Στις κάλπες για την ανεξαρτησία σήμερα οι Καταλανοί

Ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ανοίγει σήμερα Κυριακή, όπου περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας τοπικής κυβέρνησης. Οι Καταλανοί προσπάθησαν και το 2014 να προωθήσουν το ζήτημα, με δημοψήφισμα, ελπίζοντας μάλιστα στην ώθηση που θα έδινε στην υπόθεσή τους το αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Σκωτία.
Τελικά οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, «πάγωσε» το καταλανικό δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τελικά το σχέδιο και διοργάνωσε ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το οποίο έδωσε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας. Για τους οπαδούς της απόσχισης, η Καταλονία δεν είναι απλά μια «εθνικότητα» εντός της Ισπανίας, αλλά ένα έθνος με δική του κουλτούρα και γλώσσα.
Είναι επίσης μία από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας και οι πολίτες διαμαρτύρονται για τους φόρους που πληρώνουν στο κεντρικό κράτος, ώστε να ενισχυθούν φτωχότερες περιοχές, ιδίως στα χρόνια της κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