Γίνε Μέλος
Ανάλαβε Δράση
Ενίσχυσέ Μας
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Αρθρογραφία
Επικοινωνία
Menu Icon
Layout Image

Το Ε.ΠΑ.Μ. μπροστά στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του. β) Προτάσεις αλλαγής στο Καταστατικό του ΕΠΑΜ.

30 Νοεμβρίου 2018 12:31 ΜΜ

του Απόστολου Αρβανιτάκη.

Το παρόν αποτελεί το δεύτερο μέρος της συμβολής μου στον προσυνεδριακό διάλογο εν όψη του 7ου συνεδρίου του ΕΠΑΜ, και περιλαμβάνει αναλυτική πρόταση αλλαγών επί του Καταστατικού του ΕΠΑΜ. (το πρώτο μέρος βρίσκεται εδώ).

Η πρόταση αυτή αλλαγής του καταστατικού προκύπτει, κατά την γνώμη μου, από την ανάγκη που επιβάλλεται από την ίδια την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα στο ΕΠΑΜ σήμερα μας επιβάλλει η οργάνωση να γυρίσει στα χέρια των Τ.Ο. της. Και επαναλαμβάνω: στα χέρια των Τ.Ο. της, όχι απλά των μελών της.

Αυτό σημαίνει ότι πρωτίστως οι Τ.Ο. πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν τον ρόλο τον οποίο ορίζει το πνεύμα της ιδρυτικής διακήρυξης του ΕΠΑΜ: ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΠΟΡΤΑ – ΠΟΡΤΑ. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνει γνωστό το ΕΠΑΜ έκτος από το να δουλέψουν οι Τ.Ο. του.

Τι σημαίνει όμως «δουλειά των Τ.Ο.»;

Σημαίνει πρώτα – πρώτα ότι παύουμε να τα περιμένουμε όλα από τα κεντρικά όργανα. Σημαίνει συμμετέχουμε στην λήψη των αποφάσεων και στην ανάπτυξη των πολιτικών θέσεων του ΕΠΑΜ, αφού ζυμωνόμαστε στην κοινωνία.

Η δουλειά μας δεν τελειώνει μετά το πέρας του συνεδρίου. Αντιθέτως τότε αρχίζει τον νέο της κύκλο μέχρι το επόμενο συνέδριο. Ο σκοπός είναι να αφήσουμε στην άκρη την ανάθεση και την αδράνεια και να δώσουμε ως οργανωμένο σύνολο τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Κι αυτό πρέπει να γίνει με όρους συνείδησης του ότι το ΕΠΑΜ είναι οργάνωση πρωτοπόρα και ριζοσπαστική στις θέσεις της και ενεργή στην πρακτική της.

Δεν συμμερίστηκα ποτέ απόψεις που έλεγαν ότι το καταστατικό είναι λίγο-πολύ κάτι δευτερεύον, που δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε μαζί του συνέχεια. Το καταστατικό πρέπει να βοηθά την οργάνωση να κοιτάζει προς τα έξω. Το καταστατικό δείχνει το επίπεδο συνείδησης της οργάνωσης και οι αλλαγές του δεν πρέπει να υπαγορεύονται από την απάντηση σε περιστασιακά ζητήματα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της εφαρμογής του, αλλά να γίνονται στη βάση της απάντησης πραγματικών πολιτικών ζητημάτων, που βάζει η ίδια η πρακτική δουλειά της οργάνωσης. Νομίζω λοιπόν ότι η ανάγκη που μας καλεί αυτήν τη στιγμή δεν είναι καμία άλλη, από το να κάνουμε το ΕΠΑΜ ΞΑΝΑ, ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ, να κάνουμε ένα άλμα προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης όλων των Τ.Ο. μας, με σχέδιο, συντεταγμένα και με πειθαρχία. Η δουλειά που έγινε στην ΟΕΣ έδειξε σημάδια ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί σ’ έναν μεγάλο βαθμό.

Το καταστατικό μας, έκτος από τα χαρακτηριστικά της απλότητας, της ευελιξίας και την προαγωγής της ενότητας στην δράση, ειδικά μετά την τελευταία κρίση, πρέπει επίσης να γίνει τολμηρό. Αυτά τα χαρακτηριστικά νομίζω εξυπηρετεί η παρούσα πρόταση, στο μέτρο του δυνατού.

Ευχαριστώ πολύ,
Απόστολος Αρβανιτάκης
Μέλος της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
– Παραθέτω ολοκληρωμένο το υφιστάμενο (τρέχον) καταστατικό με τις προτεινόμενες αλλαγές.
– Οι προτεινόμενες αλλαγές ξεκινούν από το άρθρο 12 και μετά και είναι όλες επισημασμένες με σκούρα γράμματα.

Για την μελέτη ίσως χρειαστεί και η αντιπαραβολή με το τρέχον καταστατικό αλλά και με το προτεινόμενο που στάλθηκε στις Τοπικές Οργανώσεις και αναρτήθηκε στον προσυνεδριακό διάλογο.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (Ε.ΠΑ.Μ.)

Ι. ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ – ΣΚΟΠΟΙ Ε.ΠΑ.Μ.

Άρθρο 1
Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) ιδρύθηκε, ως πολιτική οργάνωση (κίνημα – μέτωπο), την 16η Ιουλίου 2011 και την 27η Μαρτίου 2012 έλαβε τη νομική μορφή του, ως πολιτικό κόμμα. Το Ε.ΠΑ.Μ. υπήρξε τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της κοινωνικής οργής. Το Ε.ΠΑ.Μ. ανταποκρίθηκε στην ανάγκη και απαίτηση του λαού για συγκρότηση μίας ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, η οποία θα υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές ιδεολογίας και κομματικής ταυτότητας, στη βάση ορισμένων άμεσων στόχων ανατροπής, όπως είναι η δημοκρατική ανατροπή της σημερινής πολιτικοοικονομικής κατάστασης και η διάνοιξη του δρόμου για μία ριζικά διαφορετική πορεία του τόπου.

