Γίνε Μέλος
Ανάλαβε Δράση
Ενίσχυσέ Μας
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Αρθρογραφία
Επικοινωνία
Menu Icon
Layout Image
25η Μαρτίου 1821 – 2023. Ο πόθος για τη λευτεριά αναβιώνει τη συλλογική μνήμη
24 Μαρτίου 2023 11:17 ΜΜ

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ για την επέτειο της ανεξαρτησίας

Η επέτειος του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία βρίσκει τον λαό να κυριαρχείται από οργή, αηδία και αγανάκτηση. Οργή για τους κρατούντες που οδήγησαν στο θάνατο τόσο κόσμο, και ιδίως νέα παιδιά στο ειδεχθές έγκλημα των Τεμπών. Αγανάκτηση μπροστά στο μέγεθος της αδιαφορίας που επέδειξαν για την προστασία της ζωής των πολιτών όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο και συνεχίζουν, παρόλα αυτά, να απαιτούν να ξανακυβερνήσουν χωρίς «να ιδρώνει τ’ αφτί τους» για τα όσα έπραξαν. Και αηδία για τα συστημικά πολιτικά κόμματα, που όσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν χύνουν για την τραγωδία, είναι φανερό ότι κινούνται αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τον περιορισμό του πολιτικού κόστους ενόψει εκλογών. Κοινή συνισταμένη όλων των κομμάτων της βουλής και των εκπροσώπων τους που παρελαύνουν στα τηλεπαράθυρα, είναι η αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στα καθαυτό αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία, αλλά και όλες τις τραγωδίες που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Ο κόσμος που σύσσωμος κατέβηκε στα συλλαλητήρια αντιλαμβάνεται ότι οι αιτίες οφείλονται στην ολοσχερή υποβάθμιση του κρατικού ΟΣΕ, που αφέθηκε να καταρρέει χωρίς τις αναγκαίες επενδύσεις υποδομής, συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου και με μειωμένο δραστικά το έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό των σιδηροδρόμων, ενώ το κερδοφόρο τμήμα του αυτονομήθηκε απ’ τον κορμό του και ξεπουλήθηκε έναντι πινακίου φακής σε ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα που εκτελούν το μεταφορικό έργο με όρους χαμηλού κόστους, δηλαδή σε βάρος της ασφάλειας των επιβατών και με ιδιαίτερα πλημμελή λειτουργία των αμαξοστοιχιών. Ο ΟΣΕ οδηγήθηκε στη διάσπαση και εν συνεχεία στην υποβάθμιση προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, όπως και κάθε άλλη πρώην κραταιά επιχείρηση του δημοσίου τομέα που εκποιήθηκε και συνεχίζουν να ξεπουλιούνται τα κομμάτια τους, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, λιμάνια και αεροδρόμια, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, ως συνέπεια της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας που επέβαλλαν οι δανειστές και οι Βρυξέλλες δια των «μνημονιακών υποχρεώσεων», ποντάροντας στη δουλοφροσύνη του ντόπιου πολιτικού προσωπικού.

Ο κόσμος που σύσσωμος κατέβηκε στα συλλαλητήρια σ’ όλες τις πόλεις, αντιλαμβάνεται ότι για να σταματήσει η συνεχής αφαίμαξή του και να πάψουν τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος του, θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί θεσμοί και οι δεσμεύσεις υποτέλειας, να σταματήσει πάραυτα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της χώρας συνολικά, να εθνικοποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποδομές που πέρασαν στην κυριότητα του ΤΑΪΠΕΔ και του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ με σκοπό την ρευστοποίησή τους για την  αποπληρωμή του παράνομου χρέους. Αντιλαμβάνεται ότι για να ξαναποκτήσει την αξιοπρέπεια που του την στέρησαν, ότι για να πάψει η ατιμωρησία που έχει γίνει πια καθεστώς και να βρει διέξοδο η αίσθηση δικαίου που τον πνίγει, θα πρέπει να συλληφθούν και να καθίσουν στο σκαμνί όλοι, πολιτικοί, αξιωματούχοι της διοίκησης, στελέχη των μνημονιακών θεσμών και εταιριών ευκαιρίας, όλοι όσοι έφεραν τη χώρα σ’ αυτήν την πρωτοφανή κατάντια, να θρηνεί εκατόμβες θυμάτων της πιο δολοφονικής και εγκληματικής αυθαιρεσίας που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα στη νεότερη ιστορία της.

