το κράτος κατά τον εμφύλιο. Ενώ το ΚΚΕ θεωρεί ότι συμβαίνει ως νομοτέλεια του καπιταλισμού κι επομένως του είναι παντελώς αδιάφορο.

Ένα δεύτερο σοβαρό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι το εθνικό νόμισμα και μαζί του το αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, αλλά και της καταγγελίας του χρέους ως παράνομου με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν έχουν πλέον κανένα εκπρόσωπο στη νέα Βουλή. Δεν υπάρχει πλέον κανένα κόμμα ενάντια στο ευρώ. Κι αυτό θα ανοίξει μια νέα περίοδο ακόμη χειρότερων αποκλεισμών, ίσως και αστυνομικών μέτρων εναντίον όσων επιμένουν ότι μόνο με την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, μπορεί να υπάρξει έστω μια πιθανότητα διεξόδου.

Με εξαίρεση τα χρόνια του εμφυλίου, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη ιστορική περίοδο με χειρότερη σύνθεση κοινοβουλίου. Η μεγάλη κατάκτηση των ξένων κέντρων δεν είναι η επικράτηση των πιο αδίστακτων, ανελέητων και τυχοδιωκτικών στοιχείων που διαθέτει ο βόθρος της εγχώριας πολιτικής από τον Τσίπρα και τον Καμμένο έως τον Λεβέντη, αλλά ο αποκλεισμός κάθε αληθινά αντιπολιτευτικής φωνής στο καθεστώς κατοχής.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, οι δανειστές και οι Θεσμοί της ευρωζώνης, έχουν το πιο εθελόδουλο κοινοβούλιο και ταυτόχρονα τους αναγκαίους πολιτικούς συσχετισμούς για να περάσουν ότι δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα. Από εδώ και μπρος αρχίζει η Τελική Λύση για τους Έλληνες. Τώρα θα μάθουμε όλοι στην πράξη τι σημαίνει σφαγείο. Όχι μόνο για τις συντάξεις, τις δουλειές, τα μεροκάματα, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν πρώτα και κύρια προϊόν της μαζικής αποχής. Όσοι υποστήριξαν συνειδητά την αποχή ως πολιτική πράξη, έπαιξαν επάξια τον ρόλο τους ως Πέμπτη Φάλαγγα. Μ' αυτούς, όπως και με όσους εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων της κατοχής, μας χωρίζει αίμα. Το αίμα χιλιάδων συνανθρώπων μας, συμπατριωτών μας.

Το 2015, σύμφωνα με τα ληξιαρχεία, θα έχουμε μεταπολεμικό ρεκόρ θανάτων στην πατρίδα μας, χάρις στην ολοκληρωτική απαξίωση των κοινωνικών υποδομών υγείας στη χώρα μας. Αλλά ποιος νοιάζεται; Πάντως όχι όλοι εκείνοι που συχνοτίζονται με τους δημίους της χώρας μας, ή καλούσαν τον λαό σε αποχή για να διευκολύνουν το καθεστώς κατοχής.

Από πολιτική, εθνική και ταξική άποψη η αποχή σ' αυτές τις εκλογές έχει την ίδια σημασία με την αποχή στις βουλευτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946. Όπως τότε η αποχή του 50% - που λανθασμένα προκάλεσε το ΕΑΜ - άνοιξε το δρόμο στην κλιμάκωση του εμφυλίου, έτσι και η τωρινή αποχή. Γέννησε μια Βουλή ικανή ακόμη και να αιματοκυλήσει τον λαό με τα όπλα. Με ξένα όπλα.

Με όλους αυτούς λοιπόν μας χωρίζει αίμα. Πολύ περισσότερο όταν αρχίζει να επικρατεί στον κόσμο η κοινωνική ηθική της εθελοδουλείας. Ο Ετιέν ντε λα Μποεσί είχε μιλήσει γι' αυτήν στην Πραγματεία περί εθελοδουλείας, που γράφτηκε τον 16ο αιώνα. Για φανταστείτε κατάντια. Να εξηγεί την κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά των Ελλήνων σήμερα, ένα δοκίμιο του 16ου αιώνα.

Η υποτέλεια, έγραφε ο Μποεσί, ενισχύεται όταν οι άνθρωποι ανατρέφονται υπό καθεστώς υποταγής. Οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί να λατρεύουν τους άρχοντες,δηλαδή  αυτούς που κατέχουν την εξουσία. Κι ενώ η ελευθερία έχει ξεχαστεί από τους πολλούς, υπάρχουν πάντα μερικοί που ποτέ δεν θα υποταχθούν. Και απ' αυτούς η εξαρτάται η πρόοδος του ανθρώπου.