Άρθρο 2
Το Ε.ΠΑ.Μ. έχει ως σκοπό:
α) Να επανακτήσει, για τον εργαζόμενο λαό και τη Χώρα, ό,τι τους έχει στερήσει το καθεστώς δουλοπαροικίας του χρέους, το οποίο έχει επιβάλει η τρόικα, μαζί με την οικονομική και πολιτική ολιγαρχία του τόπου.
β) Να οδηγήσει ενώπιον μίας πραγματικά ανεξάρτητης Δικαιοσύνης τους δήμιους του ελληνικού λαού, τους υπεύθυνους της σημερινής χρεοκοπίας και τους σύγχρονους δωσίλογους.
γ) Να επιβάλλει τη μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους και την άμεση παύση της πληρωμής του.
δ) Να αποδεσμεύσει τη Χώρα από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι, ώστε με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, να αποκτήσει ο λαός τον έλεγχο της οικονομίας του.
ε) Να εθνικοποιήσει τις κορυφές του πιστωτικού συστήματος, τις υποδομές και τους βασικούς οικονομικούς μοχλούς της χώρας, ώστε να αντιμετωπισθεί η ύφεση και να ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
στ) Να διεκδικήσει από τη Γερμανία το γνωστό «κατοχικό» δάνειο, αλλά και τις πολεμικές αποζημιώσεις.
ζ) Να επιβάλλει τη δημοκρατία μέσα από μία Συντακτική Εθνοσυνέλευση, με μοναδικό σκοπό ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο να κατοχυρώνει την αυθεντική λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία.
η) Οι οργανωτικές αρχές συγκροτημένης δράσης είναι η ισότητα των μελών, οι Δημοκρατικές διαδικασίες, η ελευθερία λόγου, η λογοδοσία, η αιρετότητα, η ανακλητότητα των οργάνων του, η αυτοτέλεια της πολιτικής δράσης, η ανιδιοτέλεια στη δράση, ο σεβασμός στις απόψεις, το πλάτεμα από την εκπροσώπηση προς τη συμμετοχή, η αλληλεγγύη και η αντίσταση σε πολιτικές αποφάσεις και πράξεις εις βάρος του Ελληνικού Λαού.
θ) Το Ε.ΠΑ.Μ. στηρίζεται σε πλατιά κοινωνικά στρώματα και αντλεί αποθέματα ψυχικών δυνάμεων από τους αγώνες, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τον πολιτισμό διαχρονικά του Ελληνικού Λαού.
ι) Η έδρα του Ε.ΠΑ.Μ βρίσκεται στην Αθήνα.
ι.1) Το πλήρες όνομα του κόμματος είναι ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ.).
ι.2) Έμβλημά του έχει τον μπλε φρυγικό σκούφο σε πορτοκαλί υπόβαθρο (φόντο). Σε έναν λευκό, κυκλικό, δακτύλιο στο κέντρο του σκούφου αναγράφεται με χρώμα μπλε το γράμμα . Σε έναν κυκλικό δακτύλιο γύρω από τον σκούφο αναγράφονται με πορτοκαλί γράμματα σε λευκό υπόβαθρο οι αξίες του Ε.ΠΑ.Μ, ”Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη”. Σε έναν δεύτερο ομόκεντρο κυκλικό δακτύλιο αναγράφεται η φράση “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ” με λευκά γράμματα σε μπλε υπόβαθρο και στο κάτω μέρος του ιδίου κύκλου αναγράφεται το αρκτικόλεξο Ε.ΠΑ.Μ. με λευκά γράμματα σε μπλε υπόβαθρο. Ακριβώς στα δεξιά του παραπάνω εμβλήματος αναγράφεται με μπλε γράμματα σε λευκό υπόβαθρο η πλήρης ονομασία του κόμματος, δηλαδή “ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ” και ακριβώς από πάνω από αυτήν αναγράφεται το αρκτικόλεξο “Ε.ΠΑ.Μ.” με μπλε γράμματα σε λευκό υπόβαθρο.

Άρθρο 3
Με βάση τα προαναφερθέντα, το Ε.ΠΑ.Μ. όχι μόνο δεν είναι κόμμα, με την παραδοσιακή – στενή έννοια του όρου, αλλά στην πράξη είναι μία προσωρινή και ιστορικά μεταβατική σύμπραξη κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό του λαού, στηριγμένη σε πολύ συγκεκριμένους και πολύ άμεσους στόχους. Όταν και όποτε οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, το Ε.ΠΑ.Μ. θα έχει κλείσει έναν ιστορικό κύκλο και, ενδεχομένως, δεν θα έχει πια λόγο υπάρξεως.
Σε κάθε περίπτωση, το παρόν καταστατικό απηχεί την οργανωτική δομή, τηνοποία πρέπει να έχει ένα αυθεντικό Παλλαϊκό Μέτωπο υπό τις σημερινές συνθήκες, με τις προτεραιότητες και τις αναφορές του Ε.ΠΑ.Μ.

ΙΙ. ΜΕΛΗ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ.

Άρθρο 4
Μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. είναι όποιος πληροί αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις.
α) εγγράφεται στους καταλόγους των μελών του,
β) αποδέχεται την Ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό του Μετώπου,
γ) ανήκει και δραστηριοποιείται σε μια από τις Τοπικές Οργανώσεις του, και
δ) υλοποιεί τις αποφάσεις των οργάνων του Μετώπου και πληρώνει την τακτική συνδρομή του.

Άρθρο 5
Τα νέα μέλη είναι υποχρεωμένα να εντάσσονται στην Τοπική Οργάνωση του τόπου κατοικίας ή εργασίας τους μέσα από μία διαδικασία υποδοχής, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να συστηθούν και να εκθέσουν τους λόγους και τις προσδοκίες που έχουν από την ένταξή τους στο Ε.ΠΑ.Μ.

