Γίνε Μέλος
Ανάλαβε Δράση
Ενίσχυσέ Μας
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Αρθρογραφία
Επικοινωνία
Menu Icon
Layout Image

Καμπάνια στα νησιά για την αποτροπή εγκατάστασης 104 ανεμογεννητριών στις νησίδες του Αιγαίου

18 Ιουνίου 2020 12:09 ΜΜ

Αναμεταδίδουμε το δελτίο τύπου της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου, που ξεκινάει από αύριο (19/6/2020) επιτόπια καμπάνια για την αποτροπή εγκατάστασης 104 βιομηχανικών ανεμογεννητριών σε 14 νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ανοίγουμε πανιά για το Αιγαίο μας!

Πλέον μετράμε αντίστροφα μέχρι να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας για τη σωτηρία των νησίδων και νησιών του Αιγαίου. Η κίνησή μας δημιουργήθηκε με αφορμή την αποτροπή εγκατάστασης του γιγαντιαίου αιολικού πάρκου AEGEAN PROJECT της εταιρείας EUNICE ENERGY με 104 βιομηχανικές ανεμογεννήτριες σε 14 νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου, που υπάγονται στους δήμους Λέρου, Ανάφης, Αστυπάλαιας και Νισύρου. Οι νησίδες αυτές αποτελούν εξαιρετικής σημασίας περιοχές για την βιοποικιλότητα και προστατεύονται από διεθνείς και εθνικές συμβάσεις. Για αυτό, οι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Κυκλάδων και Δωδεκανήσων έχουν ήδη γνωμοδοτήσει απορριπτικά για το σύνολο του έργου λόγω των συντριπτικών του επιπτώσεων. Επιπλέον, δύο από τις νησίδες αυτές (Λέβιθα, Κίναρος) κατοικούνται μόνιμα. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι δεν απογράφτηκαν στην απογραφή του 2011 και πλέον απειλούνται με οριστικό εκτοπισμό, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα. Η μετατροπή των νησίδων σε ακατοίκητες, πέρα από τις τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινο επίπεδο, έχει και σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Όλα τα παραπάνω όμως δεν ήταν αρκετά για να αποθαρρύνουν την εταιρεία ή να μπλοκάρoυν το έργο. Όταν αντιληφθήκαμε ότι η επένδυση των 1,1 δις Ευρώ προχωράει αδειοδοτικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αποφασίσαμε να μπούμε και εμείς στη μάχη υπεράσπισης των νησίδων και να δώσουμε μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα. Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας της εκστρατείας μας είναι η άμεση επαφή με την απειλούμενη περιοχή και με τους κατοίκους εκείνης και των γύρω νησιών. Έτσι αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε! Στις 19/6 σαλπάρουμε, με πρώτο προορισμό την Αμοργό, όπου μαζί με τους Ενεργούς Πολίτες Αμοργού και τον Δήμο Αμοργού συνδιοργανώνουμε δύο συζητήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βιομηχανικού τύπου και τις επιπτώσεις τους στο νησί. Έπειτα συνεχίζουμε, για να επισκεφτούμε τις απειλούμενες νησίδες του Αιγαίου. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της ανεκτίμητης οικολογικής αξίας των νησίδων αυτών καθώς και η γνωριμία με τους κατοίκους σε όσες από αυτές κατοικούνται και η συζήτηση για το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τον εκτοπισμό τους. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στην Αστυπάλαια, όπου με την υποστήριξη του Δήμου και του πολιτιστικού συλλόγου διοργανώνουμε άλλη μια ενημερωτική συζήτηση για τα υπό σχεδιασμό αιολικά πάρκα στο νησί και την ευρύτερη περιοχή. Μετά την Αστυπάλαια αναχωρούμε για να επιστρέψουμε στην Αθήνα.

Στόχος μας, πέρα από την ενημέρωση των κατοίκων για τα φαραωνικά αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται ερήμην τους, και το τι σημαίνει αυτό για την καθημερινή τους ζωή, είναι επίσης μέσα από το ίδιο το ταξίδι μας να αναδείξουμε πόσο σημαντικό είναι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση να γίνεται με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Σε αυτά τα πλαίσια, επιλέξαμε τον πλέον οικολογικό τρόπο ταξιδιού, που είναι με ιστιοφόρο, χρησιμοποιώντας τον άνεμο όπως το έκαναν για χιλιάδες χρόνια οι προηγούμενες γενιές, χωρίς να επιβαρύνουν τον πλανήτη. Παράλληλα, θα σεβαστούμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το θαλάσσιο περιβάλλον, όχι απλά με το να μην παράγουμε σκουπίδια, αλλά μαζεύοντας και όσα βρίσκουμε στο δρόμο μας. Επίσης, για να εξασφαλίσουμε το ότι η επίσκεψή μας στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των νησίδων θα γίνει με τον πλέον ανώδυνο τρόπο για τα είδη που διαβιούν εκεί, στο ταξίδι μας συμμετέχουν μία περιβαλλοντολόγος και ένας ζωολόγος, που έχουν άμεση γνώση της περιοχής και την έχουν μελετήσει επιστημονικά. Είναι προφανές, ότι θέλουμε να τονίσουμε μια μεγάλη αντίθεση: Εκείνη μεταξύ της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης σε μια σχέση βιώσιμη και της βίαιης βιομηχανικής επέμβασης που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος, εκτοπίζει, καταστρέφει και θανατώνει αδιακρίτως.

Όπως θα έχει ήδη γίνει κατανοητό, δε στεκόμαστε φυσικά αδιάφοροι απέναντι στους αγώνες των κατοίκων των μεγάλων νησιών και όλης της Ελλάδας ενάντια στις ΒΑΠΕ και γενικά για το περιβάλλον. Δε μας ενδιαφέρει να σώσουμε μόνο το «κομμάτι μας». Μεγάλα και μικρά νησιά του Αιγαίου, ακτές και θάλασσες, αποτελούν ένα σύνολο και δεν μπορούν να σπάσουν «σε κομμάτια». Για αυτό οι αγώνες αυτοί είναι και δικοί μας αγώνες και θα τους ενισχύσουμε με κάθε τρόπο. Η Αμοργός, η Αστυπάλαια, η Τήνος, η Πάρος, η Άνδρος, η Σκύρος, η Ικαρία, η Λήμνος, η Λέσβος, η Κρήτη, η Εύβοια, ο Κάβο Μαλιάς είναι όλα μοναδικά μέρη και πρέπει να τα υπερασπιστούμε από μια ισοπέδωση που κανένα όφελος πέρα από το πρόσκαιρο κέρδος των επενδυτών δεν θα φέρει. Το ίδιο μας πονάνε και τα απειλούμενα βουνά μας, τα Άγραφα, η Οίτη, το Βέρμιο, η Ζήρεια, τα Ακαρνανικά, ο Λάκμος και άλλα. Δε θα σταματήσουμε όμως να τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι οι νησίδες μας δεν είναι απλά βραχονησίδες, ξερονήσια και ερημονήσια. Τα νησιά αυτά κατοικούνται, όχι μόνο από ζώα και φυτά, αλλά και από ανθρώπους. Για αυτό οι νησίδες μας έχουν σημασία!

#small_islands_matter

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αθήνα, 17/06/2020

 

    Αφήστε ένα σχόλιο