Όταν κυριαρχεί η εθελοδουλεία, ακόμη και η μεγαλύτερη διαστροφή της ανθρώπινης φύσης, φαίνεται σαν κάτι το φυσιολογικό και το δεδομένο. Η κοινωνική ηθική της εθελοδουλείας, δεν είναι παρά η κοινωνική ηθική του αλήτη. Κι ο αλήτης ξέρει μόνο να αρπάζεται από τις καταστάσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αλλά και για όλους τους άλλους. Η πολιτική αδιαφορία και η αποθέωση της πάρτης μου, είναι το raison d'etre της αλήτικης ηθικής. Κι αυτή δυστυχώς τείνει να κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία.

Αν τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, έγραφε ο Μποεσί, πρέπει κανείς να συνειδητοποιήσει το βαθμό στον οποίο τα θεμέλια της τυραννίας βρίσκονται στα εκτεταμένα δίκτυα των διεφθαρμένων ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της τυραννίας. Κι αυτά τα έγραφε για τη Γαλλία του 16ου αιώνα, αλλά ισχύουν απόλυτα και για την Ελλάδα του σήμερα. Επομένως η δουλειά όσων αγωνίζονται για να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα, οφείλει να είναι όχι απλά πολιτική, αλλά βαθύτατα διαφωτιστική. Η μάχη συνεχίζεται.

Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά. Οδυσσέας Ελύτης.

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

28 Σχόλια
 • Γιάννης Χατζηχαραλάμπους

  Κύριε Καζάκη, καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τον αγώνα σας!
  Θα ήταν ενδιαφέρον να αναφερθείτε στην περίπτωση του Ισημερινού και του Ραφαέλ Κορρέα. Επίσης, εάν γινόταν δημοψήφισμα "ΕΥΡΩ ή ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ" ένα 60-30 θα ήταν αρκετό για μια τέτοια αλλαγή; Ή θα έπρεπε η όποια επιλογή να είχε τουλάχιστον ένα 85%; Μια κοντινή διαφορά θα ήταν σαν να χώριζε την Ελλάδα στη μέση. Η Ελλάδα του ευρώ και η Ελλάδα της δραχμής. Τέλος, άκουσα και τις απόψεις του κόμματος "Κοινωνία-Συνεχιστές του Καποδίστρια" οι οποίες είναι και αυτές υπέρ του Εθνικού Νομίσματος. Υπήρξε προσπάθεια συνεργασίας με αυτούς; Σ΄ ευχαριστώ και ευχαιστούμε για την προσπάθειά σας!

  • Βασίλης74

   Πάντως για να μπούμε στο € δε ζητήθηκε κάποια ενισχυμένη πλειοψηφία, ούτε κοινωνήθηκαν οι ειδικοί κανόνες που το διέπουν, η τιμιότητα του εγχειρήματος. Το μόνο που θυμάται εν είδει πληροφόρησης σχετικής του € ένας μέσος πολίτης αυτής της χώρας είναι τον ηθοποιό Σπύρο Παπαδόπουλο να του λέει χαμογελαστός "...με το € καλύτερα...".
   Επίσης τα ποσοστά αποχής καταδεικνύουν μεταξύ άλλων την την αδιαφορία, άγνοια, αποπροσανατολισμό πάρα πολλών πολιτών. Οπότε με ποιό κριτήριο ορίζεται το ποσοστό δημοψηφίσματος για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, ειδικά σε μια περίσταση που όσοι σοβαρά παρατηρούν και μελετούν τα δεδομένα -οικονομικά κυρίως- διαπιστώνουν ότι εκτός της μετάβασης αυτής θα χρειαζόταν πρώτα τουλάχιστον: αλλαγή τρόπου έκδοσης/διάθεσης του €, εξίσωση εργασιακών, παραγωγικών, πολιτειακών, παροχών υγείας-παιδείας-υποδομών-κτλ, ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη (αστειεύομαι ότι μπορώ να τα απαριθμήσω), μιλάμε δηλαδή για ένα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΛΜΑ...!
   Με αυτά δεδομένα θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος με μία πλειοψηφία 50% +1, η επίτευξη άλλωστε της οποίας με την υπάρχουσα αποχαύνωση θα αποτελούσε επανασύσταση των συνείδησεων των Ελλήνων ως συνείδησεων πολιτών.

