Γίνε Μέλος
Ανάλαβε Δράση
Ενίσχυσέ Μας
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Αρθρογραφία
Επικοινωνία
Menu Icon
Layout Image

Γιατί Συμφωνώ με το άρθρο 8 του προτεινόμενου καταστατικού.

30 Νοεμβρίου 2018 1:54 ΜΜ

του Δημήτρη Πατσιαρίκα.

Πράγματι το άρθρο 8 αναγνωρίζει σαν οργανωτικό κύτταρο τον πυρήνα, μα κάνει θεμέλιο της οργανωτικής δομής την Τ.Ο η οποία συγκροτείται από 15 μέλη.

Διαβάζω κείμενα συναγωνιστών που εκφράζουν την αντίθεση τους στην προτεινόμενη καταστατική αλλαγή με επιχειρήματα του τύπου: “Δηλαδή το κύτταρο του ΕΠΑΜ, οι πυρήνες που σήμερα τις λέμε Τ.Ο. δεν έχουν δικαίωμα να έχουν συντονιστική γραμματεία, να επεξεργάζονται σχέδιο δράσης και να έχουν την ευελιξία του να αποφασίζουν πώς θ’ αναπτύξουν την δουλειά τους στην γειτονιά και στον Δήμο που ανήκουν, παρά μόνο μέσω της Τ.Ο Οι πυρήνες δηλαδή, δεν είναι διακριτές οργανωτικές και κατά συνέπεια πολιτικές οντότητες”.

Ναι λοιπόν, ας μην έχουν οι πυρήνες συντονιστική γραμματεία τριών ατόμων από τους πέντε του πυρήνα. Σε ποιο σημείο ακριβώς δεν κατάλαβα να εμποδίζεται η όποια ανάπτυξη δουλειάς στη γειτονιά από έναν πυρήνα, τέτοιον που δεν θα έχει συντονιστική γραμματεία; Στα πλαίσια πάντα της ενισχυμένης ΤΟ, στην οποία θα κατατίθεται ο προγραμματισμός και ο απολογισμός της όποιας δράσης ενός τέτοιου πυρήνα και που με το παράδειγμα του, όπως επίσης και με τα αποτελέσματα του θα γίνεται φωτεινό παράδειγμα για την δράση και των υπόλοιπων μελών.
Μέσα δε από την σύγκληση των συνελεύσεων των διευρυμένων ΤΟ διευκολύνεται ο πολιτικός διάλογος που είναι απαραίτητος για την διαμόρφωση συναντίληψης μεταξύ των μελών. Πώς νομίζουμε ότι θα διαμορφωθεί το ενιαίο του μετώπου, σπέρνοντας σε γειτονιές αυτόνομα Γαλατικά χωριά με διάσπαρτους καπεταναίους;

Σε κείμενο εναντίωσης στο άρθρο 8, ο συναγωνιστής μου Αρβανιτάκης Απόστολος διατυπώνει το ερώτημα και την βεβαιότητα ότι οι πυρήνες με μονοψήφιο αριθμό μελών θα υποβιβαστούν. Εγώ όμως θέτω το ερώτημα: σε έναν πυρήνα με μονοψήφιο αριθμό μελών, η υποβάθμιση ή η αναβάθμιση είναι θέμα ύπαρξης η όχι τριμελούς γραμματείας;

Η αναβάθμιση ενός πυρήνα και η αποτελεσματικότητα της δουλειάς του μέσα στην γειτονιά, είναι αδύνατο να μην αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του αριθμού των μελών.
Αν πάλι το πρόβλημα βρίσκεται σε απομακρυσμένα σημεία της επαρχίας, τότε κάλλιστα μπορούμε να θέσουμε πληθυσμιακά κριτήρια, όμως από τον πίνακα των πυρήνων που απέστειλε η ΟΕΣ, με μια ματιά διαπιστώνει κάποιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πυρήνων με μονοψήφιο αριθμό μελών βρίσκεται σε αστικά κέντρα με πάνω από είκοσι χιλιάδες πληθυσμό.

Τέλος, να αναφέρω την περίπτωση όσο πιο σύντομα μπορώ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Όταν για πρώτη φορά θέλησα να ενταχτώ στο ΕΠΑΜ απευθύνθηκα στον πυρήνα Ευόσμου-Ευκαρπίας, στην προσπάθεια επικοινωνίας μου με τον εν λόγω πυρήνα απάντηση δεν πήρα ποτέ, ήταν υπό διάλυση, υπήρχε μόνο στο internet. Μετά από λίγο καιρό επικοινώνησα με τον πυρήνα Τούμπας -Χαριλάου και πέτυχα “τζακ-ποτ”, πήρα απάντηση και ήρθα σε επαφή μαζί τους. Μια άκρως μίζερη και προβληματική κατάσταση, χωρίς γραφεία και με συνελεύσεις στο σπίτι συναγωνίστριας. Μετά από πολλά προβλήματα αποκτήσαμε γραφείο. Υπήρχε και ο πυρήνας Νεάπολης- Πολίχνης. Αν δε δεν κάνω λάθος, πριν από τις εκλογές του ’15 άρχισε να φυλλορροεί, οπότε μετά από το άσχημο αποτέλεσμα των εκλογών, όλα πήγαιναν για διάλυση.

Τότε κατατέθηκε η πρόταση της συγχώνευσης των υπολειμμάτων των πυρήνων. Η συγχώνευση αυτή κράτησε ζωντανή την οργάνωση και μάλιστα διευρύνθηκε σε αριθμό μελών, μόνο που δικές μας πολιτικές αδυναμίες στάθηκαν εμπόδιο σε αυτή την διεύρυνση και την ενσωμάτωση των νέων μελών.

Μετά λοιπόν από δύο χρόνια επανήλθαμε στο γνωστό από τα παλαιά σχήμα της δημιουργίας πυρήνων με απόσπαση μελών από τον διευρυμένο μέχρι τότε.

Η εικόνα που υπάρχει σήμερα  στην  πόλη της Θεσσαλονίκης είναι : 1) ο πυρήνας δυτικής Θεσσαλονίκης που όπως προείπα δημιουργήθηκε με απόσπαση μελών, 2) ο πυρήνας  Θεσσαλονίκης που αποτελείται από εναπομείναντα μέλη, 3) ο πυρήνας ανατολικής Θεσσαλονίκης που και αυτός δημιουργήθηκε με απόσπαση μελών νεαρότερης ηλικίας, η δημιουργία δε αυτού του πυρήνα προηγήθηκε της δημιουργίας του πυρήνα της δυτικής Θεσσαλονίκης και συστάθηκε από νεαρό μέλος το οποίο στην συνέχεια αποχώρησε από το ΕΠΑΜ και προσχώρησε αν δεν κάνω λάθος στο σχήμα Κυριακόπουλου καταγγέλλοντας το ΕΠΑΜ.
Όλα αυτά πάντα μέσα στα καταστατικά πλαίσια.

Η όποια επαφή μεταξύ των μελών έχει χαθεί, ο δε τομέας έχει να συγκληθεί πάνω από 2,5 μήνες και για τα όποια ζητήματα όπως πχ το προτεινόμενο καταστατικό, συζητούνται σε επίπεδο πυρήνων (Γαλατικά χωριά) η δεν συζητούνται.

Η πολιτική ομογενοποίηση και το ενιαίο του μετώπου πάνε περίπατο.

29/11/2018
Πατσιαρίκας Δημήτριος
Πυρήνας  Θεσσαλονίκης

    Αφήστε ένα σχόλιο