Γίνε Μέλος
Ανάλαβε Δράση
Ενίσχυσέ Μας
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Αρθρογραφία
Επικοινωνία
Menu Icon
Layout Image

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

11 Οκτωβρίου 2018 10:36 ΠΜ

Της Ελένης Γούλα

Σταθερή απόφαση των Συνεδρίων του Ε.ΠΑ.Μ. είναι η προσπάθεια επίτευξης συνεργασιών και η διεύρυνση του Μετώπου, με όσες περισσότερες πολιτικές δυνάμεις αλλά και προσωπικότητες γίνεται, με στόχο την απελευθέρωση της χώρας από το Κατοχικό Καθεστώς.

Όπως, όμως, η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε, ο τρόπος που αυτό επιχειρούνταν μέχρι τώρα, με πρωτοβουλίες μιας ομάδας αξιωματούχων του Ε.ΠΑ.Μ. – κυρίως μελών της ΠΓ-,  όχι μόνο δεν απέδωσε καρπούς αλλά εγκυμονούσε και κινδύνους παραποίησης των προταγμάτων του Ε.ΠΑ.Μ., ίσως κι αφομοίωσής του από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, με αντίτιμο ενδεχομένως την πολιτική ανέλιξη και την ικανοποίηση των πολιτικών φιλοδοξιών ορισμένων μελών. Επιπροσθέτως, καθώς  η διερεύνηση συνεργασιών είχε γίνει αρμοδιότητα και αντικείμενο μιας μικρής ομάδας, αυτή σχεδόν ποτέ δεν ενημέρωνε ούτε τα αρμόδια όργανα – το ΕΣΥΜ-, ούτε τη βάση, τις ΤΟ, για την πορεία της εξέλιξής της, ή τα πρόσωπα και τα κόμματα με τα οποία έρχονταν σε επαφή, παρά μόνο ανακοίνωνε τα τελικά αποτελέσματα, που μέχρι τώρα ήταν πενιχρά, καλώντας τη βάση να τα αποδεχτεί. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα η βάση, οι ΤΟ, και να έχει πλήρη άγνοια επί των ζητημάτων αυτών, αλλά και να μην αποτελεί ποτέ αντικείμενο πολιτικής συζήτησης στις ΤΟ η ίδια η στρατηγική συνεργασιών, δηλαδή το πώς θα προσεγγίσεις, ποιους όρους θα θέσεις, και με ποιους τελικά μπορείς να συνεργαστείς.

Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι η στρατηγική συνεργασιών που θα πρέπει να ακολουθήσει το Μέτωπο θα πρέπει να στηρίζεται σε σαφή απόφαση του Συνεδρίου, το οποίο, με σχετικό ψήφισμά του θα αποσαφηνίσει πρωτίστως τόσο τα κριτήρια και τους όρους, όσο και τους στόχους της κάθε συνεργασίας εγκρίνοντας ένα συγκεκριμένο κείμενο επί αυτού.

Για τον λόγο αυτό θέτω υπόψη του σώματος του 7ου Συνεδρίου προς διαβούλευση: α) μια συγκεκριμένη πρόταση περί μεθόδου προσέγγισης, η οποία στηρίζεται κυρίως στη δημοσιοποίηση των κινήσεων μας, και

β) ένα προτεινόμενο κείμενο που θέτει τους όρους και τα κριτήρια συνεργασιών. (που επισυνάπτω στο τέλος)

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, μόνο με την έκδοση σχετικού ψηφίσματος του Συνεδρίου θα διασφαλίζεται ότι ο κάθε εκπρόσωπος του Ε.ΠΑ.Μ., που θα έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την εντολή του Συνεδρίου προς διερεύνηση συνεργασιών, θα δεσμεύεται στις συναντήσεις και στις επαφές που θα κάνει να θέσει συγκεκριμένο και σαφώς οριζόμενο πλαίσιο. Εκτός αυτού όμως, θεωρώ σημαντικό να ακολουθείται και μια τακτική που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια των διαδικασιών προσέγγισης προς συνεργασίες. Ως προς αυτό προτείνω την εξής διαδικασία:

  1. Το κείμενο/ ψήφισμα του Συνεδρίου να αποσταλεί επισήμως (με αρ. πρωτοκόλλου εξερχομένου εγγράφου, είτε διά χειρός, είτε ταχυδρομικώς, είτε ηλεκτρονικά με μέιλ) προς δημοκρατικά κόμματα (εξαιρουμένων της «Χρυσής Αυγής» και της «Ελλήνων Συνέλευσις»), πολιτικά και κοινωνικά κινήματα αλλά και μεμονωμένες προσωπικότητες, -ανεξαρτήτως αν αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί ή δεξιοί – , που τόσο με διακηρύξεις τους, όσο και με πράξεις τους, παρουσιάζονται αντιδρώντες κι αντιμαχόμενοι την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική της τελευταίας οκταετίας με τις ολέθριες για το λαό και τη χώρα συνέπειές της (γενοκτονία, εξαθλίωση, φωτοχοποίηση, εκποίηση δημόσιας κι ιδιωτικής περιουσίας, εδαφικός διαμελισμός, εκτροπή συνταγματικής νομιμότητας, διάλυση κρατικού μηχανισμού, καταπάτηση δημοσίου συμφέροντος, ισοπέδωση παραγωγικότητας, εκχώρηση της εθνικής άμυνας σε ξένες δυνάμεις κλπ.). Με την επιστολή αυτή  τους καλούμε σε πολιτική συστράτευση και κοινό αγώνα για την επίτευξη συγκεκριμένων πρωταρχικών κι αδιαπραγμάτευτων στόχων:  α) την ανατροπή του καθεστώτος επιτροπίας/Κατοχής της χώρας μας, β) την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας–ανεξαρτησίας, γ) την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, δ) την μονομερή διαγραφή του χρέους, ε) την ανασύνταξη της παραγωγής, στ) την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ελληνικού Λαού. Στόχος να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, διευρυμένο με προσωπικότητες και κινήματα πολιτών, που θα δεσμεύονται στην υλοποίηση των παραπάνω, τόσο με κοινές κινηματικές δράσεις, όσο και με κοινή κάθοδο στις εκλογές (Βουλευτικές και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) επιδεικνύοντας συνέπεια λόγων και πράξεων ενώπιον του Λαού. Στα πλαίσια της συνεργασίας η κάθε πολιτική δύναμη διατηρεί την αυτοτέλεια της και το δικαίωμα κριτικής.
  2. Με την επίδοση της επιστολής θα επισημαίνεται ότι αναμένεται απάντηση, κατά προτίμηση γραπτής, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (προτείνεται ένας έως ενάμισι μήνας) και σε περίπτωση απόρριψης της πρόσκλησης να αιτιολογούνται οι λόγοι. Η μη απάντηση θα εκληφθεί ως άρνηση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι κλείνουν οριστικά τα περιθώρια μελλοντικής συνεργασίας επί των συγκεκριμένων όρων.
  3. Το ΕΠΑΜ ευθύς εξαρχής θα δημοσιοποιήσει με κάθε μέσο προς το Λαό την κίνηση αυτή, παρουσιάζοντας  το κείμενο της πρόσκλησης (ψήφισμα του Συνεδρίου), τους αποδέκτες της, αλλά και τις απαντήσεις τους.

Με αυτό τον τρόπο καλείται η κάθε πολιτική δύναμη κι ο κάθε πολιτικός φορέας ή προσωπικότητα, που ευαγγελίζεται την ανατροπή των μνημονίων και της Κατοχής, η οποία μέσω αυτών και του χρέους έχουν επιβληθεί στον ελληνικό Λαό, να πάρει ανοιχτά κι επίσημα θέση ενώπιον του ίδιου του Λαού, γιατί απορρίπτει τη συνεργασία, γιατί δε δεσμεύεται για τη διαγραφή του παράνομου χρέους, την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας-ανεξαρτησίας. Καλείται η κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον του ίδιου του Λαού. Με αυτόν τον τρόπο θα  ξεκαθαριστεί ποιες πολιτικές δυνάμεις ή προσωπικότητες δεσμεύονται για την απελευθέρωση της χώρας, με τις οποίες μπορεί το συνεργαστεί το Ε.ΠΑ.Μ., ξεκινώντας έναν ουσιαστικό διάλογο και προχωρώντας σε κοινές δράσεις ανατροπής του καθεστώτος Κατοχής. .Αποκαλύπτονται πόσες προσωπικότητες, κινήματα και κόμματα που παρουσιάζονται αντιμνημονιακά και πατριωτικά είναι στην πράξη μη συστημικά, και δεν θηρεύουν σε θολά νερά ψηφοφόρους αποπροσανατολίζοντας την Κοινή Γνώμη και τον λαό από το ουσιαστικό διακύβευμα.