 • Αχιλλέας

  Τόσο πολύ έχει αποχαυνωθεί ο κόσμος; Καλά δεν υπάρχει καμιά αντιμνημονιακή δύναμη, που δεν μπόρεσε να πάρει πάνω από 3%? Και με ποια λογική ο γιαουρτωμένος Καμμένος, μπόρεσε να επανεκλεγεί; Απίστευτο μου φαίνεται για να είναι αληθινό! Να υποθέσω ότι οι ΑΝΕΛ έχουν περισσότερη αποδοχή από τον κόσμο, από τον, έστω και δήθεν, αντιμνημονιακό Λαφαζάνη; Τι να πω, έχω χάσει τον μπούσουλα

  • Βασίλης74

   Όσοι από εμάς δεν ήμασταν - και δεν είμαστε- οικονομολόγοι πριν ενημερωθούμε "σχετικά" από τον Καζάκη, πλέον αναρωτιώμαστε πόσο πολλά ποδάρια μπορεί να έχει ο διάολος, τις φορές που αντιμετωπίζουμε τοίχο συζητώντας με όσους δεν έχουν ακούσει επιχειρηματολογία σχετικά με το εθνικό-κρατικό νόμισμα από τον Καζάκη.
   Ουσιαστικά οι περισσότεροι έχουν "αντιμνημονιακή" πληροφόρηση από αυτούς που μάλλον από ενορχηστρωμένο ή μη δόλο παρά από άγνοια αποτελούν φορείς ενός από τα πολλά αυτά ποδάρια.
   Πρωτύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έσκιζε γενικώς και οι ΑΝΕΛ που τους πατήσανε τη φουστανέλα, το ΚΚΕ κρατώντας σε επίπεδο ανεπάρκειας τους ακροατές του, η ΛΑΕ που εκτός οτι έκαψε τη ρητορική για ρήξη με ανοησίες κατάφερε και να κρατήσει εαυτόν και ΕΠΑΜ εκτός Βουλής -μετά και από την "πόρτα" που έφαγε (ή προκάλεσε) από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την οποία και διαίρεσε-, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει ανοιχτά λύσει το βαθύτατο προβηματισμό "αν το ΕΠΑΜ είναι εθνικιστικό", η ΧΑ τέλος που ακόμα και ο πιο φασίστας ή τυφλός πολιτικά δεν μπορεί να μην πρόσεξε τις πρόσφατες υδρογονανθρακο-χρεο-€-κωλοτούμπες της, όλοι προβάλονται (ή καλύπτονται), με τον κατάλληλο τρόπο ο καθένας, από τους πραγματικούς ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ των ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ του 100-0,77=99,23% όσων ψήφισαν συν όσους δεν έκαναν τον κόπο καν (μείον όσους για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορούσαν), δηλαδή τα ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΜΕ!
   Αυτοί έχουν χάσει το μπούσουλα φίλοι μου!

 • Αχιλλεας

  **Καλά δεν υπήρξε καμιά αντιμνημονιακή δύναμη, που να καταφέρει να πάρει πάνω από 3%?

 • Χριστίνα

  Αγαπητέ Δημήτρη,
  έτσι ειναι όπως τα λες. Θλιβερή η πραγματικότις, η εθελοδουλεία ως απώτατη κοινωνική πολιτική και ηθική αξία. Αν κρίνω από το κοντινό μου περιβάλλον, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, η μικροαστική γενιά που σήμερα είναι 40 με 50 ετών, μεγάλωσε κρεμμασμένη στα πορτοφόλια του μπαμπά και της μαμάς, δεν διάβασε τίποτε άλλο περαν κάποιων σημειώσεων για τις σχολικές εξετάσεις, σαν τον Τσιπρούλη καλη ώρα. Σήμερα γκρεμίζεται το σύμπαν δίπλα τους και νομίζουν πως αν οι ίδιοι βολέψουν τα παιδάκια τους, ο υπόλοιπος κόσμος ας πάει να χαθεί... Οι δε γονείς αυτών των σαρανταρηδων, σήμερα ογδοντάρηδες, νομίζουν πως η Ελλάδα θα πεθάνει τη μέρα που θα μπούνε αυτοί στον τάφο κι από κει και πέρα ας μην υπάρχει πια φως, όχι μόνο ατομικιστική, δολοφονική αντίληψη των πραγμάτων.

  Αυτή η κατηγορία ανθρώπων ξαναψήφισε χθες για ακόμη μια φορά τους ίδους που ψήφιζε πάντα ή απλά δεν πήγε να ψηφίσει. Η εθελοδουλεία και η λαγνεία της εξουσίας (η άλλη όψη ενός τεράστιου συμπλέγματος κατωτερότητας) ήταν και είναι η δική της φιλοσοφία ζωης. Μόνο που τώρα καθιερώθηκε ως γραμμή πλεύσης ολόκληρης της χώρας.

  Οι άλλοι τι γινόμαστε; Πού είμαστε;
  Και βέβαια δεν σταματάει εδώ ο αγώνας.
  Ποιοί θα είναι όμως από δω και πέρα οι όροι;

 • Γιάννης Χατζηχαραλάμπους

  Δυστυχώς, η σοβαρή φωνή του ΕΠΑΜ δεν προβλήθηκε όπως θα έπρεπε διότι πολύ απλά δεν το ήθελε το σύστημα. Έχουν την ικανότητα τις ανεπιθύμητες προτάσεις να τις περιθωριοποιούν και να τις γραφικοποιούν. Ο κόσμος απεφάνθη μέσα στην Ευρώπη μέσα στο ευρώ έστω και σε αυτήν την οικονομική κατάσταση παρά στην αβεβαιότητα και στο χάος της εξόδου. Όλοι είναι συντεταγμένοι στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πορείας. Βέβαια, παίζει και το φαινόμενο του ιδρυματισμού.

