Γίνε Μέλος
Ανάλαβε Δράση
Ενίσχυσέ Μας
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Αρθρογραφία
Επικοινωνία
Menu Icon
Layout Image

Ενάντια στο άρθρο 8 του προτεινόμενου Καταστατικού.

27 Νοεμβρίου 2018 4:49 ΜΜ

του Απόστολου Αρβανιτάκη.

Το άρθρο 8 του καταστατικού που ήρθε προς διαβούλευση στις Τ.Ο. είναι ένα άρθρο που αλλάζει την δομή της οργάνωσης συνολικά.

Στο σχήμα Τ.Ο. (γειτονιά-Δήμος) Τομέας (πόλη-Νομός), περιφέρεια (Όμοροι Νομοί) προστίθεται ο πυρήνας. Και μάλιστα αλλάζουν και τα αριθμητικά δεδομένα, αφού επιβάλλει οι Τ.Ο. να συγκροτούνται από 15, κατ’ ελάχιστον, μέλη του Μετώπου.

Επίσης το πιο παράδοξο είναι ότι ενώ το 8α γράφει «(α) Οι ΠΥΡΗΝΕΣ αποτελούν το βασικό κύτταρο του Ε.ΠΑ.Μ.», σε όλο το υπόλοιπο καταστατικό δεν γίνεται καμιά αναφορά στους πυρήνες, αλλά μόνο στις ΤΟ των 15 και άνω ατόμων.

Δηλαδή το κύτταρο του ΕΠΑΜ, οι πυρήνες που σήμερα τις λέμε Τ.Ο., δεν έχουν δικαίωμα να έχουν συντονιστική γραμματεία, να επεξεργάζονται σχέδιο δράσης και να έχουν την ευελιξία του να αποφασίζουν πώς θ’ αναπτύξουν την δουλειά τους  στην γειτονιά και στον Δήμο που ανήκουν, παρά μόνο μέσω της Τ.Ο. Οι πυρήνες δηλαδή, δεν είναι διακριτές οργανωτικές και κατά συνέπεια πολιτικές  οντότητες.

Μια ματιά στον απολογισμό της ΟΕΣ για τις ΤΟ, θα μας δείξει ότι 37 ΤΟ σε όλη την Ελλάδα έχουν μονοψήφιο αριθμό μελών. Μας πειράζει σε τίποτα αυτό;

Σύμφωνα με το προτεινόμενο καταστατικό αυτές οι ΤΟ τι θα κάνουν; Θα υποβιβαστούν –γιατί περί αυτού πρόκειται– σε πυρήνες και, άρα, για να καταθέσουν σχέδιο δράσης, θα πρέπει να συγχωνευτούν με όμορες ΤΟ (νυν πυρήνες) μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός 15;

Είναι επιθυμητό αυτό; Γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ούτε καν εφικτό. Η τωρινή ΤΟ Καλύμνου – Λέρου π.χ., δεν μπορεί να είναι ΤΟ σύμφωνα με το άρθρο 8. Τι θα κάνουν οι συναγωνιστές της Σάμου που είναι και νησιώτες και δεν πληρούν τον αριθμό των 15 και άρα θα είναι μόνο πυρήνας;  Τέλος, θα αναφέρω το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου είδαμε και πάθαμε για γυρίσουμε στις γειτονιές μας (όσοι γυρίσαμε σ αυτές ) και να επανασυνδεθούμε με αυτές, μετά από την αδράνεια που μας έριξε η ατυχής και παρατεταμένη (πάνω από 2 χρόνια κράτησε) συγχώνευση – συρρίκνωση πριν το 4ο συνέδριο. Θ’ αναγκαστούμε λοιπόν, για να μπορούμε να έχουμε σχέδιο δράσης και δουλειά στην γειτονιά, να συγχωνευτούμε πάλι;

Νομίζω ότι  το Άρθρο 8  πρέπει να φύγει στο σύνολο του από το παρόν σχέδιο τροποποίησης του καταστατικού, αλλά και από το τελικό καταστατικό του ΕΠΑΜ για τους εξής λόγους:

  1. Καταστρατηγεί την έννοια της απλότητας και της ευελιξίας των κατά τόπους οργανώσεων. Ουδετεροποιεί κάποιες τοπικές που, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να καλύψουν το όριο των 15 ατόμων.
  2. Κάνει πιο σύνθετο αυτό που οφείλει να είναι απλό. Ο Πρόεδρος κατ επανάληψη και επί σειρά ετών, μας έχει δώσει το στίγμα του ότι το καταστατικό μιας οργάνωσης όπως το ΕΠΑΜ πρέπει να είναι μικρό και να προάγει την δουλειά της ΤΟ και όχι να την εμποδίζει. Αυτό το είχαμε καταφέρει με το τελευταίο καταστατικό, αλλά τώρα κινδυνεύουμε να το χάσουμε πάλι.
  3. Το πρόβλημα της οργάνωσης δεν είναι το πόσα μέλη έχει μια ΤΟ ή το αν αποκαλείται πυρήνας η Τ.Ο. Το πρόβλημα είναι ότι υπήρχαν αδρανείς Τ.Ο., είτε είχαν 5 είτε είχαν 15 άτομα. Και αδρανής Τ.Ο. είναι η οργάνωση που δεν καταθέτει σχέδιο δράσης, δεν κάνει πολιτικές παρεμβάσεις στην γειτονιά της και δεν κάνει απολογισμούς των δράσεων της. Το άρθρο 8 εμποδίζει αυτήν την διαδικασία. Αν οι Τ.Ο. δεν βγουν απ’ το καβούκι τους, αν δεν έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της γειτονιάς τους , αν αυτό δεν γίνει κοινό κτήμα όλων μας, τότε είτε είμαστε 5 είτε 15 σε μια Τ.Ο. δεν παίζει ρόλο κανένα. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε σήμερα είναι αν θα καταφέρουμε να κάνουμε αφοσιωμένη δουλειά μυρμηγκιού, πόρτα-πόρτα, μέσα στον απλό κόσμο.

Η Τ.Ο. με το ήδη υπάρχον καταστατικό -και όπως κατά τη γνώμη μου είναι το σωστό- συστήνεται και αποτελείται από τουλάχιστον 5 μέλη. Όταν αυτή ξεπεράσει έναν αριθμό μελών, που αφήνεται στην κρίση των μελών της, οφείλει να δημιουργεί νέα τοπική οργάνωση σε άλλη γειτονιά. Οι Τ.Ο. συνδέονται μεταξύ τους με τους Τομείς (3 και άνω Τ.Ο. συγκροτούν Τομέα, πχ Τομέας Δυτικής Θεσσαλονίκης). Οι Τομείς συγκροτούν μια Νομαρχιακή και τέλος έχουμε την περιφέρεια.

Απόστολος Αρβανιτάκης
Συντονιστής της Τ.Ο. Δυτικής Θεσσαλονίκης

  • Name (required)Κατερίνα
    Απάντηση
    30 Νοεμβρίου 2018 9:58 ΠΜ

    Το Αρθρο 8 πρέπει να αλλάξει!!!!Δεν έχουμε την πολυτέλεια να.διώχνουμε κόσμο!!!!Διότι αυτό το σετ στην ουσία αυτό κάνει!!!!!!!Τι σας ενοχλεί αν μία τοπική πρώτη έχει 5 ατομα??? Εμείς στην Ζάκυνθο που είμασταν 5 Αφού και οργανώσαμε μια έκδηλωση με την παρουσία του Προέδρου Καζακη,Παπαντωνίου,Μαζαρακη, και γεμίσαμε το πνευματικό κέντρο Ζακύνθου με κόσμο σε σημείο μάλιστα που να μην έχουν καρέκλα να κάτσουν, τώρα μας λέτε ότι δεν μπορούμε να λεγόμαστε τοπική οργάνωση!!!Τέτοιες ενέργειες θα συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο το ΕΠΑΜ!!!

    • Γιώργος Κόλλιας Τ.Ο. Γλυφάδας - Ελληνικού
      Απάντηση
      28 Νοεμβρίου 2018 9:37 ΜΜ

      Συμφωνώ και με τους δύο συναγωνιστές

      • Βασίλης Κισσάς ΤΟ Κέντρου Θεσσαλονίκης
        Απάντηση
        27 Νοεμβρίου 2018 7:23 ΜΜ

        Το σκεπτικό της επισήμανσης του συν. Αρβανιτάκη για τις αντιφάσεις του άρθρου 8 είναι πλήρες, και οι προβλέψεις δυσλειτουργιών που θέλει να προλάβει το άρθρο θα έπρεπε να εξυπηρετηθούν με άλλο τρόπο.
        Η αμφισημία και αλληλοεπικάλυψη των παραγράφων:
        (α)Οι ΠΥΡΗΝΕΣ αποτελούν το βασικό κύτταρο του Ε.ΠΑ.Μ.
        (β)Οι ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ αποτελούν το Θεμέλιο της Οργανωτικής δομής του ΕΠΑΜ.
        (γ)…κάθε Τοπικής Οργάνωσης…στους χώρους και στους τόπους ευθύνης της
        προσπαθούν να συμπληρώσουν κενά που κάποτε θα πρέπει να μην τα λύνουν αποκλειστικά τα Καταστατικά, αν και η αγωνία των εισηγητών της πρότασης του Καταστατικού είναι κατανοητή.
        Οι ισχυρές και σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις μας όμως μπορούν να καταστήσουν τέτοιες ανάγκες δευτερεύουσες, αφού ούτως ή άλλως σχετικά με ότι άλλο κυκλοφορεί στο γενικότερο πολιτικό-κομματικό σκηνικό απέχουν χιλιόμετρα, ως συνολικότερες και σφαιρικότερες.

        Αφήστε ένα σχόλιο