Άρθρο 6
Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται μέλος όποιος δεν συμμετέχει σε τακτική βάση στις εσωτερικές διαδικασίες, στα καθήκοντα και στις δράσεις μιας Τοπικής Οργάνωσης. Όλα τα μέλη του Ε.ΠΑ.Μ. οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά σε Ομάδες Εργασίας, δράσεις και πρωτοβουλίες, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, αναλαμβάνοντας, αναλόγως του διαθεσίμου χρόνου τους, συγκεκριμένα καθήκοντα και ευθύνες. Όποιο μέλος, ενώ έχει τη δυνατότητα, ωστόσο αρνείται να συμμετέχει στις δράσεις της Τοπικής Οργάνωσης, να αναλαμβάνει καθήκοντα και ευθύνες και να εκτελεί τις αποφάσεις των οργάνων του Μετώπου, τότε πρέπει να τίθεται εκτός των γραμμών του Μετώπου.

Άρθρο 7
Η συνδρομή του μέλους καθορίζεται μηνιαία, ορίζεται κατ’ ελάχιστον, στο ποσόν των δυο (2) ευρώ για το Κεντρικό ταμείο του Μετώπου. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν κάποιο μέλος αδυνατεί αντικειμενικά να καταβάλει το ποσόν, τότε το καλύπτει η Τοπική Οργάνωσή του εκ των ενόντων. Το συνολικό ποσό με βάση τα εγγεγραμμένα μέλη του, πρέπει η Τοπική Οργάνωση να το καταβάλλει κάθε μήνα στο κεντρικό ταμείο, που οφείλει με διαφάνεια να δίνει απολογισμό στο μέτωπο για την οικονομική ενημερότητα στο σύνολο των Τοπικών Οργανώσεων του Μετώπου.
Είναι αυτονόητο, ότι ενεργό μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. θεωρείται το οικονομικώς τακτοποιημένο.

Άρθρο 8
Όσα εκ των μελών, καθυστερήσουν για έξι μήνες, χωρίς αντικειμενικό και αποδεδειγμένο λόγο, την καταβολή της τακτικής συνδρομής τους, τότε θεωρούνται ότι έχουν αποχωρήσει από το Ε.ΠΑ.Μ. Σε αυτήν την περίπτωση ενημερώνεται η γενική συνέλευση της Τοπικής Οργάνωσης και διαγράφεται το μέλος από τις καταστάσεις του.

Άρθρο 9
Το κάθε μέλος ανήκει μόνο σε μία (1) Τοπική Οργάνωση. Υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ θέσης συντονιστή Τοπικής Οργάνωσης, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου και μέλους του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

Άρθρο 10
Στεγανά στο Ε.ΠΑ.Μ. δεν υπάρχουν. Όλα τα μέλη του έχουν τα ίδια δικαιώματα στην ενημέρωση και στην συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα. Μπορούν να παρακολουθήσουν όποια συνεδρίαση οργάνου θελήσουν, αφού ενημερώσουν πρώτα την Τοπική Οργάνωσή τους και η Τοπική Οργάνωση τους ενημερώσει το αντίστοιχο όργανο. Σε όλα τα επίπεδα ισχύει η ανακλητότητα, η υποχρεωτική λογοδοσία και ο απολογισμός.

Άρθρο 11
α) Η διαγραφή μέλους του Ε.ΠΑ.Μ. πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί στο Ε.ΠΑ.Μ. και μόνο για πράξεις παραβίασης του καταστατικού. Η διαγραφή γίνεται από την Γενική Συνέλευση της Τοπικής Οργάνωσης στην οποία ανήκει το μέλος και την πρόταση διαγραφής μπορεί να την καταθέσει στην Τοπική Οργάνωση οποιοδήποτε άλλο μέλος, ή όργανο του ΕΠΑΜ, με πλήρη αιτιολόγηση των λόγων διαγραφής.
β) Όποιο μέρος θεωρεί ότι αδικείται από την απόφαση της Τοπικής Οργάνωσης, τότε απευθύνεται στο Ελεγκτικό Συμβούλιο και ζητά την ακύρωση της απόφασης της Τοπικής Οργάνωσης. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο, εξετάζει το αίτημα και υποβάλει την πρότασή του στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα πάρει και την αμετάκλητη απόφαση.
γ) Μέλος που έχει διαγραφεί και επιθυμεί να υποβάλει αίτημα επανένταξης, το αίτημα επανένταξης εξετάζεται από την Πολιτική Γραμματεία.
δ) Στο Εθνικό Συμβούλιο όπως και στις Τοπικές Οργανώσεις, στην περίπτωση εξέτασης ζητήματος διαγραφής πρέπει να είναι παρόντα τα 2/3 των μελών του.

ΙΙΙ. ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ.

Άρθρο 12
Η οργάνωση του Ε.ΠΑ.Μ. είναι απλή, αποτελεσματική, ευέλικτη και εξασφαλίζει τις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες, την εσωτερική διαφάνεια και τις δυνατότητες των μελών για έλεγχο των πράξεων των κεντρικών οργάνων. Επιπλέον, όλες οι βασικές αποφάσεις λαμβάνονται από τη βάση της οργάνωσης και δεν επιβάλλονται από την κορυφή προς τη βάση της. Τέλος, η λειτουργία των οργάνων είναι τέτοια, ώστε να σφυρηλατεί την ενότητα των μελών του Ε.ΠΑ.Μ., αλλά και εν γένει του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου, όλες οι συγκεντρώσεις και οι εκδηλώσεις του Ε.ΠΑ.Μ. είναι «ανοικτές» σε κάθε έλληνα πολίτη και αποσκοπούν στο «κοινό καλό».
Η διάρθρωση της γίνεται κάτω από το σχήμα: Τοπική Οργάνωση στη Γειτονιά – Δήμο, Τομείς στην Πόλη – Νομό, Περιφέρεια σε επίπεδο γεωγραφικού διαμερίσματος.