 • Μουρελάτος Χαράλαμπος

  Πραγματικά απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα πλην όμως αναμενόμενο...ο αγώνας συνεχίζεται όμως....οι πλειοψηφίες έρχονται και παρέρχονται...οι νοοτροπίες αλλάζουν και από την ανάγκη και από τα πράγματα...ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν όπως ο ίδιος ο λαός επέλεξε..και ας έχουμε την δική μας συνείδηση ήσυχη προσπαθώντας πάντα να κάνουμε το καλύτερο.. .ο λαός δεν θέλει σε αυτή τη χρονική συγκυρία να δει τα πράγματα όπως τα βλέπουμε εμείς του Ε.ΠΑ.Μ ...ΕΜΕΊΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ...δίνοντας του εναλλακτικές που τώρα δεν τις έχει σκεφτεί σοβαρά..ίσως όμως τις σκεφτεί σοβαρά στις επόμενες εκλογές..όποτε και αν γίνουν..

 • Γιάννης

  Οσο υπαρχει ενας απο εμας, τουτη εδω η χωρα, τουτος εδω ο τοπος δε θα παραδωθει... εσυ το ειπες Δημητρη, ειμαστε μαζι σου

 • Κώστας

  Όταν κάποιος χάνει μια μάχη πρέπει
  - να καταλάβει γιατί έχασε και όχι να ρίχνει τα βάρη στους ψηφοφόρους ή στην κατάσταση.
  - να αντιμετωπίσει την κατάσταση μέχρι την επόμενη μάχη (στην ουσία να μην παραδοθεί)
  - να προετοιμαστεί έγκαιρα για την επόμενη μάχη θέτοντας συγκεκριμένους στόχους, ρεαλιστικούς και με σχέδιο πως θα τους πετύχει.

  Κανείς δεν κέρδισε αφού η αποχή ήταν 50% (αν εξαιρέσουμε τον Λεβέντη !).
  Όσοι ψήφισαν οδηγήθηκαν στην επιλογή του μικρότερου κακού γιατί τα υπόλοιπα κόμματα δεν τους φάνηκαν αξιόπιστα ή δεν τα γνώριζαν αρκετά καλά.
  Η ανασύνταξη είναι αναγκαία.
  Τι προτείνετε?

 • Θόδωρας

  Υπομονή κ. Καζάκη.
  Εσείς κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας.
  Ευτυχώς που υπάρχεί το ΕΠΑΜ και εμείς οι ξενιτεμένοι έχουμε σε κάτι να ελπίζουμε για να επιστρέψουμε πίσω στην Πατρίδα.
  Σας ευχαριστώ πολύ για αυτά που κάνεται εσείς και οι συναγωνιστές σας.
  Μακάρι να δικαιωθούν οι κόποι σας το συντομότερο δυνατό.
  Ψηλά το κεφάλι αλλά ρε γαμώτο για να γυρίσει ο ήλιος,τελικά, θέλει δουλειά πολυ.
  Ευχαριστούμε για όλα.

 • ΜΙΧΑΛΗΣ

  Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΛΕΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΡΧΗΣΟΥΝ ΝΑ ΞΥΠΝΑΝΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ , ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ.....ΤΙ ΑΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΜΕ ΤΙ ΤΟΜΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΟΣ.....ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΟΛΟΙ ΟΛΟΙ ΟΛΟΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΠΑΜ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ...

 • spiros

  εγω δεν σας ψηφισα αν και ημουν αναμεσα σε σας κ την κοινωνια συνεχιστες του καποδιστρια, τελικα εβαλα κοινωνια, πιστευω εισαστε τα μοναδικα κομματα που θελετε πραγματικα μια αλλη ελλαδα, ανεξαρτητη πανω απο ολα, πρεπει να παλεψουμε ολοι μας ανεξαρτητου κομματος η ελλαδα να γινει ξανα ανεξαρτητη, δυστηχως ολοι αυτοι που ψηφισαν ψηφισαν για να μην χασουν κ τα πολυ λγα που παιρνουν, ο κοσμος κολοσε με τα καπιταλ κοντρολλες κ εχει κανεις πανω απο 420 ευρω για να βγαλει, αν δεν σπασεις αυγα δεν κανεις ομελετα, ο λαος μας πρεπει να καταλαβει οτι πρεπει να αντιδρασει για το ψωμι που τρωει κ οχι να σκοτωνεται για αριστεροδεξιες ιδεολογιες, να σκοτωθω ναι αλλα για ενα καλυτερο αυριο για τα παιδια μου για τους συνανθρωπους μου, συγχαρητηρια για τον αγωνα σας κυριε καζακη συνεχιστε ετσι.