Με όσες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες αποδεχτούν την πρόσκληση και τους όρους συνεργασίας θα δημοσιοποιηθεί η συγκρότηση του Μετώπου συνεργασιών, το όνομα αυτού και το πολιτικό του πρόγραμμα επί βασικών τομέων (οικονομίας, εθνικής άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού, εσωτερικής διοίκησης, περιβάλλοντος, εμπορίου, αγροτικής κι αναπτυξιακής πολιτικής, τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ.), το οποίο από κοινού θα έχουν επεξεργαστεί και διαμορφώσει όλες οι συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Με την κίνηση αυτή παράλληλα ενεργοποιούνται πολιτικά οι Τοπικές Οργανώσεις του Ε.ΠΑ.Μ., καθώς διαμορφώνουν άποψη κι αποκτούν λόγο επί των συνεργασιών. Τους δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίσουν προσωπικότητες της περιοχής τους που θα ενδιαφέρονταν και θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο μέτωπο των συνεργασιών. Διευκολύνεται επίσης η συγκρότηση συνεργασιών για τις δημοτικές εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αν η πρόταση που καταθέτω και το προτεινόμενο κείμενο με τους όρους συνεργασίας που τη συνοδεύει, συζητηθούν μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου και καταλήξουν σε οριστική μορφή, θα μπορούσε ίσως να αποσταλούν προσκλήσεις συνεργασίας και πριν την έναρξη του Συνεδρίου, ώστε ένας πρώτος πυρήνας δυνάμεων και προσωπικοτήτων που την αποδεχτούν να παρευρεθεί στο συνέδριο, να καταθέσει τις προτάσεις του και να πάρει θέση επί αυτών το ίδιο το Συνέδριο.

Ωστόσο, το Συνέδριο θα ορίσει την οριστική λίστα πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων στις οποίες θα αποσταλεί το ψήφισμά του – πρόσκληση προς συνεργασία.

 

Το σκεπτικό της  παραπάνω πρότασης αποδέχεται κι εγκρίνει και η  ΤΟ Σάμου.

 

ΓΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗ

Σάμος  30 Σεπτεμβρίου 2018.

.

………………………………………………………………………………

ΚΡΙΤΗΡΙΑ & ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

(της Ε. Γούλα – μέλος ΤΟ Σάμου)

Το Ε.ΠΑ.Μ. εξ ιδρύσεως του έχει ως στόχο την επίτευξη της ευρύτερης  συνεργασίας όλων των δυνάμεων της χώρας και του λαού με δημοκρατικό, πατριωτικό χαρακτήρα. Με το παρόν κείμενο αποστέλλει ένα ενωτικό, αγωνιστικό μήνυμα προς την κοινωνία, το λαό, τον κόσμο της εργασίας και τον καλεί σε συσπείρωση σε κοινό αγώνα με κοινούς στόχους και κοινές δεσμεύσεις.

Το Κύριο πρόβλημα που από το 2010 αντιμετωπίζει η Ελλάδα  είναι ότι η χώρα μας, κι εμείς ως λαός, έχουμε τεθεί υπό καθεστώς κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας. Έχει καταλυθεί το πολίτευμα της χώρας, η συνταγματική έννομη τάξη μόνο και μόνο για να επιβληθούν τα μνημόνια, για να μπει η χώρα και ο λαός της σε καθεστώς επιτροπείας υπό  της ΕΕ, ΔΝΤ, ΕκΤ. Οι δανειστές και δήθεν «εταίροι» μας, αυτοί που η τελευταία δοσιλογική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταξίωσε σε «Θεσμούς», έχουν επιβάλλει, σε αγαστή συνεργασία με υποτακτικές, υπόδουλες και δοσίλογες κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα, πραξικοπηματικά τρία μνημόνια κι εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους, παρά κι ενάντια σε κάθε αρχή Δημοκρατικής Νομιμότητας, παραβιάζοντας τόσο το Εθνικό Σύνταγμα, όσο και το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η αδρανοποίηση του Συντάγματος και η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας μας, επέτρεψε  την επιβολή του καθεστώτος Επιτροπείας, δηλαδή ουσιαστικά την Κατοχή της χώρας μας.  Αυτό το καθεστώς Επιτροπείας, ευθύνεται για την κατάλυση κάθε Πρόνοιας και κοινωνικού δικαιώματος του ελληνικού Λαού. Με την αδρανοποίηση της συνταγματικής νομιμότητας μπόρεσαν,  εντελώς παράνομα και με ιστορικά πρωτοφανή τρόπο, να επιβάλλουν:

(α) Την μαζική εξαθλίωση του ελληνικού Λαού έως του βαθμού της γονοκτονίας του. Αυτό υπογραμμίζει αφενός  ο εξαναγκασμός σε μετανάστευση όλο και μεγαλύτερου μέρους αριθμού Ελλήνων, λόγω της πρωτοφανούς για τα ελληνικά μεταπολεμικά χρονικά μαζικής ανεργίας, υποαπασχόλησης και αναδουλειάς, Αφετέρου,  η κλιμακούμενη φυσική μείωση πληθυσμού μετά το 2011 λόγω της ιστορικά πρωτοφανούς για την μεταπολεμική Ελλάδα εκτίναξης των θανάτων, αλλά και της ιστορικά πρωτοφανούς πτώσης των γεννήσεων.

(β) Την αλλαγή του χαρακτήρα του ελληνικού δημόσιου χρέους ως προϊόν άκυρων δανειακών συμβάσεων, που επιβλήθηκαν παρά κι ενάντια στο Σύνταγμα της Ελλάδας, τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο με μόνο σκοπό τον διαρκή εκβιασμό της χώρας προκειμένου να προωθούνται πολιτικές σκόπιμης συρρίκνωσης της οικονομίας, εισοδηματικής και εργασιακής εξόντωσης των Ελλήνων και μαζικής εκποίησης του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου του λαού μας.

(γ) Την επιβολή καθεστώτος μνημονιακής κατοχής, όπου το κοινοβούλιο, η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη δεν λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα, αλλά με βάση τις αποφάσεις ξένων κέντρων (Eurogroup) και των αποκαλούμενων θεσμών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ε.ΠΑ.Μ. καλεί όλες τις δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις του λαού, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, προσωπικότητες και συλλογικότητες, σε συνεργασία και κοινή δράση για:

  1. Την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας για Ανεξαρτησία-Δημοκρατία-Δικαιοσύνη.
  2. Την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος και της συνταγματικής νομιμότητας με στόχο

Α. Την κατάργηση της μνημονιακής Κατοχής.

Β) τη ρήξη με το υφιστάμενο πολιτειακό καθεστώς υποτέλειας.

Γ) την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας σε νέες βάσεις με νέο Σύνταγμα που θα προκύψει από Συντακτική Εθνοσυνέλευση

  1. Την καταγγελία και μονομερή ακύρωση όλων των παράνομων μνημονιακών και δανειακών συμβάσεων,  όπως και της σχετικής νομοθεσίας.
  2. Την εφαρμογή πράξεων  άσκησης εθνικής κυριαρχίας:

Α.  Την, μονομερώς, μη αναγνώριση του χρέους και την καταγγελία του στη Διεθνή Κοινότητα και τα Διεθνή Δικαστήρια ως παράνομου.

Β. Την άσκηση εθνικής οικονομικής, εσωτερικής κι εξωτερικής πολιτικής προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, διασφαλίζοντας  όλα τα δικαιώματά του.

Αυστηρή προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής που προτείνουμε είναι:

  • πλήρη και σταθερή απασχόληση.
  • πραγματική άνοδο των εισοδημάτων από την εργασία.
  • παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με έμφαση στον πρωτογενή και   

      δευτερογενή τομέα.

  • αποκατάσταση όλων των αδικιών σε βάρος των πολιτών και απαλλαγή τους από την θηλιά του ιδιωτικού χρέους.

Ο  αποτελεσματικότερος τρόπος υλοποίησης της πολιτικής αυτής μπορεί να επεξεργαστεί από όλες τις συνεργαζόμενες δυνάμεις, δεδομένου ενός στοιχειώδους όρου.

 

  • Όχι, πάση θυσία, ΕΕ και ευρώ με την Ελλάδα κατεστραμμένη και υπό Κατοχή!