Άρθρο 13
Το ΕΠΑΜ είναι διαρθρωμένο ως οριζόντια οργάνωση και το Εθνικό Συμβούλιο έχει άμεση επαφή με τις Τοπικές Οργανώσεις και το σύνολο των οργανωμένων μελών του Μετώπου, χωρίς καμία άλλη διαμεσολάβηση ή ενδιάμεσα Όργανα.

IV. ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Άρθρο 14
Χαρακτήρας και στόχοι των Τοπικών Οργανώσεων – «πυρήνων»:
Οι Τοπικές οργανώσεις αποτελούν το βασικό κύτταρο – θεμέλιο του οργανισμού του Ε.ΠΑ.Μ.
Τοπική Οργάνωση (Τ.Ο.) του Ε.ΠΑ.Μ. νοείται μόνο η ενεργή Τ.Ο. Τα χαρακτηριστικά της ενεργής Τ.Ο. είναι τα εξής:
1. Οφείλει να έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου και να το έχει κοινοποιήσει στο αρμόδιο όργανο.
2. Έχει ελάχιστη μια (1) κατά μήνα εμφάνιση στον τομέα ευθύνης της, με πολιτικές παρεμβάσεις που εντάσσονται στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης της.
3.
Να είναι ταμειακά εντάξει.
Η Τοπική Οργάνωση συγκροτείται κατά τόπους κατοικίας και κατά χώρους εργασίας από πέντε (5), κατ’ ελάχιστον, μέλη του Μετώπου. Βασικό καθήκον κάθε Τοπικής Οργάνωσης είναι η ανάδειξη του Μετώπου στον χώρο ευθύνης του και η μαζική δράση, προς επίλυση των άμεσων και βασικών προβλημάτων του λαού. Οι Τοπικές Οργανώσεις του Ε.ΠΑ.Μ. και το ίδιο το Ε.ΠΑ.Μ. πρέπει να προωθούν την ενότητα του λαού και όχι τον διχασμό του, όπως έπρατταν και πράττουν διαχρονικά οι περισσότεροι πολιτικοί σχηματισμοί. Η Τ.Ο. εκπονεί διμηνιαίο σχέδιο πολιτικών παρεμβάσεων, αλλά και σχέδιο οργανωτικής επέκτασης, συντάσσει αναφορά απολογισμού ανά δίμηνο και τον στέλνει στο ΕΣΥΜ και στα αρμόδια όργανα (Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού/ΓΠΣ και Γραμματεία Οργανωτικής Εποπτείας και Ανάπτυξης/ΓΟΕΑ). Έτσι διασφαλίζεται η αμφίδρομη σχέση ενημέρωσης και αρωγής που απαιτείται για την ενότητα της οργάνωσης

Άρθρο 15
Η Τοπική Οργάνωση οφείλει να τηρεί πρακτικά των συνελεύσεών της, τα οποία και αποστέλλει στο κεντρικό όργανο. Οφείλει επίσης να χαρτογραφεί τον χώρο δράσης της και να εκπονεί σχέδιο δράσης και στόχων.

Άρθρο 16
Η Τοπική Οργάνωση είναι υποχρεωμένη να πληροφορείται, στο μέτρο του δυνατού, το λόγο, για τον οποίο δεν συμμετέχει τακτικά στις εργασίες της κάποιο από τα μέλη της. Η Τοπική Οργάνωση πρέπει να συνδράμει τα μέλη της, ώστε να εντάσσονται ομαλά και με ενθουσιασμό στην οργανωμένη δουλειά. Δεν μπορεί να υπάρχει μέλος της Τοπικής Οργάνωσης χωρίς υπεύθυνη χρέωση, ανάλογα βέβαια με τις δυνατότητές του.

Άρθρο 17
Η Τοπική Οργάνωση και κάθε μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. έχουν την υποχρέωση να διατηρούν τακτικές επαφές με τους φίλους του Ε.ΠΑ.Μ. Η Τοπική Οργάνωση οφείλει να δείχνει σεβασμό και ενδιαφέρον για τα μέλη και τους φίλους του Ε.ΠΑ.Μ. Η Τοπική Οργάνωση οφείλει να συμμετέχει ενεργά στις συνεδριάσεις και τις δράσεις του Τομέα και του Μετώπου.

Άρθρο 18
Ανώτατο όργανο της Τοπικής Οργάνωσης είναι η γενική συνέλευση των μελών της, η οποία μπορεί να πάρει δεσμευτικές για όλα τα μέλη της αποφάσεις μόνο όταν διαθέτει απαρτία με την φυσική παρουσία ή τη συμμετοχή δια ηλεκτρονικού μέσου, του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών της.

Άρθρο 19
Η Τοπική Οργάνωση αναδεικνύει από τα μέλη της μια τριμελή Συντονιστική Γραμματεία, η οποία στην πρώτη συνεδρίασή της ορίζει από το Σώμα της τον Συντονιστή Επικοινωνίας, τον Οργανωτικό Συντονιστή και τον Ταμία.
Ο Συντονιστής Επικοινωνίας έχει την ευθύνη της αμφίδρομης επικοινωνίας της Τοπικής Οργάνωσης με το κεντρικό όργανο και τις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας του Μετώπου, να ενημερώνει και να κρατά επαφή με όλα τα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης, να τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Τοπικής Οργάνωσης και να ενημερώνει τη βάση μελών και φίλων της Τοπικής Οργάνωσης Ο Οργανωτικός Συντονιστής συγκαλεί σε τακτική βάση τη Γενική Συνέλευση της Τοπικής Οργάνωσης, μεριμνά για την υλοποίηση των αποφάσεων, τόσο της Τοπικής Οργάνωσης όσο και του κεντρικού οργάνου, κατανέμει αρμοδιότητες στα μέλη στα πλαίσια υλοποίηση μιας εκπονημένης οργανωμένης δράσης και συντονίζει εν γένει την εύρυθμη και σωστή οργάνωση και λειτουργία της Τοπικής Οργάνωσης, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα μέλη συμμετέχουν ενεργά.
Ο Ταμίας είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές συναλλαγές της Τοπικής Οργάνωσης, κρατά και ενημερώνει το βιβλίο Εσόδων-εξόδων, μεριμνά για τις οικονομικές εξορμήσεις, φροντίζει για την έγκαιρη και απρόσκοπτη καταβολή της μηνιαίας συνδρομής κάθε μέλους και φροντίζει για την ταμιακή ενημερότητα της Τοπικής Οργάνωσης προς το Μέτωπο.