 • Aivaliotis Konstantinos

  I'm sorry by I'll have to leave a comment in English since I don't have Greek software on my tablet. I think Mr Kazakis has done an excellent job over the last few years in analysing the Greek crisis and offering viable alternatives. Unfortunately the Greek media has deliberately ingnored him because his views don't suit the Greek political and economic oligarchy of Greece. The Greek oligarchy wants the euro so they can continue to loot Greece's wealth and move their money freely in the euro zone. The Greek people will come to realize that leaving the euro and the EU is in their best interest. I'm afraid that when this realization takes place , and it will, it might be to late for Greece and its people. I hope I'm wrong.

 • Ιωάννης

  Οι φοβισμένοι φραπεδοέλληνες βαριά νοσούντες από τον "αβδηριτισμό" και τον "συβαριτισμό" υπέπεσαν σε 'Υβριν! Απέδειξαν γιά ακόμη μιά φορά ότι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και του καλέσματος της Ιστορίας γιά Ελευθερία.
  Από δω και μπρος βλέπω ο ρόλος του ΕΠΑΜ να αποκτά έναν πολεμικό χαρακτήρα και να μετεξελίσσεται σε πολιτοφυλακή. Δεν θα οργανώνει ομιλίες αλλά ένοπλες ομάδες περιφρούρησης και άμυνας.
  Μπαίνουμε στη σφαίρα του ένοπλου αγώνα. Δεν βλέπω κάτι άλλο στον ορίζοντα.
  Διά των όπλων η Ελευθερία - ας είναι! Οι φραπεδοέλληνες δεν έχουν πάρει είδηση απολύτως τίποτε. Στην πλειοψηφία του ο ελληνικός λαός δεν είναι καν λαός είναι εσμός, όχλος καλοπερασάκηδων και κοντόφθαλμων αστοιχείωτων ανθρώπων.
  Μένουν με την ιδέα πως η κακοπάθειά τους θα συνεχιστεί στα πλαίσια του οικονομικού μαρασμού, της πληρωμής του ένφια, των χαρατσιών και λοιπών φόρων.
  Δεν βλέπουν τις ορδές των λαθραίων που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία από τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας (BND), Ισραήλ, ΗΠΑ και Βρετανίας (ΜΙ5) και ως 5η φάλαγγα έχουν σκοπό να προκαλέσουν χάος ασύλληπτων διαστάσεων. Με άλλα λόγια όλα αυτά θα τα πληρώσουμε με το αίμα μας. Θα μετατραπούμε σε "Λιβύη" της Ευρώπης. Δυστυχώς τα χλωρά, εμείς οι ολίγοι αφυπνισμένοι, θα καούμε με τα ξερά (τους ηλίθιους και καθεύδοντες ελεεινούς ανθέλληνες ψηφοφόρους των καθεστωτικών κομμάτων), διότι μας πήραν στο λαιμό τους...

  Καλή Ανάσταση και Καλή Λευτεριά!

  • Θανάσης

   Φίλε πρόσεχε τι λες. Έχω ακούσει και τον Καζάκη να λέει κάτι παρόμοιες μαλακίες και πρέπει να καταλάβετε όλοι ότι δεν θέλει και πολύ να χαρακτηριστείς απο το σύστημα ως ταραχοποιός ή ακόμη και τρομοκράτης και να σε βγάλουν απο τη μέση μιά και καλή.
   Κάποτε με είχε κατηγορήσει ένας φίλος ΕΠΑΜίτης σε μία συζήτηση που κάναμε ότι ζω στον κόσμο μου, κλεισμένος μέσα στη φούσκα μου και δεν αντιλαμβάνομαι τα πράγματα όπως έχουν. Ότι δηλαδή υπάρχει ρεύμα στην κοινωνία και ότι η αλλαγή έρχεται, τώρα από μέρα σε μέρα. Απ' οτι φαίνεται όσο είμαι κλεισμένος εγώ στον δικό μου κόσμο και βλέπω άλλα, άλλο τόσο είναι κλεισμένος και αυτός στον δικό του και βλέπει τα πράγματα όπως θα ήθελε να είναι.
   Εγώ πάντως καταλαβαίνω και τον εργοδότη μου ο οποίος προσπαθούσε να με πείσει να ψηφίσω ΝΔ (στις προηγούμενες είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ), που είδε μέσα σε μία μέρα τους κόπους και τους αγώνες μίας ολόκληρης ζωής να καταστρέφονται με τα capital controls. Δεν είναι θέμα βολέματος ή καλοπέρασης, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ πλέον είμαστε πολύ αδύναμοι για πειραματισμούς. Όπως πχ ένας καρκινοπαθής που βρίσκεται στα τελευταία στάδια και είναι πολύ αργά για να δοκιμάσει εκείνο το νέο φάρμακο που απο τη μία αν δουλέψει σωστά ίσως του σώσει τη ζωή αλλά αν όχι θα τον αποσταθεροποιήσει και θα τον στείλει μία ώρα αρχύτερα.