 

Ο κάθε συνεργαζόμενος, μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας, επιβάλλεται να αναπτύξει τον ιδιαίτερο προβληματισμό του και να καταθέσει ανοικτά συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούν να υλοποιηθούν όλα αυτά. Στα πλαίσια της συνεργασίας η κάθε συμμετέχουσα πολιτική δύναμη  διατηρεί την αυτοτέλειά της και το δικαίωμα άσκησης κριτικής. Η κοινή δέσμευση, στο γενικό πλαίσιο και τους στόχους όπως ορίζονται παραπάνω, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ευρεία συνεργασία παλλαϊκού χαρακτήρα.

Στόχος μας να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, διευρυμένο με προσωπικότητες και κινήματα πολιτών, που, επιδεικνύοντας συνέπεια λόγων και πράξεων ενώπιον του Λαού, θα δεσμεύονται στην υλοποίηση των παραπάνω, τόσο με κοινές κινηματικές δράσεις, όσο και με κοινή κάθοδο στις εκλογές (Βουλευτικές και Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Στη συγκρότηση μιας ευρείας πατριωτικής, εθνικοαπελευθερωτικής δύναμης που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας για να απαλλάξει τον ελληνικό λαό από τα δεσμά που του έχουν επιβληθεί.

Γι’ αυτό καλούνται σε  πολιτική συσπείρωση και κοινή συστράτευση όλες οι πολιτικές δυνάμεις και  προσωπικότητες της χώρας μας που βούλονται και δύνανται να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας μας και την αποδέσμευσή της από τα δεσμά της Κατοχής. Είναι επιτακτική η συνένωση όλων όσων είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τους κοινούς στόχους, στους οποίους δεσμευτήκαμε, ακόμη κι αν  αποδειχτούν ασυμβίβαστοι με την παραμονή στην Ευρωζώνη και οδηγηθούμε σε ρήξη με την ΕΕ.

Καλούνται σε συσπείρωση  όσες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες αντιμάχονται, τα οκτώ αυτά χρόνια Επιτροπίας και Κατοχής της χώρας μας, την εφαρμοζόμενη από το 2010 μνημονιακή πολιτική με τις ολέθριες για το λαό και τη χώρα συνέπειές της: γενοκτονία, εξαθλίωση, φωτοχοποίηση, εκποίηση δημόσιας κι ιδιωτικής περιουσίας, εδαφικός διαμελισμός, εκτροπή συνταγματικής νομιμότητας, διάλυση κρατικού μηχανισμού, καταπάτηση δημοσίου συμφέροντος, ισοπέδωση παραγωγικότητας, εκχώρηση της εθνικής άμυνας σε ξένες δυνάμεις κλπ.. Όσες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες, παράλληλα, προτάσσουν την εφαρμογή ενός προγράμματος ανασυγκρότησης και μετασχηματισμών της χώρας και είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ν’ ανακοπεί απ’ οποιονδήποτε εκβιασμό ή τελεσίγραφο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οιουδήποτε άλλου.

Καλούμε σε ουσιαστική κι έμπρακτη συνένωση όλων των πολιτικών και  κοινωνικών δυνάμεων που εμπνέονται και πονάνε για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια κυρίαρχη, γνήσια δημοκρατική, ανεξάρτητη, παραγωγική και τεχνολογικά προηγμένη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Να συνδυάσουμε το εύρος της διαφορετικότητας με την ισχύ της ενότητας υπό τους ίδιους στόχους κι όραμα! Έχοντας συνείδηση  ότι οι πολιτικές όλων των κατοχικών κυβερνήσεων από το 2010 ως σήμερα, έχουν πλήξει σε βάθος την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού σε κάθε πολιτική δράση για εναλλακτική λύση, ας αγωνισθούμε σκληρά για να την αποκαταστήσουμε. Η συνέπεια των λόγων και των πράξεων μας ας είναι η μόνη εγγύησή μας γι’ αυτό. Με βάση τους βασικούς κι αδιαπραγμάτευτους στόχους που έχουμε θέσει ως γενικό πλαίσιο κοινής δέσμευσης και συνεργασίας, δεσμευόμαστε ενώπιον του ελληνικού Λαού για την υλοποίηση των παρακάτω θέσεων, ακόμη κι αν χρειαστεί για την πραγμάτωσή τους  η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ & ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:

  1. Να αξιοποιηθούν με συνεπές όραμα και πρόγραμμα  οι άφθονες δυνατότητες ανάπτυξης και πλούτου που διαθέτει ο τόπος μας, οι οποίες σήμερα λεηλατούνται και χαρίζονται βορά στο διεθνές τοκογλυφικό τραπεζικό σύστημα και τις Αγορές. Ειδικότερα: α) το διψασμένο για δημιουργία ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, β) η προνομιακή στρατηγική γεωγραφική θέση της, γ) ο φυσικός κι ορυκτός μας πλούτος.
  2. Να τονωθεί η ενεργός ζήτηση.

