Γίνε Μέλος
Ανάλαβε Δράση
Ενίσχυσέ Μας
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Αρθρογραφία
Επικοινωνία
Menu Icon
Layout Image

Ο Μακρόν υπό τις διαταγές της Ε.Ε και ο χρηματοοικονομικός παράγοντας

23 Δεκεμβρίου 2019 6:33 ΜΜ

Είχαμε ζητήσει από τον φίλο Joël Perichaud, στέλεχος του γαλλικού κόμματος Pardem (Parti de la démondialisation, Κόμμα της Αποπαγκοσμιοποίησης), να μας στείλει πληροφορίες σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο Pacte, που περιλαμβάνει και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, διότι στη Γαλλία επικρατεί μεγάλη ένταση και ο κρατικός τομέας έχει νεκρώσει από τις απεργίες των συνδικάτων. Στα δικά μας ΜΜΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν γίνεται κουβέντα για τις κινητοποιήσεις του γαλλικού λαού

Ο Joel συνέταξε και μας έστειλε ένα διαφωτιστικό κείμενο με στοιχεία και ημερομηνίες, καταγράφοντας το χρονικό της παράδοσης των συνταξιοδοτικών ταμείων του γαλλικού λαού σε ξένα επενδυτικά funds, κατ’ εντολήν πάντα της Ε.Ε και υπό το -γνωστό για εμάς από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων- πρόσχημσ της “Μεταρρύθμισης”.

Εφόσον, όπως θα διαβάσετε, μας πληροφορεί ότι η Black Rock (το μεγαλύτερο επενδυτικό fund παγκοσμίως), συμμετείχε στην διαμόρφωση του νόμου και τον φέρνει στα μέτρα της για να βάλει χέρι στην διαχείριση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων, γίνεται φανερό σε όλους για το τι είδους «μεταρρυθμίσεις» περιέχει ο περίφημος νόμος Pacte, ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του Μακρόν στην ηγεσία της χώρας και γιατί στη Γαλλία επικρατεί αναβρασμός. Ο κ. Μακρόν, πρώην μεγαλοτραπεζίτης, που ο γαλλικός λαός τον ψήφισε για πρόεδρο, τον παραδίδει, τώρα, στ’ αφεντικά του.

Παραθέτουμε το κείμενο του Joël Perichaud σε ελληνική μετάφραση από τον Γ. Μάλφα, και στη συνέχεια το πρωτότυπο κείμενο στα γαλλικά .

του Joël Perichaud
Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του γαλλικού κόμματος “PARDEM”

Οι εκπρόσωποι του μεγαλύτερου παγκοσμίως επενδυτικού fund (Black Rock), το οποίο ενδιαφέρεται πολύ για το νόμο PACTE (Plan d’Action pour la Croissance et la Transformation des Entreprises = Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη και τον Μετασχηματισμό των Επιχειρήσεων) και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, έχουν ήδη, κατ’ επανάληψη, συναντήσει τον Μακρόν. Το λόμπι, στο οποίο συμμετέχει η BlackRock στη Γαλλία, η AFG, έχει επίσης πολλαπλασιάσει τις επαφές με τη γαλλική ηγεσία σε μια προσπάθεια να επηρεάσει στη διαμόρφωση του  νόμου.

Μετά τις αποκαλύψεις ότι ο ύπατος επίτροπος επί των συντάξεων, Jean-Paul Delevoye, δεν είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα καθήκοντα του ως διαχειριστής στους κόλπους ενός Ινστιτούτου διαμόρφωσης της ασφάλισης και την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του για την HATVP (Ύπατη Αρχή για τη Διαφάνεια του Δημοσίου Βίου στη Γαλλία), ο συμβιβασμός του Μακρόν και της κυβέρνησής του με την Black Rock, «fund που παρακολουθεί με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή τις ευκαιρίες που παρέχουν οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων στη Γαλλία», βγαίνει με πάταγο στη φόρα.