   • Γιώργος

    Οι καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο δέχονται ότι και να τους δώσεις μιας και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και δεν υπολογίζουν το ρίσκο ενός πρόωρου θανάτου. Η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα δεν είναι ο θάνατος, ούτε το φάρμακο που θα ξαποστείλει το λαό πριν την ώρα του. Από την άλλη μεριά, ο εργοδότης σου που ψήφισε τον Βαγγέλα, αναρωτήθηκε τι ψήφισε στην πραγματικότητα; Ο Βαγγέλας δεσμεύτηκε για 3 πράγματα: εθνική διακυβέρνηση των ικανοτέρων δηλαδή όλοι οι μνημονιακότεροι των μνημονιακών μαζί, διαπραγμάτευση του χρέους δηλαδή επιμήκυνση τόσο μεγάλη ώστε να πληρώνουν τα τρισέγγονα των τρισεγγόνων μας, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης νομοθετημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να αλλάξει από καμιά κυβέρνηση δηλαδή να επιμείνει στην ίδια συνταγή των δανεικών, της αποσύνθεσης της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας μόνο που πλέον θα είναι και θεσμοθετημένη. Όσο για τις φούσκες, όλοι ζούμε στην προσωπική μας φούσκα ο καθένας...

    • Θανάσης

     Δεν συμφωνώ φίλε γιατί το έχω δει με τα μάτια μου. Ο άνθρωπος φοβάται το άγνωστο όμως επειδή πάντα ελπίζει, μέχρι τελευταία στιγμή ότι κάτι θα γίνει και θα γλιτώσει εναποθέτει όλες του τις ελπίδες στην πεπατημένη, ακόμα και αν γνωρίζει στα σίγουρα πως αυτή έστειλε στον αγύριστο εκατομμύρια άλλους.
     Ο εργοδότης μου έκανε σύγκριση των δύο κυβερνήσεων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και σκέφτηκε και οι νεοδημοκράτες σκατά είναι αλλά παρότι η οικονομική κατάσταση ήταν χάλια η αγορά ψιλοκινούτανε, έδειχνε σημάδια σταθεροποίησης, όχι με βάση στατιστικά στοιχεία αλλά με το τι βίωνε ο ίδιος ως επαγγελματίας και με βάση αυτό ήλπιζε ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα βελτιωθούνε. Στη συνέχεια άκουσε τις μεγαλοστομίες του ΣΥΡΙΖΑ, πείστηκε και τους ψήφισε και μέσα σε 3 μήνες (καλοκαιρινή σεζόν) καταστράφηκε.
     Δεν συμμερίζομαι την άποψη του αλλά τον καταλαβαίνω που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο γιατί έχω δει τι αγώνα έχει κάνει από τη μία για να στήσει αυτή την επιχείρηση και από την άλλη για να την κρατήσει ζωντανή. Φυσικά τώρα ακούει "εναλλακτικές" και παίρνει δρόμο και δυστυχώς αλλά ο περισσότερος κόσμος έτσι σκέφτεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τεράστια ζημιά.

 • Στάθης Ν

  Μεγάλο μάθημα οι χθεσινές εκλογές. Πιστεύω να καταλάβατε πως με το δρόμο αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ κάτι. Πέρασαν 5 χρόνια μνημονίων και λεηλασίας και ο κόσμος δεν έχει αλλάξει παρά ελάχιστα. Οπότε καλό είναι να ξεχάσετε τις εκλογές. Ο εχθρός έχει πολύ πιο δυνατά όπλα και μπορεί εύκολα να χειραγωγεί και να κατευθύνει την κοινή γνώμη εκεί που θέλει. Υπάρχουν δύο λύσεις λοιπόν. Η μία είναι να τα μαζέψουμε και να φύγουμε κάτι το οποίο δεν νομίζω πως θα μας αρέσει. Η άλλη είναι να καθίσουμε και να πολεμήσουμε. Θα πρότεινα λοιπόν την μελέτη και τη δημιουργία ενός παράλληλου ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών με σκοπό 1ον) να επιβιώσουμε και 2ον) να χτυπήσουμε έμμεσα το ευρώ. Αν περιμένουμε τις εκλογές που θα γίνουν σε 4 χρόνια πάλι, αφού το σύστημα έχει πολλά μαξιλαράκια, για να διεκδικήσουμε μια θέση στη Βουλή, πιθανόν μέχρι τότε να μην έχει μείνει τίποτα όρθιο. Αυτά τα λίγα από μένα, σκεφτείτε το πρόβλημα και προτείνετε λύσεις.