Άρθρο 20
Έκτακτη συνέλευση μπορεί να συγκληθεί αν το ζητήσει το 1/4 των μελών της Τοπικής Οργάνωσης.

Άρθρο 21
Όλες οι Τοπικές Οργανώσεις του Ε.ΠΑ.Μ. υποχρεούνται να ενημερώνουν την κεντρική βάση δεδομένων με τα εγγεγραμμένα μέλη τους και να αποδίδουν στο κεντρικό ταμείο τις εισφορές τους. Τόσο η κεντρική βάση δεδομένων με τα εγγεγραμμένα μέλη του Ε.ΠΑ.Μ., όσο και το κεντρικό ταμείο βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.

Άρθρο 22
Τοπική Οργάνωση που αρνείται να αποδώσει τα προβλεπόμενα στο κεντρικό ταμείο, τίθεται εκτός Ε.ΠΑ.Μ. και διαλύεται και ανασυγκροτείται από μηδενικής βάσης με ευθύνη του Εθνικού Συμβουλίου (ή με ευθύνη της ΓΟΕΑ).
Τοπική Οργάνωση που δεν συμμορφώνεται με το καταστατικό, που δεν πληροί τους 3 όρους που την καθιστούν ενεργή ή με τις πράξεις της εκθέτει το Μέτωπο, ανασυγκροτείται από μηδενικής βάσης με ευθύνη του Εθνικού Συμβουλίου.(Ή της Γραμματείας Οργανωτικής Εποπτείας κ Ανάπτυξης Γ.Ο.Ε.Α.)
Στην περίπτωση που κάποια Τοπική Οργάνωση αρνείται ή ολιγωρεί να επιληφθεί για αντικαταστατικές ενέργειες μέλους της, τότε την ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος αναλαμβάνει το Εθνικό Συμβούλιο.

V. ΤΟΜΕΙΣ

Άρθρο 23
Οι Τομείς συγκροτούνται εθελοντικά από τουλάχιστον τρεις (3) όμορες Τοπικές Οργανώσεις, με αποκλειστικό σκοπό τον συντονισμό των δράσεών τους σε επίπεδο Πόλης-Νομού. Για την συγκρότηση ενός Τομέα ενημερώνεται άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο και ο οργανωτικός του βραχιωνας. Βασικός σκοπός του Τομέα, εκτός από την συντονισμένη δράση των υπαγομένων σ’ αυτόν Τοπικών Οργανώσεων, είναι και η μέριμνα για δημιουργία νέων Τοπικών Οργανώσεων καθώς επίσης και η αρωγή και βοήθεια κάθε Τοπικής Οργάνωσης στη δράση της. Οι τομείς δεν έχουν καμιά δικαιοδοσία συγχώνευσης Τ.Ο. και εν γένει συρρίκνωσης της οργάνωσης. Ο Τομέας δεν έχει δικαίωμα διαγραφής μέλους Τ.Ο.

Άρθρο 24
Τα μέλη των Τοπικών Οργανώσεων που συγκροτούν τον Τομέα, συνιστούν την γενική Συνέλευση του Τομέα, που συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με απόφαση των Τοπικών Οργανώσεων που τον απαρτίζουν. Οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές για όλες τις Τοπικές Οργανώσεις του Τομέα μόνο ως προς τις αρμοδιότητες που ορίζει το καταστατικό για τον Τομέα. Η Συνέλευση Τομέα είναι έγκυρη όταν η απαρτία της συνίσταται στην παρουσία τουλάχιστον του 50%+1 των μελών κάθε μίας από τις επιμέρους Τοπικές Οργανώσεις που τον συγκροτούν. Έκτακτη Γενική Συνέλευση μπορεί να συγκληθεί οποτεδήποτε, αρκεί να την ζητήσει έστω και μία (1) Τοπική Οργάνωση.

Άρθρο 25
Η σύγκληση της Τομεακής Συνέλευσης γίνεται με ευθύνη των Συντονιστών Οργανωτικού των Τοπικών Οργανώσεων που υπάγονται στον Τομέα.
Ο Τομέας (Τομεακή Συνέλευση) αποτελεί κυρίαρχο Σώμα και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές για όλες τις υπαγόμενες σ’ αυτόν Τοπικές Οργανώσεις.
Η Τοπική Οργάνωση που αρνείται να υλοποιήσει απόφαση της Τομεακής Συνέλευσης, αποβάλλεται αυτοδίκαια από τον Τομέα και ενημερώνεται άμεσα η ΓΟΕΑ που εισηγείται στο ΕΣΥΜ το οποίο επιλαμβάνεται για την ανασυγκρότηση και την ομαλή επανένταξη της Τ.Ο. στον Τομέα.

Άρθρο 26
Η σοβαρότητα της αποστολής της Τοπικής Οργάνωσης, του Τομέα αλλά και του Ε.ΠΑ.Μ., επιβάλλει την αυστηρή περιφρούρηση των εσωτερικών διαδικασιών. Στη συνεδρίαση της Τοπικής Οργάνωσης και του Τομέα δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ανθρώπων που δεν έχουν εγγραφεί ως μέλη. Το ίδιο ισχύει και για τον εσωτερικό διάλογο του Ε.ΠΑ.Μ. Δεν μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε δεν έχει εγγραφεί ως μέλος του Ε.ΠΑ.Μ., ή έχει αποχωρήσει από αυτό.
Εν τούτοις, επιτρέπεται η παρακολούθηση συνεδρίασης της Τοπικής Οργάνωσης από φίλους του Μετώπου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Τοπικής Οργάνωσης κατά περίπτωση.