Η “αντιμεταρρύθμιση” των συντάξεων, η οποία είχε κατ’επανάληψη ζητηθεί από την Ε.Ε, υπαγορεύεται τώρα και από την BlackRock…

Πράγματι, η εφημερίδα Canard enchaîné αποκάλυψε ότι στις 25 Οκτωβρίου 2017, τα Ηλύσια είχαν υποδεχθεί με ολοήμερες παράτες (και όχι μόνο κατά το παρατεθέν δείπνο όπως αναφέρθηκε στον Τύπο), «την αφρόκρεμα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κεφαλαίου, εκπροσωπούμενη από τους επικεφαλής της BlackRock, του μεγαλύτερου επενδυτικού κεφαλαίου, και από 21 διαχειριστές fund». Επιπλέον, σε ένα ντοκυμαντέρ «Αυτοί οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες που κυβερνούν τον κόσμο – BlackRock» το οποίο κυκλοφόρησε η Arte το Σεπτέμβριο του 2019, ο σκηνοθέτης Tom Ockers μας υπενθυμίζει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «είχε ήδη συναντήσει τον Larry Fink (Αμερικανός Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock) κατ’επανάληψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του» και ότι «θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στη Γαλλία». Γι αυτόν το σκοπό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέστησε μια επιτροπή, ένα από τα μέλη της οποίας δεν είναι άλλος από το αφεντικό της Black Rock France, JeanFrançois Cirelli. Αυτός,  ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου Σιράκ δεν έχει σταματήσει να ζητά “αυξημένη προσφυγή στα κερδοσκοπικά funds για την ασφάλεια γήρατος».

Το ειδησεογραφικό CheckNews παρέθεσε κατάλογο των συναντήσεων που αναφέρθηκαν στον Τύπο. Το Obs αναφέρει ότι στις 6 Ιουνίου 2017, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, «έγινε δεκτός με άκρα διακριτικότητα στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και στο ξενοδοχείο Ματινιόν». Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 2017, ο Bruno Le Maire (Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας) συναντά τον Larry Fink κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Νέα Υόρκη γύρω από  μία «διμερή συνομιλία» και ένα «δείπνο αβρότητας».

Στις 17 Οκτωβρίου 2017, η κυβέρνηση δίνει εντολή στην Επιτροπή Δημόσιας Δράσης 22 (ομάδα 30 εμπειρογνωμόνων), να εργασθούν πάνω στη μεταρρύθμιση του κράτους. Μεταξύ των μελών αυτής της επιτροπής συναντάμε τον πρόεδρο της Black Rock France. Αυτόν ακριβώς βλέπουμε στο τέλος του ντοκυμαντέρ της Arte, να υπεραμύνεται του σχεδίου αποταμίευση-σύνταξη στο περιοδικό Echos τον Ιούνιο του 2018 και στο France info τον Ιούνιο του 2019.

Μία εβδομάδα αργότερα (25 Οκτωβρίου 2017), ο Larry Fink, συνοδευόμενος από διοικούντες της Black Rock και 21 διαχειριστές ταμείων, επιστρέφει στο Ματινιόν και στο μέγαρο των Ηλυσίων, στη μεγάλη δεξίωση για την οποία κάνει λόγο η εφημερίδα Canard enchaîné. Κατ’ αυτήν την επίσκεψη, οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες θα γίνουν θερμότατα δεκτοί στα χρυσάφια της αίθουσας Murat των Ηλυσίων (όπου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο) και παρακολουθούν τις εκθέσεις αρκετών υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης: Muriel Pénicaud, Elisabeth Borne, Bruno Le Maire και Benjamin Griveaux. Το βράδυ θα δειπνήσουν με υπουργούς και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Larry Fink βρίσκεται επίσης στο μέγαρο των Ηλυσίων  στις 10 Ιουλίου του 2019, όταν ο Ε. Μακρόν διοργανώνει διάσκεψη για το κλίμα και τις επενδύσεις… Ο λύκος έλκεται από την οσμή του αίματος.

Η Black Rock είναι μέρος της AFG (Γαλλική Ένωση για τη Χρηματοοικονομική Διαχείριση, λόμπι επενδυτικών κεφαλαίων στη Γαλλία). Αυτό το λόμπι δεν φείσθηκε κόπων τους τελευταίους μήνες προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντά του στο νόμο PACTE (ανάπτυξη και μετασχηματισμός των επιχειρήσεων). Στην ιστοσελίδα της HATVP, όπου οι «εκπρόσωποι συμφερόντων» οφείλουν με περισσότερη η λιγότερη ακρίβεια να εκδηλώσουν την άσκηση πιέσεων, καταμετρήθηκαν πολλές συναντήσεις, το 2018 και 2019, με μέλη της κυβέρνησης Μακρόν, Philippe, Pénicaud και πάλι στο Bercy (στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών), τις περισσότερες φορές πάνω στο θέμα των νέων μηχανισμών αποταμίευσης-σύνταξης (αποθεματικά συνταξιοδοτικών ταμείων), που περιλαμβάνονται στο κείμενο.