Α. Με την ταχεία αποκλιμάκωση της φορολογίας και την κατάργηση όλων των αντισυνταγματικών φόρων (και του ΕΝΦΙΑ) που έχει επιβάλλει το μνημονιακό καθεστώς. Καθιέρωση φορολογίας με βάση το εισόδημα και μόνον, απ’ την οποία δεν θα εξαιρούνται, ούτε θα προστατεύονται οι προνομιακές αστικές τάξεις.

Β. Με την εφαρμογή εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής που θα προστατεύει το εισόδημα και την επιχειρηματική δράση των λαϊκών στρωμάτων και θα καταστήσει εφικτό τον περιορισμό –αν όχι την εξαφάνιση- της φτώχιας και την ένδειας εντός της ελληνικής επικράτειας. Μια δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέπει πλεονασματικό προϋπολογισμό στηριζόμενο σε πραγματικά δεδομένα αύξησης της παραγωγής κι όχι αλλοιωμένα στατιστικά στοιχεία.

Γ.. Με την ταχεία μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας και αμοιβής. Με την προστασία του δυναμικού μοχλού της οικονομίας, των νέων ανθρώπων και των μεσαίων στρωμάτων των μισθωτών και των ιδιωτών επιχειρηματιών, που τώρα σηκώνουν το βάρος της μεθοδευμένης «κρίσης», χτυπιούνται αλύπητα στην αγορά υποαπασχόλησης κι ωθούνται στην ανεργία ή στη μετανάστευση.

Δ. Με την αύξηση των επενδύσεων  στον δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα

Ε. Με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιομηχανικής και αγροτικής πολιτικής που θα αποτελεί τη βάση της οικονομίας μας αλλάζοντας  τη στρεβλή δομή της. Με την στήριξη και τη προβολή σπάνιων και μοναδικών γεωργικών προϊόντων (μαστίχα, κρασί κλπ.) ως εθνικά προϊόντα.

ΣΤ. Με την ενίσχυση καινοτόμου  τεχνολογίας και πρωτοποριακών μεθόδων ενέργειας, που θα καταστήσουν εφικτή τη δυναμική παρουσία της χώρας μας στην παγκόσμια τεχνολογική επανάσταση, από την οποία τώρα είναι στην ουσία απούσα.

  1. Να εξυγιανθεί και να αναδιαρθρωθεί ο τραπεζικός Τομέας σε εθνική βάση κι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος στηρίζοντας νέες αναπτυξιακές πολιτικές. Να εθνικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ κι άλλοι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας. Να ανασυγκροτηθεί και να εκδημοκρατιστεί η Δημόσια Διοίκηση, ώστε να καταστεί αποδοτική και παραγωγική,  με αποτελεσματική καταπολέμηση της αναξιοκρατίας, κομματικοποίησης, διαφθοράς, διαπλοκής, ατιμωρησίας. Να αντικατασταθεί ο σημερινός εργοδοτικός, κυβερνητικός, γραφειοκρατικός και κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός από ένα συμμετοχικό, δημοκρατικό εργασιακό κίνημα που θα αναπτύσσεται στον τόπο εργασίας και θα προασπίζει τις ουσιαστικές ανάγκες του εργαζόμενου.  