Αυτός ο λαός, δισέγγονα και απόγονοι των μορφών εκείνων που κάποτε ξεσηκώθηκαν και έδιωξαν τον Τούρκο δυνάστη, αδιαφορώντας στους βρυχηθμούς και τις απειλές των «Βρυξελλών» της εποχής εκείνης, της Ιεράς Συμμαχίας των Ευρωπαίων που τους έλεγαν να μην τολμήσουν να εξεγερθούν και να υπομείνουν σιωπηλά τη μοίρα τους, είναι καιρός να ξαναθυμηθεί το τι κατάφεραν οι παππούδες του που πίστεψαν στον εαυτό τους. Η Ιερά Συμμαχία, ο πρόδρομος ενός διευθυντηρίου για μια «ευρωπαϊκή ένωση» επικυρίαρχων της τότε εποχής, πήρε ένα σκληρό μάθημα του τι σημαίνει να ξεσηκώνεται ένας λαός και να ανατρέπει σχεδιασμούς δεκαετιών και καθεστηκυίες τάξεις πραγμάτων, διδάσκοντας παντού το τι σημαίνει πόθος για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις του λαού αυτού που έγιναν με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών, έσπασε το απόστημα της μέχρι τώρα βουβής οργής, προμηνύοντας τα χείριστα για όλους του σημερινού κοινοβουλίου. Ο λαός μας ανακάμπτει όχι με όρους διαμαρτυρίας, αλλά με όρους αποφασιστικότητας. Γνωρίζει από εμπειρία πια, ότι τα ψέματα τελείωσαν και πώς αν δεν ανατραπεί εδώ και τώρα το υφιστάμενο καθεστώς μνημονιακής κατοχής και εκποίησης, έρχονται πολύ χειρότερα. Όποιος και αν είναι αυτός που θα βρεθεί στην κυβέρνηση.

Ο λαός αυτός γνωρίζει ενδόμυχα πώς μόνον η κινητοποίησή του θα λουφάξει τους σύγχρονους κοτζαμπάσηδες που λυμαίνονται επί δεκαετίες τη χώρα. Μόνο η ενότητα των σύγχρονων «ξυπόλητων», όπως οι πρόγονοί μας που την εθνεγερσία τους σήμερα γιορτάζουμε, θα ξηλώσει τους νενέκους της πολιτικής σκηνής, τους σύγχρονους Μαυροκορδάτους και Κωλέτηδες του τύποις πια κοινοβουλίου, που δίνουν γη και ύδωρ σε όποια ξένη δύναμη τους προσεγγίσει.

Αυτή η ενότητα του λαού στη βάση του πατριωτισμού και της δημοκρατίας -διότι πατριωτισμός χωρίς δημοκρατία είναι ψευδεπίγραφος- θα πρέπει να μετουσιωθεί σε μια πλατιά συμμαχία ανατροπής. Αυτήν τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ που ήδη υλοποιείται και στην οποία συμμετέχει το ΕΠΑΜ, καλούμε τον κόσμο όλο να την πλαισιώσει, συστρατευόμενοι σ’ ένα πλατύ πατριωτικό μέτωπο που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της χώρας μας, στη λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Έχοντας ως πρότυπα τους άδολους αγωνιστές του 1821, που σαν σήμερα, άναψαν μια σπίθα που έγινε λαϊκή πανστρατιά και ξήλωσε σουλτάνους, κοτζαμπάσηδες, νενέκους. Εκείνους που αρνήθηκαν να είναι δούλοι και έδειξαν σ’ όλο τον κόσμο τι σημαίνει αξιοπρέπεια και τι τίμημα απαιτείται για να φέρεις την ιδιότητα του ελεύθερου ανθρώπου.

Το ήθος και το σθένος των αγωνιστών του 1821, ας είναι οδηγός μας στον πόθο για το ξημέρωμα της λευτεριάς στον τόπο μας.

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2023
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

 

 

    Αφήστε ένα σχόλιο