Σ’ ένα σημείωμα του Ιουνίου 2019 με τον τίτλο «Νόμος PACTE: το καλό σχέδιο για τις συντάξεις», η Black Rock δημοσιεύει κατάλογο των συστάσεών της, κυρίως προς τη γαλλική κυβέρνηση, ώστε να εξελίξει το σύστημα αποταμίευση-σύνταξη. Μεταξύ άλλων προτάσεων: «Να μονιμοποιηθεί ο νομοθετικός μηχανισμός και οι δημοσιονομικές προτροπές σε μακροχρόνια βάση», «Να διευκολυνθεί ή να προβλεφθεί η καθιέρωση συμπεριφορικών προτροπών ώστε να αυξηθεί το επίπεδο εκουσίων εισφορών», «Να ενσωματωθεί ένα παράθυρο χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, ώστε να υποστηριχθεί η αγορά-στόχος αποταμιευτών που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο», «Να δοθεί κίνητρο στους ιδιώτες με χαμηλό εισόδημα με πρόσθετα μέτρα προτροπής» και «Να επιβληθεί  η δημιουργία μηχανισμών αυτόματης συμμετοχής στο σχήμα αποταμίευση-σύνταξη»…

Πέραν της Black Rock, ο νόμος PACTE και η Μεταρρύθμιση των Συντάξεων ανοίγει επίσης την όρεξη και άλλων Αμερικανικών funds.«Η μεταρρύθμιση των συντάξεων, ξεκινώντας από το νόμο PACTE, λογικά προσφέρει νέες ευκαιρίες για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να υπηρετήσουν στη γαλλική αγορά» συνοψίζει ένας εκπρόσωπος της Pimco (διαχειριστικό fund).

Ο νόμος Pacte και το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, είναι συμπληρωματικοί και κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των επενδυτικών funds.
Το νέο Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Αποταμιεύσεων (PER), το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, έχει σχεδιαστεί για την ανάπτυξη συνταξιοδοτικών κεφαλαίων στη Γαλλία, με φοροαπαλλαγές στο τέλος.

Ο  Ε. Macron αρχίζει με την παράδοση των στελεχών στα συνταξιοδοτικά funds.
Στη συνέχεια,  θα παραδώσει ολόκληρο τον λαό στους χρηματοικονομικούς κύκλους, τα μοναδικά του αφεντικά.

Μετάφραση από τα Γαλλικά: Γιώργος Μάλφας

Macron aux ordres de ses maîtres: l’UE et la finance

par Joël Perichaud, Secrétaire national aux relations internationales du PARDEM (Parti de la démondialisation)

Les représentants du plus grand fonds d’investissement au monde, très intéressés par la loi Pacte et la réforme des retraites, ont déjà rencontré Macron à plusieurs reprises. Le lobby dont fait partie BlackRock en France, l’AFG, a également multiplié les actions d’influence sur la loi Pacte auprès des dirigeants français.

Après les révélations que le haut-commissaire aux retraites, Jean-Paul Delevoye, n’avait pas mentionné, entre autre, sa fonction d’administrateur au sein d’un Institut de formation de l’assurance (Ifpass) dans sa déclaration d’intérêts à l’HATVP (Haute Autorité pour la transparence de la vie publique), la compromission de Macron et de son gouvernement avec BlackRock, «fonds extrêmement attentif aux opportunités des réformes du système des retraites en France» éclate au grand jour. La contre-réforme des retraites, demandée maintes fois par l’UE, est aussi dictée par BlackRock…

En effet, le Canard enchaîné a révélé que le 25 octobre 2017, l’Elysée avait reçu en grande pompe durant toute une journée (et non pas seulement durant un dîner comme évoqué dans la presse)«le gratin de la finance mondiale, représenté par les dirigeants de BlackRock, le plus gros investisseur du monde, et par 21gestionnaires de fonds». De plus, dans un documentaire «Ces financiers qui dirigent le monde – BlackRock» diffusé par Arte en septembre 2019, le réalisateur Tom Ockers rappelle qu’Emmanuel Macron «avait déjà rencontré Larry Fink (le PDG de BlackRock) à plusieurs reprises après sa prise de fonction»et qu’il «veut favoriser les privatisations en France. A cet effet, le président de la République a créé une commission dont l’un des membres n’est autre que le patron de BlackRock France, Jean-François Cirelli. Cet ancien conseiller du président Chirac […] ne cesse de réclamer un recours accru aux fonds spéculatifs pour l’assurance vieillesse».