Η ανασυγκρότηση της οικονομίας και η ανάκαμψη του φρονήματος του λαού μας είναι κεντρικές προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να είναι διεθνώς σεβαστή.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  1. Να προασπίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μας και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Οι αρχές αυτές αποτελούν βασική προϋπόθεση της καλής γειτονίας και της διασφάλισης της ειρήνης,  δεδομένου ότι ζούμε σε μια περιοχή ρευστότητας και ανασφάλειας. Βρισκόμαστε στο κύριο πεδίο σύγκρουσης υπερεθνικών και διεθνών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, που προωθούνται με κάθε είδους επεμβάσεις, στρατιωτικές εισβολές και τοπικούς πολέμους. Για την προάσπιση των  αμερικανικών, ευρωπαϊκών και νατοϊκών συμφερόντων προωθούνται σχέδια διεθνοποίησης της ευρύτερης περιοχής κι επαναχάραξης συνόρων, και προς βορά στα Βαλκάνια, και προς νότο στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και τα συμφέροντα των παγκοσμιοποιημένων αγορών. Με την άσκηση εθνικής κυριαρχίας κανένας υπερεθνικός οργανισμός δεν μπορεί να τίθεται υπεράνω ή να θέτει υπό αίρεση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυστηρή προτεραιότητα να είναι η εγκαθίδρυση πολυδιάστατης και ανεξάρτητης εξωτερικής Πολιτικής, με στόχο την προάσπιση της ειρήνης, της εθνικής κυριαρχίας, της ισότιμης συνεργασίας και της αλληλεγγύης με τους γειτονικούς λαούς, μακριά από τους όποιους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Η παρουσία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν εγγυάται την ειρήνη ούτε την εθνική μας κυριαρχία. Η άμυνα της χώρας οφείλει να στηρίζεται πρωτίστως σε εθνικές δυνάμεις και να προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

  1. Να εξέλθει η χώρα μας κι ο λαός μας από την γενικότερη, καθολική «κρίση» πολιτισμού στην οποία έχει μεθοδευμένα οδηγηθεί εδώ και δεκαετίες από ένα διεφθαρμένο κι υπόδουλο πολιτικό σύστημα. Μια «κρίση», κοινωνική, πολιτική, εκπαιδευτική, επικοινωνιακή, αξιακή. Να εξιλεωθεί και να αποκατασταθεί η εξευτελισμένη από τις κατοχικές κυβερνήσεις αξιοπρέπεια του ελληνικού Λαού. Να προβληθεί η ιστορία μας, να αναδειχθεί και να προστατευτεί η πολιτισμική μας κληρονομιά, συντελώντας στη διαμόρφωση μιας νέας συλλογικής συνείδησης που δεν θα επιτρέπει την εσκεμμένη παραποίηση και λήθη της ιστορική μας μνήμης, που θα μας καθιστά άξιους συνεχιστές αυτής της κληρονομιάς, που θα ενισχύει το ιστορικό δικαίωμα του λαού μας στον τόπο μας.
  2. Να αναδιαρθρωθεί η εκπαίδευση. Αντί να είναι προσανατολισμένη στην παραγωγή ανειδίκευτου φτηνού εργατικού δυναμικού ή εξειδικευμένων τεχνοκρατών εξυπηρετώντας τις ανάγκες των Αγορών να προσανατολιστεί σε μια ανθρωποκεντρική παιδεία που θα διαμορφώνει ενεργούς Πολίτες. Να γίνει η εκπαίδευση η ατμομηχανή της πολιτισμικής μας αναγέννησης, που θα προσφέρει στους νέους εφόδια, όραμα κι επαγγελματική προοπτική.
  3. Να αποκτήσει πάλι η νεολαία μας όραμα για το μέλλον, από το οποίο της έχει αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα. Η χώρα μας έχει χάσει μισό εκατομμύριο εκπαιδευμένους ανθρώπους, μια ολόκληρη γενιά πτυχιούχων, που στην πιο παραγωγική τους ηλικία οδηγήθηκαν στη μετανάστευση. Μπορούμε να απελευθερώσουμε τον καταπιεσμένο δυναμισμό, την έμπνευση, τον πειραματισμό, την εφευρετικότητα, την αισιόδοξη ματιά της νέας γενιάς και να τους δώσουμε την δυνατότητα και την ευκαιρία να χτίσουν τη σταδιοδρομία τους επιστρέφοντας  στην πατρίδα τους και συμβάλλοντας στην ανοικοδόμησή της.
  4. Να αξιοποιηθούν όλες οι εμπεριστατωμένες συλλογικές κι ατομικές μελέτες του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας, που καλούνται να καταθέσουν με ανιδιοτέλεια τις γνώσεις, την ερευνητική τους πείρα, τις δημιουργικές τους ιδέες στον κοινό στόχο της αναδόμησης της πατρίδας μας από τα σημερινά ερείπια και της οικοδόμησης μιας νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα. Όχι μόνο για να επιβιώσει ο λαός μας σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, αλλά να δημιουργήσει επαναστατικές καινοτομίες στους πολιτικούς θεσμούς, την επιστήμη, τα γράμματα και την τέχνη. Όχι μόνο για να υπερβούμε την ύφεση και την επακόλουθη στασιμότητα που το κατοχικό καθεστώς έχει επιβάλλει, αλλά να ικανοποιηθούν οι ουσιαστικές και βαθύτερες ανάγκες του ελληνικού Λαού και της Λαϊκής βούλησης.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Γι’ αυτό απαιτείται η ενεργοποίηση, η συμμετοχή και η σφραγίδα του λαού, που συστηματικά έχει τεθεί σε καθεστώς αποκλεισμού και φίμωσης. Η εμπέδωση της λαϊκής κυριαρχίας θα στηριχτεί στη συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης για την ψήφιση από τον λαό νέου Συντάγματος. Η Δικαιοσύνη να καταστεί πραγματικά ανεξάρτητη και θεματοφύλακας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος! Να αποκαταστήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα, και με βαθιές τομές να γίνει, αντί για προνομιακό όργανο των πλουσίων, καταφύγιο των πιο αδύναμων πολιτών. Να πραγματοποιήσουμε τη ρήξη με το πολιτικό καθεστώς της υποτέλειας και του δοσιλογισμού και να αναθεσμίσουμε την πολιτική έκφραση της Δημοκρατίας, που θα λειτουργεί στη βάση του διαλόγου, της διαφάνειας των πολιτικών πράξεων, της λογοδοσίας, της ανακλητότητας, της απόδοσης ευθυνών. Κύριο έρεισμα αυτής της αναγεννημένης Δημοκρατίας η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, η οποία αξιοποιώντας κριτικά τη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο, με αμεσοδημοκρατικά  χαρακτηριστικά θα στηρίζεται, αφενός στη διαρκή και ίση ενημέρωση και πληροφόρηση, κι αφετέρου στην έκφραση της λαϊκής Βούλησης μέσω δημοψηφισμάτων. Οι νέες πολιτικές απαιτούν την κατάκτηση και εδραίωση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να είμαστε με υπερηφάνεια πολίτες της Ελλάδας και με αξιοπρέπεια πολίτες της ηπείρου μας και του κόσμου.