VI. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

 Άρθρο 27
Ο πολιτικός διάλογος στο Ε.ΠΑ.Μ. είναι συνεχής και ανοιχτός. Διεξάγεται σε δύο επίπεδα. Αφενός, στις εσωτερικές διαδικασίες των Τοπικών Οργανώσεων, των Τομέων και μεταξύ των Τ.Ο. και των μελών τους μέσα από το φόρουμ του μετώπου, όπου διεξάγεται ελεύθερα και χωρίς προκαταλήψεις. Η επιτροπή διαχείρισης ηλεκτρονικών μέσων είναι υποχρεωμένη να έχει έτοιμο προς χρήση το Φόρουμ του Μετώπου και όλα τα μέλη των Τ.Ο. του ΕΠΑΜ πρέπει να έχουν έναν ατομικό κωδικό πρόσβασης σ’ αυτό. Ο Πολιτικός διάλογος επίσης διεξάγεται δημόσια με ενυπόγραφα κείμενα που δημοσιεύονται στις στήλες πολιτικού διαλόγου και αφορούν αποκλειστικά την πολιτική του Μετώπου.

VII. ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Άρθρο 28
Ανώτατο όργανο του Ε.ΠΑ.Μ. είναι το Συνέδριο των μελών του, το οποίο συνέρχεται ετήσια. Οι αποφάσεις του συνεδρίου έχουν απόλυτη ισχύ για όλα τα μέλη και τις οργανώσεις του Ε.ΠΑ.Μ. και μπορούν να ανατραπούν ή να τροποποιηθούν μόνο από αποφάσεις άλλου Συνεδρίου.

Άρθρο 29
Εάν το Εθνικό Συμβούλιο δεν προχωρήσει σε τακτικό Συνέδριο, τότε οι Τοπικές Οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 30% των μελών έχουν το δικαίωμα να συγκροτήσουν Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου με αποκλειστικό σκοπό να συγκαλέσει το συνέδριο με συμμετοχή όλων των οργανώσεων του Ε.ΠΑ.Μ.

Άρθρο 30
Η ανακοίνωση σύγκλησης του συνεδρίου πρέπει να συνοδεύεται από την προτεινόμενη ημερήσια διάταξή του και την έκθεση δράσης του Εθνικού Συμβουλίου, που πρέπει να κατατεθούν το αργότερο δυο (2) εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του συνεδρίου. Η προτεινόμενη ημερήσια διάταξη (Η/ ) μπορεί να συμπληρωθεί με θέματα που προτείνουν οι Τοπικές Οργανώσεις εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά την επίσημη ανακοίνωση σύγκλησης του συνεδρίου. Η τελική απόφαση για την θεματολογία εγκρίνεται απ’ το συνέδριο.

Άρθρο 31
Το συνέδριο έχει σαν αποστολή:|
α) Να ακούσει, να εγκρίνει, ή να ασκήσει κριτική στις εκθέσεις δράσης του Εθνικού Συμβουλίου και των άλλων οργανώσεων του Ε.ΠΑ.Μ.
β) Να τροποποιήσει ή να εξειδικεύσει πλευρές της κεντρικής πολιτικής συμφωνίας του Ε.ΠΑ.Μ. που εκφράζεται με την Ιδρυτική του διακήρυξη.
|γ) Να τροποποιήσει το Καταστατικό του Μετώπου.
|δ) Να συζητήσει και να καθορίσει το άμεσο πολιτικό σχέδιο του Ε.ΠΑ.Μ. μπροστά στην συγκυρία.
ε) Να εκλέξει τον Πρόεδρο του Ε.ΠΑ.Μ. και καταστήσει σε σώμα το νέο ΕΣΥΜ.

VIII. ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Άρθρο 32
Τα μέλη του ΕΣΥΜ αποτελούνται από ένα εκλεγμένο μέλος κάθε ενεργής Τ.Ο. του ΕΠΑΜ (για 50 οργανώσεις, 50 μέλη του ΕΣΥΜ κλπ). Οι εντεταλμένοι από τις Τ.Ο. συγκεντρώνονται στο Συνέδριο και ορίζουν μια Π.Γ. από 9 μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη (οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί). Τη μια θέση στην ΠΓ καταλαμβάνει αυτοδικαίως ο εκλεγμένος Πρόεδρος.
Τα υπόλοιπα εντεταλμένα μέλη των ΤΟ χωρίζονται σε δυο Γραμματείες:
Α. Γραμματεία Πολίτικου Σχεδιασμού (ΓΠΣ). Η ΓΠΣ εκπονεί σε συνεργασία με τις Τ.Ο. το σχεδιασμό των πολιτικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου, με ορίζοντα διμήνου. Σε κάθε σύνοδο του ΕΣΥΜ παραδίδει απολογισμό του έργου της και σχεδιασμό του επόμενου διμήνου.
Β. Γραμματεία Οργανωτικής Εποπτείας και Ανάπτυξης (ΓΟΕΑ). Η ΓΟΕΑ τοποθετεί το οργανωτικό πλάνο της οργάνωσης σε συνεργασία με τις Τ.Ο. και βοηθά στην οργανωτική ανάπτυξη και επέκταση του ΕΠΑΜ. Έχει την ευθύνη της λίστας μελών, σε συνεργασία με τους υπευθύνους για την ηλεκτρονική οργάνωση των αρχείων και των Τ.Ο. και επιβλέπει την εισαγωγή των νέων εγγραφών μελών και φίλων.
Στο συνέδριο παρουσιάζεται το συγκροτημένο ΕΣΥΜ και ψηφίζεται από το σώμα των συνέδρων η σύνθεση του.