Check News a listé les rencontres évoquées dans la presse. L’Obs rapporte que dès le 6 juin 2017, le PDG de BlackRock, Larry Fink,«a été reçu en toute discrétion à l’Elysée, par le Président, et à Matignon». Trois semaines plus tard, le 28 juin 2017, Bruno Le Maire rencontre Larry Fink lors d’une visite à New York autour d’un «entretien bilatéral» et d’un «dîner d’attractivité».

Le 17 octobre 2017, le gouvernement mandate le Comité action publique 2022 (groupe d’une trentaine d’experts) pour travailler sur la réforme de l’Etat. Parmi ses membres, on retrouve le président de BlackRock France. C’est lui que l’on voit, à la fin du documentaire d’Arte, défendre l’épargne-retraite sur le plateau des Echos en juin 2018 ou sur France info en juin 2019.

Une semaine plus tard, (25 octobre 2017) le PDG américain Larry Fink, accompagné de dirigeants de BlackRock et de 21 gestionnaires de fonds, est de retour à Matignon et l’Elysée, lors de la journée de réception décrite par le Canard enchaîné. Lors de cette visite, les financiers vont être chaleureusement reçus sous les ors du salon Murat de l’Elysée (où se tient le Conseil des ministres) pour y assister à des exposés de plusieurs ministres: Muriel Pénicaud, Elisabeth Borne, Bruno Le Maire et Benjamin Griveaux. Le soir, ils dînent avec des ministres et Emmanuel Macron.

Larry Fink est également à l’Elysée, le 10 juillet 2019, lorsque Emmanuel Macron y organise une réunion sur le climat et l’investissement…les loups sont attirés par l’odeur du sang…

Blackrock fait partie de l’AFG (Association française de la gestion financière, lobby des fonds d’investissement en France). Ce lobby n’a pas ménagé sa peine ces derniers mois afin de défendre ses intérêts dans la loi Pacte (croissance et transformation des entreprises). Sur le site de la HATVP, où les «représentants d’intérêts» doivent, avec plus ou moins de précision, déclarer leur action de lobbying, on dénombre plusieurs rencontres, en 2018 et2019, avec des membres du cabinet de Macron, de Philippe, de Pénicaud et encore à Bercy, le plus souvent sur la question des nouveaux dispositifs d’épargne retraite contenus dans ce texte.

Dans une note de juin 2019 titrée «Loi pacte: le bon plan retraite», BlackRock liste publiquement ses recommandations, notamment au gouvernement français, afin de développer l’épargne retraite. Entre autres préconisations: «Pérenniser le dispositif législatif et les incitations fiscales de long terme», «Faciliter ou prévoir la mise en place d’incitations comportementales pour accroître le niveau des contributions volontaires», «Intégrer un volet éducation financière pour soutenir le marché cible d’épargnants qui n’ont pas accès à un conseiller financier», «Faire bénéficier les particuliers à faibles revenus de mesures d’incitations additionnelles», et «Imposer à terme la mise en place des dispositifs d’épargne-retraite de type auto-enrolment (adhésion automatique)»…

Au-delà de BlackRock, la loi Pacte et la réforme des retraites attisent aussi l’appétit d’autre fonds américains «La réforme des retraites, à commencer par la loi Pacte, devrait offrir de nouvelles opportunités pour les gestionnaires d’actifs pour servir le marché français » résume un porte-parole de Pimco (fonds de gestion).

La loi Pacte et le projet de loi retraite sont complémentaires et taillés sur mesure pour les fonds d’investissement. Le nouveau Plan épargne retraite (PER), entré en vigueur le 1er octobre, est fait pour développer la retraite par capitalisation en France, avec exonérations fiscales à la clef.

Macron commence par livrer les cadres aux fonds de pensions, il livrera ensuite toute la population aux financiers, ses seuls maîtres…

Το κείμενο που μας έστειλε ο Joël Perichaud, αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του τμήματος Εξωτερικού του ΕΠΑΜ, epaminternational.

 

    Αφήστε ένα σχόλιο