"Πρέπει ν' ανοίξουν αμέσως
οι τράπεζες και η κυβέρνηση
να μην επιτρέψει κούρεμα."

H εναπόθεση
του ανοίγματος των τραπεζών
στη συνδρομή ELA της EKT
είναι τραγικό σφάλμα

Η παροχή έκτακτης ρευστότητας, δεν είναι δωρεάν χρήμα από τον Ντράγκι, αλλά επαχθής δανεισμός.
Όσο περισσότερο δανείζονται οι συστημικές τράπεζες από το ευρωσύστημα, τόσο αυξάνει το χρέος τους προς αυτό και τόσο πιο επιτακτική γίνεται η νέα ανακεφαλαιοποίησή τους για να μην καταρρεύσουν.

 

Οι τράπεζες έχουν ήδη χρέος προς το ευρωσύστημα που υπερβαίνει τα 120 δις €.

Η ΕΚΤ ήδη έχει θέσει σε κίνηση τον μηχανισμό bail in, ο οποίος περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων (χαμηλότερα των 100 χιλιάδων ευρώ), κούρεμα συμμετοχών και τραπεζικών ομολόγων. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι τράπεζες κυριολεκτικά οργίασαν το τελευταίο εξάμηνο να εκδίδουν δικά τους ομόλογα (αξίας άνω των 54 δις ευρώ) με εγγύηση της κυβέρνησης.

Τα 3 μέτρα

για να ανοίξουν οι τράπεζες άμεσα
χωρίς προσφυγή στην ΕΚΤ

Για καθε € που "φεύγει"
στο εξωτερικό, φορολογία
άνω του 40%

με αναδρομική ισχύ εξαμήνου. Μ' αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η διαρροή καταθέσεων και χρήματος στο εξωτερικό, που στο εξάμηνο έχει υπερβεί τα 38 δις ευρώ.

Εκκαθάριση συστημικών τραπεζών

Εγκατάσταση ειδικών εκκαθαριστών στις συστημικές τράπεζες συνοδεία εισαγγελέων για να αναλάβουν την εκκαθάριση ενεργητικών και παθητικών. Η εκκαθάριση θα είχε σαν στόχο να ομαλοποιήσει την κατάσταση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα θα αποκαλύψει τυχόν ατασθαλίες, θαλασσοδάνεια, ξέπλυμα χρήματος κοκ., προκειμένου να λογοδοτήσουν όσοι ενέχονται σ' αυτά.

Διάθεση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών

Υπό την ευθύνη των εκκαθαριστών θα πρέπει να ανοίξουν τα ταμεία συναλλαγής με το κοινό και να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών για να πληρωθεί το σύνολο των συντάξεων και να διευκολυνθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας. Οι τράπεζες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο επενδύσεων αξίας 52 δις ευρώ κυρίως σε κρατικά ομόλογα Βρετανίας και Λουξεμβούργου. Το χαρτοφυλάκιο αυτό δεν είναι υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ και πρέπει να χρησιμοποιηθεί υπέρ της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η κυβέρνηση
θα έχει τεράστια ευθύνη,
αν η χώρα οδηγηθεί σε bail in

Δεν μπορεί η διάσωση των τραπεζών και των τραπεζιτών να είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση Tσίπρα, επειδή έτσι διατάζουν οι δανειστές. Προτεραιότητα έχει η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων. Όπως και η λύτρωση επιτέλους από το υφιστάμενο τοκογλυφικό και εντελώς αυθαίρετο τραπεζικό σύστημα.

Παραγωγή: Τομέας Επικοινωνίας Ε.ΠΑ.Μ.

© Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο - Ε.Πα.Μ.

www.epamhellas.gr

Επικοινωνήστε με το Ε.Πα.Μ.
info@epamhellas.gr, 210 3428676