Άρθρο 33
Οι εντεταλμένοι για το ΕΣΥΜ συναγωνιστές εκλέγονται από τις Γ.Σ. των Τ.Ο. με κριτήρια την επάρκεια της πολιτικής συγκρότησής τους, τη διαθεσιμότητα, και τη συμβολή τους στην ομαλή λειτουργία της Τ.Ο. Ο εντεταλμένος της Τ.Ο. πρέπει να είναι απόλυτα διαθέσιμος για το Μέτωπο και να έχει αποδείξει τις πολιτικές και οργανωτικές του ικανότητες. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για την εντολή συμμετοχής στο ΕΣΥΜ την έχει η Τ.Ο.

Άρθρο 34
α) Η Π.Γ. έχει επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΕΠΑΜ.
β) Ο Πρόεδρος είναι πολιτικό όργανο του Ε.ΠΑ.Μ., εκφράζει πολιτικά το Ε.ΠΑ.Μ και το εκπροσωπεί σύμφωνα με το νόμο, έναντι οποιασδήποτε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτου. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνεται στα καθήκοντα εκπροσώπησης του Ε.ΠΑ.Μ. από αναπληρωτή που εκλέγεται ανάμεσα από τα μέλη της Π.Γ.
γ) Η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ) ορίζει έναν συντονιστή. Το ίδιο και η Γραμματεία Οργανωτικής Εποπτείας και Ανάπτυξης (ΓΟΕΑ).
Η Πολιτική Γραμματεία και τα άλλα όργανα συνεδριάζουν τακτικά σε εβδομαδιαία βάση, με σκοπό τον συντονισμό και την υλοποίηση και την εξειδίκευση των αποφάσεων του Συνεδρίου και του Εθνικού Συμβουλίου την χάραξη της τακτικής του Μετώπου. Είναι αρμόδια για την σύσταση και την σύνθεση Επιτροπών και τον καθορισμό του αντικειμένου εργασιών τους. Στις συνεδριάσεις της ΠΓ συμμετέχουν, όποτε ζητηθεί, ο συντονιστής της ΓΠΣ και ο συντονιστής της ΓΟΕΑ για να ενημερώνουν την ΠΓ.

Άρθρο 35
Όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υποχρεούνται να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ελέγχονται γι’ αυτές. Άρνηση ανάληψης αρμοδιοτήτων, συνεπάγεται αυτοδίκαια παύση του από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Επίσης το Εθνικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να απαλλάξει από τα καθήκοντά του οποιοδήποτε μέλος του δεν μπορεί για αντικειμενικούς ή για υποκειμενικούς λόγους να ανταποκριθεί σε αυτό. Την θέση του την καταλαμβάνει εκλεγμένο αναπληρωματικό μέλος.

Άρθρο 36
Για όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί να τεθεί θέμα ανάκλησης από οποιοδήποτε μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Η ανάκληση συζητείται και αποφασίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο. Η συμπλήρωση της θέσης ανακαλούμενου μέλους γίνεται από την Τ.Ο. της οποίας μέλος είναι ο ανακληθείς.

Άρθρο 37
Τόσο το Εθνικό Συμβούλιο ως κεντρικό όργανο, όσο και η Πολιτική Γραμματεία, έχουν δικαίωμα απόσπασης μελών του Ε.ΠΑ.Μ. για τη σύσταση ομάδων εργασίας και επιτροπών, με σκοπό την καλύτερη εκτέλεση της αποστολής τους. Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και της Πολιτικής Γραμματείας είναι δεσμευτικές για όλες τις Οργανώσεις του Ε.ΠΑ.Μ.

Άρθρο 38
Οι τακτικές συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου συνέρχονται ανά δίμηνο, ή νωρίτερα αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις. Κατά τις συνεδριάσεις κρατούνται στενογραφημένα ή ηχογραφημένα πρακτικά, τα οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δημοσιοποιούνται σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις τακτικές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας. Την μέριμνα για την τακτική ή έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου αναλαμβάνει η Πολιτική Γραμματεία. Αναβολή ορισθείσας τακτικής ή έκτακτης συνόδου γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ΕΣΥΜ, μόνο υπό καθεστώς απόλυτης ανάγκης και πάντα αφού έχει οριστεί, σε εύλογο χρονικό διάστημα, η νέα ημερομηνία σύγκλησης της αναβληθείσας συνόδου.

ΙΧ. ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙΣ

Άρθρο 39
Στο Ε.ΠΑ.Μ. έχουν δικαίωμα να προσχωρήσουν ανεξάρτητες οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις. Η δυνατότητα μιας τέτοιας προσχώρησης εξετάζεται από το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Στην περίπτωση αποδοχής της προσχώρησης οργανώσεων ή πολιτικών δυνάμεων στις τάξεις του Ε.ΠΑ.Μ., τα μέλη τους εντάσσονται στις Τοπικές Οργανώσεις όπως κάθε άλλο μέλος. Το Ε.ΠΑ.Μ. αναγνωρίζει διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές τάσεις στις γραμμές του, αλλά δεν αναγνωρίζει οργανωμένες συνιστώσες. Οι οργανώσεις, ή οι πολιτικές δυνάμεις που αποφασίζουν να προσχωρήσουν στο Ε.ΠΑ.Μ. δεν μπορούν να έχουν επίσημη εκπροσώπηση εντός των γραμμών του Μετώπου, ούτε στα όργανά του.

Χ. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ.

Άρθρο 40
α) Οι οικονομικοί πόροι του Ε.ΠΑ.Μ. είναι:
Οι μηνιαίες τακτικές και έκτακτες εισφορές των μελών. Τα ποσοστά από τυχόν αποζημιώσεις των Βουλευτών ή άλλων έμμισθων θεσμικών οργάνων της πολιτείας. Τα έσοδα από οικονομικές εξορμήσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες.|
β) Όλα τα αιρετά μέλη του Ε.ΠΑ.Μ στην Τοπική, Νομαρχιακή και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και σε άλλα όργανα του μαζικού κινήματος όπου εκλέγονται με την ιδιότητα του μέλους του Ε.ΠΑ.Μ., δίνουν ποσοστό της αποζημίωσής τους που αποφασίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο.
γ) Η διαχείριση των οικονομικών του Ε.ΠΑ.Μ. γίνεται με απόλυτα διαφανή τρόπο. Όλα τα έσοδα και όλες οι δαπάνες, είτε αφορούν οποιοδήποτε επιμέρους όργανο είτε το σύνολο του Ε.ΠΑ.Μ. κατατίθενται με την μορφή οικονομικού απολογισμού στο Συνέδριο.

