Γίνε Μέλος
Ανάλαβε Δράση
Ενίσχυσέ Μας
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Αρθρογραφία
Επικοινωνία
Menu Icon
Layout Image

Για την βίαιη επίθεση στον Γ. Βαρουφάκη (στα Εξάρχεια, 10-3-2023)

13 Μαρτίου 2023 12:33 ΜΜ

 Σχόλιο της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ

 Ο ελληνικός Λαός που υφίσταται βία διαρκείας από την πολιτική των μνημονίων, καταδικάζει τη βία κατά της ζωής των πολιτικών.

Δεν συγχωρούμε τον Γιάννη Βαρουφάκη για τα πεπραγμένα του ως Υπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (27/1/2015  έως και 06/7/2015), μιας και ήταν εκείνος, που παρά τις αντίθετες προεκλογικές δηλώσεις του, προετοίμασε την επιβολή του τρίτου και χειρότερου Μνημονίου στη χώρα μας. Κυρίως, δεν ξεχνούμε ότι αυτός:

  • Ως αρμόδιος Υπουργός δέσμευσε τη Χώρα μας απέναντι στους δανειστές και την έβαλε στις ράγες του επόμενου μνημονίου, με το περίφημο “μέιλ Βαρουφάκη” στις 20 Φεβρουαρίου 2015. Βέβαια, σχετικά πρόσφατα,  παραδέχθηκε δημόσια ότι ήταν λάθος του και το έχει μετανιώσει. Εμείς να δεί!
  • Υπέγραψε την επέκταση της Δανειακής Σύμβασης στις 27 Φεβρουαρίου 2015, συμφώνησε με τους «Θεσμούς» τα προαπαιτούμενα (και αργότερα βέβαια τα υπερψήφισε), συμφωνίες που αποτέλεσαν τον κορμό του Γ΄ Μνημονίου και την θηλιά στον λαιμό του Έλληνα πολίτη.
  • Διεξήγε, ατομικά και χωρίς την συνδρομή κατάλληλου νομικού και οικονομικού επιτελείου, «διαπραγματεύσεις» με την Τρόϊκα ή «Θεσμούς» (όρος που αδιάντροπα καθιερώθηκε για τους δανειστές) κατά τρόπο προσβλητικό για την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, γεγονός που υποβίβασε την διαπραγματευτική μας θέση.
  • Δεν εμπόδισε με τα μέσα που διέθετε ως Υπουργός Οικονομικών, την φυγάδευση από τις «ελληνικές» Τράπεζες προς τις τράπεζες του εξωτερικού κεφαλαίων 45 δισεκατομμυρίων, με αποτέλεσμα αυτές στη συνέχεια να εμφανίζονται ως κλονιζόμενες, με ανάγκη στήριξής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τον Έλληνα πολίτη.
  • Δεν δίστασε να επιβάλλει capital control στον μισθωτό και στον συνταξιούχο, με το κλείσιμο των τραπεζών προ του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, επικαλούμενος μάλιστα ότι  αυτό το μέτρο το επέβαλαν οι «Θεσμοί»
  • Μετά την παραίτησή του από Υπουργός Οικονομικών, διαβίβασε στην Βουλή στις 10/7/2015 επιστολή, δηλώνοντας «ψηφίζω θετικά για την εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο του Eurogroup ιδίως όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους». Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήταν ο μονόδρομος προς το  Γ΄ Μνημόνιο τον Αύγουστο 2015.

Έχουμε πολλούς λόγους να ασκήσουμε σφοδρή κριτική για την πολιτική διαδρομή του κ. Γ.Βαρουφάκη. Ο κάθε Έλληνας πολίτης δε, μπορεί να καταμαρτυρήσει στον κ. Βαρουφάκη ότι τα παραπάνω πεπραγμένα συνιστούν ενέργειες αντίθετες με τα συμφέροντα της χώρας,  εν γένει,  αλλά διαφωνούμε απολύτως με την βίαιη επίθεση σε βάρος του, στις 10/3/2023, που προκάλεσαν δήθεν «αγανακτισμένοι» για το μνημονιακό του παρελθόν, πολίτες στα Εξάρχεια, δηλαδή σε έναν τόπο με βαριά πολιτική σημειολογία, αφού τα Εξάρχεια αποτελούν χώρο συγκέντρωσης ιδίως των πολιτικά ανένταχτων νέων, καθώς και των ριζοσπαστικών κινημάτων και ρευμάτων κάθε ιδεολογικού φάσματος.

Η βίαιη αυτή επίθεση καταδικάζεται, αφού εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο νομιμοποίησης σωματικών ή άλλου τύπου βίαιων επιθέσεων, σε βάρος οποιουδήποτε στοχοποιείται από ύποπτους κύκλους, ή ακόμα και να εκτραπεί κατά όποιου αποκλίνει από το εκάστοτε  κυβερνητικό αφήγημα ή  βρίσκεται έξω από το περίφημο «συνταγματικό τόξο» των συνισταμένων της κυβερνητικής παράταξης, δηλ. της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίθεση αυτή ήταν προειδοποιητική βολή προς όποιον τολμά και αποκλίνει από το κυρίαρχο αφήγημα της μνημονιακής κατοχής που το  σύστημα το αποκαλεί “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”. Και  κ. Βαρουφάκης δείχνει να αποκλίνει, αποποιούμενος πολλά από τα πεπραγμένα του ως Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι καθήκον λοιπόν όλων μας να προστατεύουμε με κάθε τρόπο τον ελεύθερο ιδεολογικό-πολιτικό διάλογο και την διευκόλυνση του ελεύθερου δημόσιου λόγου, από όποιον κι αν προέρχεται, όσο κι αν ο καθένας μας διαφωνεί ή συμφωνεί με τον εκάστοτε εκφραστή του, και δεν επιτρέπουμε να μετατραπεί η πολιτική ζωή του τόπου σε «αρρένα» όπου θα επικρατεί ο σωματικά ισχυρότερος ή ο βιαιότερος που θα επιβάλλεται με τον φόβο.

Ο Λαός, και μόνον αυτός, ως κυρίαρχος κατά το Σύνταγμά μας,  έχει δικαίωμα να κρίνει, να κατακρίνει και να καταδικάζει, στο πλαίσιο των Δημοκρατικών θεσμών, τους πολιτικούς εκείνους που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη που τους έδωσε με την ψήφο του.

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2023
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Αφήστε ένα σχόλιο