  • Ιωάννης Μ

   Στάθη Ν, ευτυχώς διάβασα ένα ένα τα σχόλια μέχρι το τελευταίο, και έφτασα στο δικό σου. Η σκέψη για κάποιο παράλληλο σύστημα συναλλαγών με ταλανίζει εδώ και βδομάδες. Είναι εξωφρενικά αστείο και τραγικό ταυτόχρονα, να μας αναγκάζουν με το ζόρι και τη βία να δεχόμαστε για μέσο συναλλαγών απλά χρωματιστά κομμάτια χαρτί, μόνο επειδή έχουν μία συγκεκριμένη σφραγίδα πάνω τους. Και να μας υποδουλώνουν, να καταπνίγουν το μέλλον μας και την αξιοπρέπειά μας με απειλή....την απουσία αυτών των χαρτιών από τα χέρια μας.

   Είναι τόσο παρανοικό, σχεδόν σαν να ζεις εφιάλτη.

   Στην εποχή των εκατομμυρίων apps δεν είναι δυνατόν με έναν τρόπο να φτιαχτεί ένα παράλληλο (νομισματικό) σύστημα συναλλαγών;

   Καλύτερο πεδίο εφαρμογής από την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει.

   Και αν τολμήσουν να κόψουν το ρεύμα, το νερό ή να πάρουν το σπίτι κάποιου εδώ θα είμαστε όλοι.

   Τώρα πια που το κοινοβούλιο είναι το πιο ξεφτιλισμένο εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια, κανείς δεν πρέπει να δίνει σημασία σε αυτό το θέατρο...παρά μόνο στην ουσία.

   Στην αλληλεγγύη, την υγεία και την ευημερία των πολιτών. Τουλάχιστον αυτών που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο.

   Θα μπορούσε πχ μέσα από το ΕΠΑΜ και τις συνδρομές όλων μας να δημιουργηθεί κατά παραγγελία μία εφαρμογή, που μεταξύ μας να χρησιμοποιείται ως πραγματικός τρόπος συναλλαγής. Να δουλεύουμε ο ένας για τον άλλον (ό,τι μπορεί να προσφέρει καθένας), και να αμοιβόμαστε μέσα από αυτό το είδους συναλλαγών.

   Η σημερινή τεχνολογία είναι τόσο κατάλληλη. Το μόνο που λείπει είναι η υλοποίηση.

   Και άσε τους υπνωτισμένους ευρωλιγούρηδες να ψάχνουν ακόμα εκείνα τα χρωματιστά χαρτάκια με την ειδική σφραγίδα ΕΚΤ.

   Δεν πάει άλλο.

   • Στάθης Ν

    Ιωάννης Μ, έχω σκεφτεί κάτι για το πως μπορεί να γίνει αυτό. Χρειάζεται ομάδα όμως για να το δουλέψει με γνώσεις οικονομικών και πληροφορικής. Το θέμα είναι να προωθηθεί μετέπειτα και να το χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι για τις συναλλαγές. Το να το χρησιμοποιούμε μια μικρή ομάδα δε λέει τίποτα.

 • Παναγιώτης Σ.

  Παιδιά δύναμη. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε τώρα, αλλά σκέφτομαι, μήπως πρέπει Δημήτρη Καζάκη να σκεφτούμε κάτι πιο μοντέρνο πιο πιασάρικο, με λίγο περισσότερο marketing λίγο αμερικανιά για να περάσει το μήνυμα στο κόσμο;

 • Σπυρος

  Μηπως Δημητρη να δεις γιατι οι πυρηνες απαρτιζονται και διοικουνται απο τοσο πουλημενους επαγγελματιες της απαξιωσης οπως σε αλλα κομματα (πχ. το ΚΚΕ), που σπρωχνουν τους ανθρωπους οταν προσπαθουν να πλησιασουν στο ΕΠΑΜ στο κατσε και περιμενε, συλλογικες αυταπατες ομαδικης ψυχαναλυσης, σε δηθεν αγωνες ηθοποιων και κομπαρσων με λαθος στρατηγικη που κανουν το επαναστατικο τους διδακτορικο κτλ? Επι 5 χρονια ακουω για οργανωση, και αυτη η ιδια η οργανωση διαλυει το ΕΠΑΜ απο μεσα. Συγνωμη λαθος! Παντα φταινε οι αλλοι.

  Τωρα γιατι φταιω μονο εγω, που ειμαι εκ φυσεως εγωιστης και ηδονιστης (οπως ολοι δηλαδη), αυτο δεν το εχω καταλαβει.