ΧΙ. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Άρθρο 41
Δημοψήφισμα γίνεται στο ΕΠΑΜ όταν κατά την διάρκεια του χρόνου μεταξύ δυο συνεδρίων προκύψει πολιτικό ζήτημα το οποίο δεν έχει εξεταστεί από το συνέδριο ή για ζήτημα που η κρισιμότητά του έχει σημασία για την ενότητα του ΕΠΑΜ.
Ως δημοψήφισμα ορίζεται η ψηφοφορία στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα μέλη του Ε.ΠΑ.Μ. Το δημοψήφισμα διεξάγεται την ίδια ημέρα σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε Τοπική Οργάνωση του Ε.ΠΑ.Μ. ξεχωριστά. Κάθε δημοψήφισμα μπορεί να αναφέρεται μόνο σε ένα ζήτημα . Το δημοψήφισμα είναι έγκυρο με συμμετοχή του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών στην ψηφοφορία με βάση την απλή πλειοψηφία 50%+1.

ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ: Το δημοψήφισμα μπορεί να διεξάγεται με βάση τους ενημερωμένους καταλόγους μελών που τηρούνται στην Κεντρική Βάση δεδομένων και να γίνεται ηλεκτρονικά από πλατφόρμα που έχει οργανωθεί από τους υπεύθυνους ηλεκτρονικών μέσων του ΕΠΑΜ, αν αυτό είναι πρακτικά εφικτό.

Άρθρο 42
Δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για λήψη άμεσης πολιτικής απόφασης του Μετώπου, είτε με πρόταση του 30% των μελών του Ε.ΠΑ.Μ.

Άρθρο 43
Μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σε μία Τοπική Οργάνωση, ο Συντονιστής Επικοινωνίας της Τοπικής Οργάνωσης αποστέλλει τα αποτελέσματα στο Εθνικό Συμβούλιο. Το Εθνικό Συμβούλιο, και μόνο αφού όλες οι Τοπικές Οργανώσεις του Ε.ΠΑ.Μ. έχουν αποστείλει τα επιμέρους αποτελέσματά τους, τα καταμετρά και ανακοινώνει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο και αποτελεί την επίσημη θέση του Ε.ΠΑ.Μ. για το ζήτημα για το οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα.

ΧΙΙ. ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Άρθρο 44
Το Ελεγκτικό Συμβούλιο αποτελείται από πέντε (5 ) τακτικά και πέντε (5) αναπληρωματικά μέλη που κληρώνονται από τα μέλη του σώματος του συνεδρίου που ΔΕΝ έχουν καταλάβει θέση στο ΕΣΥΜ.
Το Ελεγκτικό Συμβούλιο έχει θητεία  μεταξύ δύο συνεδρίων
Το Ελεγκτικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση, με ευθύνη και μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του προηγουμένου Ε.Σ., που παραδίδει την δουλειά του στο μέλη του νέου Ε.Σ., συγκροτείται σε σώμα και ορίζει τον πρόεδρό του.
Οι αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συμβουλίου είναι:

α) Το Ελεγκτικό Συμβούλιο είναι διαιτητικό όργανο.
Επιλαμβάνεται κάθε αναφοράς ή προσφυγής για διενέξεις προσωπικής φύσεως μεταξύ μελών ή μελών και οργάνων και συντάσσει πλήρως αιτιολογημένη γνωμοδότηση, μη δεσμευτική, η οποία τηρείται απόρρητη και γνωστοποιείται μόνον στους ενδιαφερομένους και στην Πολιτική Γραμματεία.
Δεν επιλαμβάνεται προσφυγών για διενέξεις που αφορούν στο καταστατικό που είναι αρμοδιότητα των Τοπικών Οργανώσεων (εξαιρουμένης της περίπτωσης της παραγράφου β του άρθρου 11), ούτε διενέξεις πολιτικής φύσεως που είναι αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου.
(αφαίρεση όλης της κόκκινης παραγράφου με την διακριτή διαγραφή).

β) Ο έλεγχος των οικονομικών του Ε.ΠΑ.Μ, ο οποίος γίνεται με τον εξής τρόπο:
Τακτικά κάθε τρεις (3) μήνες και έκτακτα όποτε κριθεί αναγκαίο, ζητά από οποιοδήποτε όργανο, ή μέλος, πλήρη ενημέρωση για όλα τα θέματα οικονομικήςφύσης που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του οργάνου, ή του μέλους. Επ’ αυτώντων θεμάτων, έχει δικαίωμα να ζητά στοιχεία, διευκρινίσεις και διασαφηνίσεις από τα αντίστοιχα όργανα ή τα μέλη.
γ) Εκδίδει τακτικά κάθε τρεις (3) μήνες, ή έκτακτα οποτεδήποτε, το εσωτερικό ελεγκτικό δελτίο του ΕΠΑΜ, το οποίο είναι ένα κείμενο, είτε διαδικτυακής, είτε φυσικής μορφής, που διακινείται μόνο εντός του Ε.ΠΑ.Μ. και περιλαμβάνει: Μια συνοπτική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης του Ε.ΠΑ.Μ. και των οικονομικών κινήσεων που μεσολάβησαν από την έκδοση του προηγούμενου εσωτερικού ελεγκτικού δελτίου.

Απόστολος Αρβανιτάκης
Συντονιστής της Τ.Ο. Δυτικής Θεσσαλονικης

 

 

 

 

 

 

    Αφήστε ένα σχόλιο