Η Ελένη Γούλα είναι μέλος της Τ.Ο. Ε.ΠΑ.Μ. Σάμου

………………………….

Σημείωση της διαχείρισης: Από 16/10/18, όλα τα σχόλια στη σελίδα του Προσυνεδριακού Διαλόγου θα πρέπει να είναι ενυπόγραφα.

  • Name (required)Κατερίνα
    Απάντηση
    14 Οκτωβρίου 2018 7:54 ΠΜ

    Μαϊ θα περνά αποφασίσει το συνέδριο σε ένα κοινής αποδοχής κείμενο συνεργασιών. Σε αυτές τις προτάσεις για συνεργασία υπάρχει μία σημαντική διαφωνία?!?Δεν θα πρέπει να βάλουμε υπό συζήτηση την έξοδό μας από την ΕΕ,την ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα!?!Αυτά ανήκουν στις.προτάσεις του ΕΠΑΜ για την έξοδο μας από την Ιερά Συμμαχία της Ευρώπης!!!!Δεν πρέπει να τα διαπραγματευτούμε με κανεναν!!!!Αφού αυτή είναι και μία μεγάλη διαφορά από τα άλλα υπάρχοντα δήθεν πατριωτικά κόμματα!!! Η μυνηση επί εσχάτη προδοσία κσι.η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι δύο βασικά του που δεν τίθενται υπό συζήτηση με κανένα κομμα!?!?

    • Name (required)Πανος Μπασιας
      Απάντηση
      13 Οκτωβρίου 2018 6:29 ΜΜ

      Συμφωνω με την προταση της Ελενης Γουλα & εχω υπ’οψιν και εχω συζητησει με προσωπικοτητα, πριν 2 χρονια στις Ευρω-εκλογες,αλλα δεν κατεστη δυνατον-για αλλους λογους-η συνεργασια…Τωρα νομιζω ηρθε ο χρονος που πρεπει τετοιες συνεργασιες να πραγματοποιηθουν !

      Πανος Μπασιας
      τ. Πυρ. Ν.Σμυρνης- Π. Φαληρου
      [email protected]
      τηλ. 210 984 5390
      6978 104 754

      Αφήστε ένα σχόλιο