Γίνε Μέλος
Ανάλαβε Δράση
Ενίσχυσέ Μας
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Αρθρογραφία
Επικοινωνία
Menu Icon
Layout Image

H επίσκεψη του προέδρου του ΕΠΑΜ, Δημήτρη Καζάκη, στη Σάμο, 1-3 Μαρτίου 2019

8 Μαρτίου 2019 6:21 ΜΜ

Ο Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ., Δημήτρης Καζάκης, επισκέφτηκε τη Σάμο από 1-3 Μαρτίου 2019. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, έδωσε ομιλία στο Βαθύ Σάμου, συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ και  είχε συναντήσεις με εκπροσώπους υπηρεσιών και φορείς του νησιού, από τους οποίους ενημερώθηκε για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη Σάμο, κυρίως το μεταναστευτικό, τα οποία συζήτησε μαζί τους.

Ειδικότερα:

Την Παρασκευή 1/3/2019 ο Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ., Δημήτρης Καζάκης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της
Τ.Ο. Ε.ΠΑ.Μ. Σάμου, συναντήθηκε με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σάμου, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα προβλήματα της υπηρεσίας σχετικά με τις  υλικοτεχνικές υποδομές (οχήματα, συντήρηση κτηρίων) και τις ελλείψεις προσωπικού. Τονίστηκε η ελλιπής επάνδρωση για την κάλυψη των αναγκών των νήσων που έχει υπό την εποπτεία της (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Χίος), δεδομένου ότι το προσωπικό εμπλέκεται και στο μεταναστευτικό με την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα προκύψουν στο ΚΥΤ Σάμου λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης έγκειται στη λάθος κατηγοριοποίηση της υπηρεσίας, αλλά και στο ότι η κυβέρνηση φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στη στελέχωση της Fraport.

Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, Σεβασμιότατο κκ Ευσέβιο. Ο Μητροπολίτης ενημερώθηκε για το πολιτικό πλαίσιο, τα προτάγματα και τους στόχους του Ε.ΠΑ.Μ., καθώς και τις επίσημες θέσεις του για την Εκκλησία. Ο Σεβασμιότατος εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την τρέχουσα κατάσταση, την απουσία συνεκτικών δεσμών της κοινωνίας, την αποξένωση του ελληνικού λαού από τις πνευματικές ρίζες της παράδοσής του. Διατύπωσε επίσης τις ανησυχίες του για την αλλοίωση του ελληνικού πολιτισμού και επεσήμανε ότι στόχος όλων μας, όσων έχουν αντίληψη και συνείδηση των κινδύνων, θα πρέπει να είναι η προάσπιση των αξιών του ελληνισμού, του μόνου τείχους που μπορεί να προστατέψει τον ελληνικό λαό, και στο έργο αυτό ο καθένας οφείλει να βάλει το λιθαράκι του ώστε να φροντίσουμε να μην καταρρεύσει ολοσχερώς το τείχος αυτό. Το κλιμάκιο του Ε.ΠΑ.Μ. επέδωσε στον Μητροπολίτη το ψήφισμα – κάλεσμα που απευθύνει το Ε.ΠΑ.Μ. προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, με το οποίο την καλεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας, τον κλήρο να αναλάβει τον ιστορικό του ρόλο, με τη συμμετοχή του στους αγώνες του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση από το νέο Ευρωπαϊκό Ράιχ και υπενθυμίζει ότι η Ορθοδοξία υπήρξε και παραμένει επικρατούσα θρησκεία, μόνο στον βαθμό που συνδέεται οργανικά με τους αγώνες του λαού για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.

Ακολούθησε συνέντευξη στη Σαμιακή Τηλεόραση από τη δημοσιογράφο Τριπόδη Βιολέτα.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, ο Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ., συνοδευόμενος από κλιμάκιο της
Τ.Ο. Ε.ΠΑ.Μ. Σάμου, συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Νίκο Κατρακάζο.
Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το μεταναστευτικό και οι τρομακτικές του συνέπειες για την τοπική κοινωνία. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για εκρηκτική αύξηση του αριθμού των μεταναστών (που τώρα ανέρχονται περίπου στις 4.000), τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στο ΚΥΤ Σάμου (χωρητικότητας περίπου 700 ατόμων), την επιδημική εμφάνιση δυσίατων ασθενειών (όπως φυματίωση, ελονοσία) που έχουν μετατρέψει το ΚΥΤ Σάμου σε υγειονομική βόμβα, καθώς επίσης την αύξηση της εγκληματικότητας και της πορνείας. Επεσήμανε όχι μόνο την αδιαφορία της κυβέρνησης για ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, αλλά και την εσκεμμένη προσπάθεια συγκάλυψής του, με πρόσχημα την τουριστική δυσφήμιση του νησιού, καθώς και την επιθετική στοχοποίηση των αρχών και των φορέων που προσπαθούν να αναδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Τόνισε ότι όσον αφορά στην επίλυση του προβλήματος, η θέση της Περιφέρειας, όπως και του σαμιώτικου λαού, είναι η λειτουργία ενός μόνο κέντρου καταγραφής βραχείας και προσωρινής διαμονής, η παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, η επαρκής στελέχωση του νοσοκομείου για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, η εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων σε κατάλληλα διαμορφωμένες και επανδρωμένες με το απαραίτητο προσωπικό δομές σε ενοικιαζόμενα κενά κτήρια, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης στην ενδοχώρα.

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου, όπου παρευρέθηκαν ανταποκριτές όλων των τοπικών ΜΜΕ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε ομιλία του Προέδρου στο ξενοδοχείο «Αιολίς», στο Βαθύ της Σάμου, όπου αναλύθηκε η τρέχουσα κατάσταση οικονομικοπολιτικά και γεωστρατηγικά. Επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τις ακριτικές περιοχές του Αιγαίου οι πρόσφατες γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Κύπρο και στη Μακεδονία, εξαιτίας της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Σχολιάστηκε η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο, όπου συμπεριλαμβάνονται και ακίνητα εκτός συναλλαγής, όπως χιλιάδες μνημεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και η εκκλησιαστική περιουσία, καθώς και η μεταβίβαση των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην ΑΑΔΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στο πρόβλημα του μεταναστευτικού και πώς αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από μια πατριωτική κυβέρνηση. Παρουσιάστηκε η μήνυση – έγκληση επί εσχάτη προδοσία που έχει καταθέσει το Ε.ΠΑ.Μ., με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στη χώρα και την ακύρωση του παράνομου χρέους, που στηρίζεται σε σχέδια νόμων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του εθνικού Συντάγματος. Τονίστηκε η ανάγκη συσπείρωσης και κινητοποίησης του λαού, καθώς μόνο έτσι είναι εφικτή η ανατροπή με κοινοβουλευτικά μέσα του υπάρχοντος καθεστώτος, το οποίο έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό στη γενοκτονία, στη μετανάστευση, στην αποκοπή από τις ρίζες του και στη μετατροπή της χώρας μας σε χώρο γεωγραφικό, τον οποίο νέμονται τα συμφέροντα των παγκόσμιων αγορών, επιβάλλοντας τον εδαφικό διαμελισμό. Μετά την ομιλία, ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους.

Στην εκδήλωση, μας τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, που κατέθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με τη μήνυση επί εσχάτη και την εξέλιξη της υπόθεσης. Επίσης, κατατέθηκαν γραπτώς προς τη διοίκηση του ΚΥΤ αρκετά ερωτήματα, για τα οποία ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε απάντηση.

8 Μαρτίου 2019
Η Τοπική Οργάνωση Ε.ΠΑ.Μ. Σάμου

    Αφήστε ένα σχόλιο