 • Μαρία

  Κ.Καζάκη χαίρομαι που μετά από πολύ σκέψη ψήφισα το ΕΠΑΜ καθώς είναι το μοναδικό με χαρακτηριστικά όπως η φιλοπατρία,η εναντίωση στον ρατσισμό και στον φασισμό και ουσιαστικά η ανθρωπιά.Το κείμενό σας περιγράφει αυτολεξεί τις σκέψεις μου μετά τα εκλογικά αποτελέσματα!Προσωπικά δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τα πολιτικά μορφήματα που απαρτίζουν από χθες το κοινοβούλιο, είναι γνωστά σε όλους μας, αλλά για τον φόβο των ανθρώπων. Άτομα που μιλούσαν για προπαγάνδα των ΜΜΕ στο δημοψήφισμα και ψήφισαν όχι, να θεωρούν ακραία την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και κατεπέκταση την εθνική κυριαρχία και ελευθερία λειτουργώντας φερέφωνα αυτών που τους την στερούν! Δεν ξέρω αν τελικά έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι στον ζυγό που τους έχουν επιβάλει ή αν όντως δεν είναι για όλους η ελευθερία και η πρωτοβουλία!Θα συνεχίσω να σας παρακολουθώ κι εύχομαι όσοι είμαστε ακόμη εγκεφαλικά ζωντανοί να καταφέρουμε ακόμα και το ελάχιστο! Έτσι κι αλλιώς οι λίγοι πάντα κάνουν την διαφορά κι αυτό θα με κάνει να ξυπνήσω αισιόδοξη αύριο 🙂

 • Στάθης Λ.

  Οι λαοί "παίρνουν" αυτό που τους αξίζει... (χιλιοειπωμένο...)
  Έως πότε οι αριστεροί θα είναι ΧΙΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ;
  Τον Χριστό τον Σταυρώσανε...

  Αποτελέσματα εκλογών: ΕΛΑΒΑΝ
  ΕΠΑΜ 41.631
  ΑΝΤΑΡΣΥΑ 46.Ο96
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ 35.534
  ΛΑ.Ε 155.242
  ΚΚΕ 301.632
  ΣΥΝΟΛΟ 580.135

  ΨΗΦΙΣΑΝ 5.551.513 ΔΙΑ 300 ΕΔΡΕΣ ΑΡΑ 18.505 ΦΗΦΟΥΣ Η ΕΔΡΑ
  580.135 ΔΙΑ 18.505 = 31 + ΕΔΡΕΣ

  ΑΡΑ, Η "ΜΟΝΗ" ΠΡΩΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

  Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

  ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΘΕΤΙΚΕς ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...

  ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ:

  1) ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Ή ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ 0,1% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
  2) ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ Ε.Ε.
  3) ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

  ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ...

  ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ...

  ΒΡΗΤΕ ΤΑ...
  ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ 74...

  ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ... Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ...

  Κύριε Καζάκη, δεν αρκεί να λες ΑΛΗΘΕΙΕΣ...

  Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΤΡΑ... (ΕΠΙΛΟΓΕΣ)

  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ...
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ...
  ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ...

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΜ

 • Στάθης Λ.

  Οι λαοί "παίρνουν" αυτό που τους αξίζει... (χιλιοειπωμένο...)
  Έως πότε οι αριστεροί θα είναι ΧΙΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ;
  Τον Χριστό τον Σταυρώσανε...

  Αποτελέσματα εκλογών: ΕΛΑΒΑΝ
  ΕΠΑΜ 41.631
  ΑΝΤΑΡΣΥΑ 46.Ο96
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ 35.534
  ΛΑ.Ε 155.242
  ΚΚΕ 301.632
  ΣΥΝΟΛΟ 580.135

  ΨΗΦΙΣΑΝ 5.551.513 ΔΙΑ 300 ΕΔΡΕΣ ΑΡΑ 18.505 ΦΗΦΟΥΣ Η ΕΔΡΑ
  580.135 ΔΙΑ 18.505 = 31 + ΕΔΡΕΣ

  ΑΡΑ, Η "ΜΟΝΗ" ΠΡΩΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

  Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

  ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΘΕΤΙΚΕς ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...

  ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ:

  1) ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Ή ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ 0,1% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
  2) ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ Ε.Ε.
  3) ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

  ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ...

  ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ...

  ΒΡΗΤΕ ΤΑ...
  ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ 74...

  ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ... Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ...

  Κύριε Καζάκη, δεν αρκεί να λες ΑΛΗΘΕΙΕΣ...

  Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΤΡΑ... (ΕΠΙΛΟΓΕΣ)

  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ...
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ...
  ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ...

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,

 • ARHS

  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΖΑΚΗ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΕΠΕΛΕΓΕ ?????????? ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟΧΗ??????

 • Dionisios

  Πολλά λάθη έχει κάνει το Επαμ, υποστήριξαν τον Σύριζα και τους Ανελ στης εκλογές Ιανουαρίου,υπερβολική παροχωλογια
  Νομίζω λείπει ο ρεαλισμός..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